İSTANBUL (İHA) - Türkiye'ye işleyip ihraç etme taahhüdüyle soktukları ürünleri satıp gümrükte 3 milyon dolarlık hayali ihracat gösterdikleri iddia edilen firmalara operasyon düzenlendi. 14 firmaya yapılan operasyonda 10 kişi gözaltına alınırken, konteynırlarda yapılan aramada tekstil malzemesi yerine plastik mankenlerle karşılaşıldı.
İstanbul Kaçakçılık, İstihbarat ve Narkotik Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ve Ambarlı Gümrük Müdürlüğü ekiplerince 29 Kasım 2007 tarihinde düzenlenen "Manken" adlı operasyonda 3 milyon dolar hayali ihracat ortaya çıkarıldı. İstanbul, Bursa, Batman, Mersin ve Bartın'ın da aralarında bulunduğu bazı şehirlerde faaliyet gösteren 14 firmanın daha önce 'dahilde işleme izin belgesi' kapsamında pantolon, gömlek, takım elbise imal ederek ihracat taahhüdüyle ithal ettikleri kumaşları iç piyasaya sattıkları tespit edildi. Söz konusu firmalara ait Ambarlı liman sahasında bulunan ve değerinin 3 milyon dolar olduğu beyan edilen ve Cezayir'e gönderilmek istenen malların bulunduğu 20 adet konteynırda arama yapıldı. Aramada herhangi bir tekstil ürününe rastlanmazken, konteynırların içinde 20 bin YTL değerinde terzilerin kullandığı plastikten manken olduğu görüldü. Bunun üzerine hayali ihracat yaptıkları tespit edilen 14 firma hakkında soruşturma başlatılırken, 10 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şahıslar adliyeye sevk edilirken, konuyla ilgili soruşturmanın genişletilerek devam edeceği ve yeni gözaltıların da olabileceği belirtildi.
İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü Selahattin Aldemir, yaşanan hayali ihracat hakkında bilgi vererek, "Dahilde işleme izni ile Türkiye'ye sokulan malların işlenerek ihraç edileceği taahhüt edilmiş, bu konteynırlara da 3 milyon dolar tutarında bir tekstil ürünü olduğu beyan edilmiş. Ancak yapılan incelemede beyan edilen malların bulunmadığı görüldü" dedi.
İnceleme altına alınan firmaların, Ortadoğu'dan getirilen ve işlenip ihraç etme taahhüdü verilen ürünler hakkında yüzde 70'lik damping vergisini ödememek için bu yola başvurdukları öğrenildi. Firmaların, yurt dışından getirdikleri malzemeleri ihraç etmek yerine iç piyasada satıp 3 milyon dolar ihraç ediyormuş gibi gösterdikleri ifade edildi. İhraç taahhüdüyle vergiden muaf olmayı planlayan firmaların taahhüt karşılığında ödedikleri teminatlara da el konulduğu, firmalara 2 kat vergi cezası kesildiği
kaydedildi.