Karadeniz Bölgesi’nde bulunan fındık işletmecileri fındığın işlenmesine yönelik tesis kurmak için devletten teşvik beklerken Giresunlu işadamı, kar amacı gütmeden kurduğu işletmesinde fındıktan 22 çeşit ürün elde etmeye başladı.
Yıllardır bölgede üretilen fındığın yüzde 80’inin Avrupa’ya bütün olarak işlemeden gönderilmesinin bölge insanı için büyük bir eziklik olarak gören Giresunlu işadamı Mehmet Selim Kitapçı, 15 yıldır hayalini kurduğu fındık işleme tesisini kurarak fındıktan onlarca çeşit ürün yapmaya başladı. Fabrikayı yaklaşık 1 yıl önce kurduklarını belirten Giresun İş Hayatı Dayanışma Derneği Başkanı’da olan Kitapçı, kar amacı olmadan kurdukları işletmede fındığın işlene bildiğini kanıtlamak istediklerini söyledi. Aynı hayallere sahip iş ortağı ile birlikte zor olana talip olduklarını kaydeden Kitapçı, ilk etapta 22 çeşit olan ürün yelpazesini yakın bir zamanda 50 ürüne çıkaracaklarını belirtti.
Fındıkçım AŞ adı ile kurulan işletmede amaçlarının kar etmek olmadığını ifade eden Mehmet Selim Kitapçı çalışmalarına ilişkin şu bilgileri verdi:
“Şirketi biz ideallerimizi gerçeğe dönüştürmek için kurduk. Bölgemizde fındığın bütün olarak yani sadece kavrulmuş olarak satılması bizim çok canımızı sıkan bir şeydi. Çünkü biz büyün ülkelerle iş yaptığımız için biliyoruz ki, bir mamulün katma değer olabilmesi için ham maddenin işlemden geçmesi gerekiyor. Bilindiği gibi Karadeniz Bölgesi’ndeki fındığın yüzde 80’i ihracat yapılarak çikolata sektörü için Avrupa’ya gönderiliyor. Fındığın işlenerek ihraç edilmesi benim 15 yıllık hayalimdi. Aynı şekilde ortağımın da bu yönde düşünceleri olunca bizimkisi çok para kazanma amaçlı kurulmuş bir iş değil. Bu bölgede fındığın bütün halinin dışında işlene bileceğini anlatmak istedik. Bölgenin fındığın haricinde, fındık mamulleri yapılabilen bir yer olabileceğini hayal ettik hep. Bu kapsamda örnek bir kuruluş olarak ta Fındıkçım kuruldu. Ürünleri görenlerden ve satın alanlardan iyi tepkiler alıyoruz. Bu ürünleri şimdilik biz kendi butik mağazalarımızda satıyoruz. Hedefimiz ilerleyen dönemlerde bayilikler aracılığı ile tüm Türkiye’ye yayılmak önü açılırsa yurtdışına da ihraç etmek. Buradaki asıl maksat bölgedeki üreticileri harekete geçirmek. Benim 15 sene önceki demeçlerimde ‘Giresun’u çikolatacılar şehri olarak görmek istiyorum’ dediğimi görürsünüz. Biz böyle düşünüyor ve bu yapılanların ilimize katkı sağladığına inanıyorum.”
İşletmenin daha 1 yıldır faaliyette olduğunun altını çizen Kitapçı, civardaki fındıkçı ve sanayicilerin bu işe ilgi duymaya başlamasının kendilerini sevindirdiğini kaydetti. Yakın bir gelecekte Fındıkçım markasının örnek bir kuruluş olup bu piyasanın irili ufaklı büyüyeceğine inancının tam olduğunu sözlerine ekleyen iş adamı, “Amacımız burada yerinde fındığın çeşitlenebileceğini insanlara göstermek. Fındık şehrinde fındıkla ilgili yüzlerce imalatçının olduğunu görebilmek yola çıkarken ki en büyük hedeflerimizdi. Çeşitlerimiz arasında fındıkla ilgili kavrulmuş ürünlerin tuzlusu, biberlisi, kavrulmuşu, acılısı, kremalısı ve kahvaltı sofrasında kullanabileceğiniz 3-4 çeşit var. Fındık ezmesini herkes bilir ama biz herkesin ağız tadına hitap edecek şekilde bunun ağzı yakmayan acı soslusunu yaptık. Şuanda 22 ürün var ama bu konseptin tamamlanması 50–55 ürün ile olacak.” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz