İZMİR (İHA) - Uluslararası Stratejik Araştırma Eğitim ve Danışma Merkezi Platformu tarafından yapılan araştırmada, hayat kadınları milletvekillerinden 4 kat daha güvenilir çıktı. Aynı araştırma sonuçlarına göre, din adamları toplumda en az güvenilen meslekler sıralamasında 5. sırada yer alırken, Türkiye'nin AB'ye üye olmasını isteyenlerin oranında önceki yıllara göre büyük düşüş yaşandı.
Uluslararası Stratejik Araştırma Eğitim ve Danışma Merkezi Platformu adına araştırmayı gerçekleştiren Araştırma Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Armağan, 15 ilde ve bin 900 denek üzerinde vatandaşların AB'ye ilişkin görüşleri, siyasal profil ve siyasal partilerin durumu, toplumsal konuların ve mesleklerin güvenilirliği üzerine gerçekleştirilen araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, deneklerin büyük çoğunluğu 2006 yılında Türkiye'nin öncelikli sorunlarını ekonomik sorunlar, işsizlik, geçim sıkıntısı, terör, güvenlik ve yolsuzluk olarak sıraladı. AK Parti iktidarını başarılı bulanların oranı yüzde 31 olarak gerçekleşirken, başarısız bulanların oranı yüzde 28, kararsızların oranının ise her ikisinden yüksek olarak yüzde 39 olduğu görüldü. Ana muhalefet partisi CHP'yi başarılı bulanların oranı yüzde 12, başarısız bulanların oranı ise yüzde 56 oldu.
Yapılan araştırmada en çok güvenilen kurumlar sıralamasında ordu yüzde 82 ile başı çekerken, cumhurbaşkanlığı, üniversiteler, yargı ve sivil toplum kuruluşları ilk 5'e girmeyi başardı. En az güvenilen kurumlar arasında ise yerel yönetimler yüzde 35'le birinci olurken, Diyanet İşleri Başkanlığı yüzde 33 ile ikinci sırada yer aldı. En çok güvenilen meslekler sıralamasında ise öğretmenlik yüzde 82 ile birinci olurken, hakimler yüzde 64 ile 6. sırada yer bulabildi. En az güvenilen meslekler sıralamasında da milletvekilleri yüzde 7 ile birinci, müteahhitler yüzde 7.50 ile ikinci, kooperatifçiler yüzde 9 ile üçüncü, politikacılar yüzde 11 ile dördüncü, din adamları yüzde 24 ile beşinci, avukatlar yüzde 30 ile altıncı, hayat kadınları yüzde 31 ile yedinci, gazeteciler ise yüzde 35 ile sekizinci sırada yer aldı.
Prof. Dr. İbrahim Armağan, 2002 yılında AB'ye Türkiye'nin üye olmasını isteyenlerin oranının yüzde 76 olduğunu, 2004 araştırmasında bu rakamın yüzde 64'e düştüğünü, 2006'da ise yüzde 57 ile en düşük seviyesine ulaştığını kaydetti. AB ülkelerinde yaşayan Türkler'de ise bu oranın yüzde 90'lara dayandığını ifade eden Prof. Dr. Armağan, araştırmayı Türkiye'deki siyaset açısından da değerlendirerek, "İktidar partisi ve ana muhalefet partisi oy kaybediyor, hatta CHP'nin baraja takılma riski var. Başta MHP olmak üzere milliyetçi partiler oylarını artırıyor. Siyasete güven azalıyor, çünkü bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz şeklindeki bir soruya deneklerin yüzde 35'i 'oy vermem' şeklinde cevap verdi" diye konuştu.