KADIN

Hayat kurtaran smear testiyle ilgili en yaygın 6 yanlış bilgi

Smear testi olarak bilinen rahim ağzı kanseri taramasıyla ilgili pek çok yanlış bilgi var. Bu bilgiler, insanların taramadan korkmasına ya da utanmasına yol açıyor.

Yapılan bir araştırmaya göre, İngiltere’deki her 5 kadından biri, smear testini yumurtalık kanseri taraması sanırken, diğerleri de testin acı verici olduğunu düşünüyor. Oysa ki hayat kurtaran test, acı verici olmadığı gibi, yumurtalık kanserini de tespit etmiyor.

SMEAR TESTİ NEDİR?

Pap smear (Pap test) kadınların servikal kanser (rahim ağzı) ya da prekanser (kanser öncüsü) taranmasında kullanılan bir testtir . Pap smear, prekanseröz ya da kanseröz lezyonları henüz tedavi edilebilecekleri aşamalarda yakalamayı sağlar.

SMEAR TESTİ NASIL YAPILIR?

Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır. Patolog tarafından bu hücreler mikroskop altında incelenerek anormal gelişim olup olmadığına bakılır. Asıl hedef olası bir kanseri saptamanın yanı sıra, kanser olmayan ancak kansere dönüşüm olasılığı olan ve tedavi edilebilen “prekanseröz” lezyonları yakalamaktır. Testin pozitif olması yani anormal hücreler içermesi durumunda hekim HPV testi ve kolposkopi isteyebilir.

Testin önemini gözler önüne seren gerçekleri ve test hakkındaki en yaygın mitleri sizler için derledik.

Smear testiyle ilgili bilinen en yaygın 6 yanlış

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler