Pap Smear testi ağrısız, doğruluk oranı yüksek, güvenilir, ucuz ve tüm topluma uygulanabilir bir tarama testi olarak karşımıza çıkıyor. Rahim ağzı kanserinin erken tanısında en önemli test olan Smear Testi son yıllarda jinekolojik muayenelerin vazgeçilmez bir parçası oldu. A.B.D. de yapılan bir çalışmada Smear testinin yaygın kullanımı sonucu Rahim ağzı kanserinden ölümlerin %72 oranında azaldığı saptanmış.
Sema Hastanesi Kadın Hastalıları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Gülçin Demirdöven Pap Smear Testi’ni anlatıyor.
Smear Testi nasıl yapılır?
Jinekolojik muayene sırasında, doktor tarafından steril özel bir çubukla rahim ağzındaki hücrelerden sürüntü şeklinde bir örnek alınarak, mikroskop camı olan lam üzerine yayılır. Alınan bu örnek laboratuara (patolojiye) gönderilerek incelettirilir. Acısız, ağrısız ve çok kısa sürede örnek alınabilen bir testtir.
Kimlere yapılmalıdır?
Cinsel olarak aktif olan 18 yaşından büyük her kadın Smear Testi yaptırmalı. Ayrıca bebek sahibi olmayı düşünen kadınların da hamilelik öncesi Smear testi yaptırmalarında fayda var.
Ne kadar sıklıkla yapılmalıdır?
Belirgin bir yakınma olmasa mutlaka her yıl da Pap Smear testi yapılmalı. Üç yıl boyunca yapılan üç test normal ise ve hastada herhangi bir risk faktörü yok ise sonra daha az sıklıkta yapılabilir.
Ne zaman test yapılabilir?
Smear testi yapmak için en uygun zaman adet bitiminden sonraki 3–10 günlük dönemdir. Bu testi yaptırmadan önce bir takım kurallara uymak gerekiyor. Son 3 gün cinsel ilişkiye girmemek, vajinal ilaçları kullanmamak ve vajinal duş yapılmaması gerekiyor.
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki Rahim ağzı kanseri olan hastaların % 50’si hiç Smear testi yaptırmamış. Bu yüzden hiç şikayetiniz olmasa da yılda bir kez Smear testi yaptırmanızda fayda var.
Rahim Ağzı Kanseri’nin belirtileri