Bursa'nın İznik İlçesi'ne bağlı, şair Nazım Hikmet'in 'Vasiyet' adlı şiirinde de gömülmeyi istediği Müşküle Köyü'nde 2006 yılında köylülerin muhtara tepki göstermek için aza seçtiği ve akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen 65 yaşındaki Mehmet Olgun, yalnız yaşadığı barakada çıkan yangında yaşamını yitirdi.
Orhangazi İlçesi'ne bağlı Sölöz Beldesi girişindeki bir akaryakıt istasyonunun yanında bulunan ve ilk olarak AK Parti Belde Lokali olarak kullanılan ancak daha sonra akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen Mehmet Olgun tarafından kullanılan barakada, dün gece saat 23.00 sıralarında yangın çıktı. Barakadan alev içerisinde yola fırlayan Olgun'u görenler, ceket ve kabanlarla alevler içerisinde kalan talihsiz adamı söndürmeye çalıştı. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen 112 Acil Servis ekipleri, vücudunun yüzde 90'ı yanan Mehmet Olgun'u Orhangazi Devlet Hastanesi'ne kaldırdı.
Ağır yaralı olarak hastanede tedavi altına alınan Olgun için daha sonra yanık ünitesi bulunan bir hastaneye sevk edilmek istendi. Doktorların bir saatlik arayışları sonuç vermeyince, talihsiz adam hastanede kontrol altında tutulmaya başlandı. Ancak Olgun, yapılan tüm müdahelelere rağmen sabaha karşı hayatını kaybetti. Yangının çıkış nedeni henüz belirlenemezken, talihsiz adamın cesedi, otopsi yapılmasının ardından yakınlarına teslim edildi.
Olgun'dan geriye, ağır yaralı halde Orhangazi Devlet Hastanesi'ne getirilirken çekilen objektiflere baktığı son kare kaldı.
**TÜRKİYE KONUŞMUŞTU**
İznik'e bağlı Müşküle köyünde 2006 yılında yaşanan ilginç olay ise Türkiye gündemine oturmuştu. İznik'e bağlı Müşküle Köyü'nde istifa eden azaların yerine vatandaşlar verdiği hizmeti beğenmedikleri Köy Muhtarı Emin Tetaş'ın listesine tepki olarak, akıl hastası olduğu öne sürülen dört kişiyi aza seçti. Bu kişiler içersinde Mehmet Olgun 222 oyla baş aza seçerken, İsmail Talan 211, Süleyman Güleç 193 ve İbrahim Güven ise 105 oy aldı.
Gelişmeler üzerine toplanan İznik İlçe Seçim Kurulu'nun kararını açıklayan dönemin İznik İlçe Kaymakamı Hüseyin Avcı, heyete seçilen Mehmet Olgun, Süleyman Güleç, İbrahim Güvenç ve İsmail Talan'ın akli dengesinin yerinde olmadığı ve okuma yazma bilmedikleri gerekçesiyle üyeliklerinin düşürüldüğünü, bu kişilerin yerine dört yedek üyenin göreve atanmasına karar verdi.
Köylülerin kendisine tepki amacıyla akıl hastası kişileri aza seçmesine sinirlenen Emin Tektaş bir yıl sonra evinde kendini iple tavana asarak yaşamına son verdi.
Öte yandan Müşküle Köyü, Nazım Hikmet'in 1953 yılında yazdığı 'Vasiyet' adlı şiirinde dile getirdiği 'Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni ve de uyarına gelirse, tepemde bir de çınar olursa taş maş da istemez hani' dizelerinde anlattığı köy olarak biliniyor. (DHA)