HABER

"Hayatın Sessizliğinde" sözcükler

Aslı Erdoğan'ın, bir adada, Rodos'ta başlayıp okyanus kıyısında, St. Nazaire'de tamamladığı, yazılması beş yılı bulan HAYATIN SESSİZLİĞİNDE kitabı, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlandı.

İlk romanını 1994 yılında yazan ve 2000 yılına kadar geçen süreçte iki öykü, bir roman ve bir de gazete yazılarını derlediği kitabı yayınlanan Aslı Erdoğan, 5 yıllık aradan sonra "Hayatın Sessizliğinde" ile okuyuculara ve hayata sesleniyor.

"Hayatın Sessizliğinde", her şeyin gerçek anlamını bulduğu o tek yerin, aslında suskunluğun sınırlarında dolaşıyor. Türler arasında gezinerek, öyküden anlatıya, şiirsel düzyazıdan masala geçiyor, anlatılamayanın çevresinde çemberler çiziyor.

Eski Mısır Şiirinden, Hindu metinlerine, Kitabı Mukaddes'ten mesellere, kadim kaynaklardan beslenen bu kitap çölün gizlediği hayata sesleniyor, bizden hep kaçan bir sesin peşinden gidiyor, dilim dilim kesiyor umutsuzluğun içindeki umudu. Sağ kalmaya, canlı kalmaya uzun, acılı, tökezlemelerle dolu bir övgü...

Kitaba ismini veren "Hayatın Sessizliğinde" kitaplaştırılmadan önce, çeşitli dillerde yayınlandı, sergilendi, fotoğraflandı, performansa ve dans tiyatrosuna dönüştü, Serra Yılmaz tarafından Piccolo'da canlandırıldı.

Aslı Erdoğan kendisiyle yapılan bir söyleşide neden yazdığını ve yazmaya nasıl başladığını, Cenevre'de yaşadığı o günleri şöyle anlatıyordu:

"Uluslararası bir fizik laboratuarında günde 14 saat çalışıyor, bütün duygularım uyuşmuş bir halde son otobüsle evime dönüyor, sonra boş beyaz kağıtların başına geçiyordum. Gençtim, parasızdım, yalnızdım, yanlış toprağa dikilmiş bir bitki gibi kuruyordum. Kendi sesimi duymak istedim, anadilimde... Kendi geçmişimle yüzleşmek, çünkü köklerimi içinde taşıdığım topraktı geçmişim. Belki en dürüst yanıtım şöyle: Yazmasam delirecektim." (Aydın Dere, Özgür Politika, 12 Ekim 2002)

Kitapları şu anda beş dile daha çevrilen Aslı Erdoğan, uluslararası basında pek çok övgüyle adını duyurdu, Lire Dergisi'nce "Geleceğin 50 yazarı" arasında gösterildi.

Aslı Erdoğan'ın, "Kırmızı Pelerinli Kent" adlı kitabıyla ilgili, dünya basınında yer alan yorumlar;

Vahşi, sarsıcı, şiddetli... Nasıl Dublin ve Joyce birbirine aitse, ya da Prag ve Kafka, bundan böyle benim için Aslı Erdoğan ve Rio'da birbirine ait olacak. Bu kitabıyla, A.Erdoğan, geçen yüzyılın geleneğine eklemleniyor: Şehir Romanı

AFTENPOSTEN GAZETESİ / Norveç

Dünyayı yaşanılır kılan bir aşk için birçok girişime rağmen ödenecek bedel öylece durmaktadır. Hayatıyla oynaması gerekmektedir, sözün aşırılığı yoktur.
TİMOUR MOUHİDDİNE / LE MONDE DİPLOMATİQUE GAZETESİ / Fransa

Yapıtları: Roman: Kabuk Adam (1994), Kırmızı Pelerinli Kent (1998)
Öykü: Mucizevi Mandarin (1996), Tahta Kuşlar (1997)
Gazete Yazıları: Bir yolculuk Ne Zaman Biter (2000)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler