Adana'da bir anne, doğuştan cam kemik hastası olan oğlunun yaşama tutunması için 26 yıldır mücadele veriyor.
Didem Sürenler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlu Zekeriya Sürenler'in (26) tıpta ender görülen ve kemiklerin kolay kırılmasına yol açan cam kemik hastası olarak dünyaya geldiğini söyledi.
Oğlunun hastalığını hamileyken öğrendiklerini anlatan Sürenler, "Hastalığın adını dünyaya gelmeden bilemedik. Ama bir anormallik olduğu belliydi. Bu durumu öğrenince 'çok sevindim ve mutlu oldum' diyemem. Yaşadıklarımıza rağmen bugün 'oğlumu iyi ki doğurmuşum ve iyi ki doğmuş' diyebiliyorum" şeklinde konuştu.
Sürenler, oğlunun tedavi sürecinde çok şanslı olmadığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu hastalık o tarihte dünyada çok tanınmıyordu. Dolayısıyla teknoloji de henüz Zekeriya'nın hastalığına tıbben bir çözüm üretebilmiş değildi. Şimdi sadece yaşam kalitesini yükseltebilecek bir takım çalışmalar yapılıyor. Oğlum yaşamının ilk 4-5 yılını çok acı çekti. Ama sonrasında Zekeriya'nın içinde büyük bir yaşama tutunma azmi oluştu. Sonradan birlikte yaptığımız işlerden keyif almaya başladık. Birlikte başardıklarımız bizi son derece mutlu ediyor ve sürekli başka şeyler yapmaya itiyor."
-"Beni çok geliştirdi"-
Hayatını adadığı oğlu Zekeriya'nın kendisi için en büyük öğretmen olduğunu dile getiren Sürenler, oğlu sayesinde çok önemli şeyler öğrendiğini vurguladı.
Bir üniversiteli kadar güzel bilgisayar kullanabildiğini söyleyen Sürenler, "Bilmediğim her şeyi ona soruyorum. Onun fikirleri benim için çok önemli hale geldi. Şu anda Adana'da Artı Özel Eğitim Gönüllüler Derneğinin başkanlığını yapıyorum. Katıldığım toplantılardaki konuşmalarımı da kontrol ettiriyorum. İlk başlarda ben ona büyümesi için yardım ettim. Oğlumu büyütmek için çabaladım ama daha sonrasında o beni çok geliştirdi" ifadelerini kullandı.
Türkiye'deki engellilerin ciddi sıkıntılarının olduğunu, Adana'nın ise engellilere sağlanan olanaklarla şanslı olduğunu belirten Sürenler, "Adana'nın bu konuda duyarlı bir yönetimi var. Zekeriya'nın en önemli problemi ulaşım. Biz bunu kendi özel aracımızla çözüyoruz. Ama kentteki toplu taşıma araçlarının artık rampalı oluşu bir avantaj. Mekanlardaki rampalar da artıyor" dedi.
Cam kemik hastası olup da oğlu kadar yaşayan bir başka örnek bulunmadığını vurgulayan Sürenler, birlikte yaşadıklarının çok önemli tecrübe olduğunu, bunları da insanlarla paylaştıklarını kaydetti.
Adana Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyinde bilgi işlem ve medya sorumlusu olarak çalışan Zekeriya sürenler ise annesiyle güzel işler yaptıklarını belirterek, "Bir birimize yardımcı oluyoruz. Hayatta her şey karşılıklı ve hayat bir dönüşüm" diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz