YEMEK

Hayatınız Boyunca Yaptığınız Bu Yanlıştan Vazgeçin! Neden mi?

Beslenme uzmanları "Artık sebze kabuklarını soymaktan vazgeçin" diyor. Çünkü vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin ve mineraller o attığınız kabukta... Soyma annem, soyma gülüm!

Hayatınız Boyunca Yaptığınız Bu Yanlıştan Vazgeçin! Neden mi?

Sebzeleri soymak, hazırlanan herhangi bir öğünün en sıkıcı kısmı olabilir, çünkü hazırlık süresinde ekstra zaman harcarsınız. Ve işiniz bittiğinde elinizde, genellikle çöpe atılan, kullanışsız kabuklardan oluşan bir yığın kalır. Ancak sağlık uzmanlarına göre, attığımız şey aslında gıdaların en sağlıklı kısımlarından biri.

kolayca-domates-soyma-yontemi

Sebze kabuklarında dolu lif var ve bu lif çözünmeyen bir lif, özellikle de eğer kabuk renkliyse! Örneğin, antioksidanların ve K vitamininin büyük kısmını içeren koyu yeşil kabuğuyla salatalık. Ya da patates. Patatesin kabuğu, geri kalanından daha fazla demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, B6 vitamini ve C vitamini içerir. Birçok insan, patates püresi yaparken genellikle kabuğunu soymak zorunda hissediyorlar. Ama kabuğunu kaynatabilirler ve patates püresinin geri kalanıyla karıştırabilirler

Beslenme uzmanları, ayrıca sebze kabuğunun serbest radikallere karşı savaşan antioksidanlar içerdiğini de sözlerine ekledi. Serbest radikaller aşırı üretildiğinde, vücuda zarar verebilecek (örneğin kalp hastalığı gibi) atom gruplarıdır. Birçok sebzede bulunan C ve E vitaminleri, serbest radikalleri nötralize ederek vücudu bunların zararlı etkilerine karşı korur.

meyve-sebze-soymadan-yenir-one-cikan

Buna ek olarak, havuç ve biber gibi daha renkli sebzeler, antioksidan, anti-inflamatuar ve karaciğer sağlığını geliştirme gibi özelliklere sahip fitobesinler içeren kabuğa sahiptir.

Uzmanlara göre insanların sebzeleri soymasına neden olan yaygın bir korku var: Kabukta bulunan herbisitler ve tarım ilaçlarının miktarı. Evet, bu sizlerde endişe uyandırabilir, fakat durum korktuğunuz kadar vahim değil. Bu sorunun üstesinden sebzelerini güzel bir şekilde yıkayarak gelebilirsiniz.

Kabuk soyma olayı kısmen sebzeleri çocukken nasıl yediğinize bağlı. Öğretilen bu yanlışın zamanı geldi hanımlar, beyler. Ne diyoruz: "Sağlıklı bir yaşam için artık kabuk soymaktan vazgeçiyoruz." Hem şöyle güzel bir tarafı da var, en azından o da bir iş yüküydü. Üzerimizden atıverdik :)

En Çok Aranan Haberler