YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Haydar Doğan: “öncelikli Hedefimiz Yarışmacı Sporcu Yetiştirmek”

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanı Haydar Doğan, federasyon olarak gelişmekte olan spor branşlarının hak...

Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanı Haydar Doğan, federasyon olarak gelişmekte olan spor branşlarının hak ettikleri yerlere gelmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Korfbol, rafting, offshore, skuaş, kriket olmak üzere 5 spor dalında faaliyet gösteren Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu, Türkiye’de bu branşları tanıtmak ve öne çıkarmak için büyük çaba sarf ediyor.

11 Şubat tarihinde yapılan seçimlerde Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu Başkanlığına seçilen Haydar Doğan, İHA’ya özel açıklamalarda bulundu.

Göreve yeni geldiklerini ve yolun başında olduklarını hatırlatan Doğan, “Bu güne kadar federasyonlar olarak yapılan tüm ulusal ve uluslararası çalışmalara bizde katkı noktasında elimizden geleni yapacağız. Bu anlamda aday oldum. Gerek Spor Bakanlığımız, gerekse Spor Genel Müdürlüğümüz, her kesimden destek aldık. Uluslararası boyutta ülkemize yakışır, teşkilatımıza ve gençlerimize yakışır düzeyde organizasyonlar bizi bekliyor. Bu anlamda da sırtımızda çok büyük bir yükün olduğunun farkındayız. Ancak güçlü bir yönetimle hareket ettiğimizi bildiğim için önümüzde oluşabilecek tüm zorlukları aşarak ülkemize yakışır hizmette mutlaka başarılı olacağımızı düşünüyorum” dedi.

“FEDERASYON OLARAK 5 TANE ÇOK ÖNEMLİ BRANŞ BİZE BAĞLI”

Korfbol, rafting, offshore, skuaş, kriket olmak üzere 5 spor branşının kendilerine bağlı olduğunu vurgulayan Başkan Doğan, “Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu olarak 5 tane çok önemli branş bize bağlı. Bu branşların başında offshore geliyor. Ülkemizin tanıtımı ve turizm açısında çok önemli olan rafting branşı. Henüz yeni yeni gelişmekte olan kriket ve korfbol var. Bu branşları biz yönetim olarak, bakanlığımızın ve genel müdürlüğümüzün desteğini alarak, tanıtımı noktasında mutlaka var olan projelerimizi hayata geçireceğiz. Federasyon olarak henüz gelişmemiş duyulmamış branşların tanıtımını yapmak bu anlamda alt yapıyı oluşturmak, kulüplerin kurulması ve sporcuların lisanslandırılması, hakemlerin eğitilmesi, hukuki alt zemini oluşturarak, bu branşları hak edildiği noktaya getirmek inancıyla yola çıktık. Federasyon olarak el birliği ile çalışıyoruz. Üzerime düşen ne varsa her anlamda tüm fedakarlığa hazırım” diye konuştu.

“5 BRANŞI HAK ETTİĞİ YERE GETİRMEK İÇİN YETERLİ BİLGİ VE DONANIMIMIZ OLDUĞUNU BİLİYORUZ”

Eski milli atlet Haydar Doğan, 21 yıl boyunca Türk Atletizm Milli Takımı’nda birçok başarı elde ettiğine değinerek, “Türkiye rekorları kırdım. Şuan hala kırılmamış 4 Türkiye rekoru ve 1 liseler Dünya rekorunun sahibiyim. Avrupa Şampiyonası’nda kürsüye çıkan ilk Türk atletiyim. Bu anlamda benim milli takım sporcusu olarak alanım atletizm ama akademik kariyerim ben spor yöneticisiyim. Spor akademisi yöneticisiyim, eğitimimi bu yönde tamamladım. 20 yıllık spor yöneticisi olarak il müdürlüğü ve spor teşkilatının birçok kademesinde yer aldım. Spor yöneticisi olarak bu 5 branşı hak ettiği yere getirmek için yeterli bilgi ve donanımımız var” diyerek iddialı konuştu.

“TESİSİLER İÇİN ARTI BİR MALİYETE GEREK YOK”

Başkan Doğan, bu 5 branşın tesis ihtiyaçları ile ilgili olarak ise, “5 branşın farklı ihtiyaçları söz konusu. Tesisi gerektiren branşlar söz konusu. Kriket olsun korfbol olsun, bunlarda orijinal tesisler söz konusu. Fakat bu tesisiler için artı bir maliyete gerek yok. Son yıllarda ülkemizde yapılan yatırımlarda var olan tesislerde bu branşları da faydalandırmak mümkün. Ancak kulüpleşme noktasında ve eğitim noktasında tanıtımlar çok önemli. Sizin gibi değerli basın gruplarının arkamızda olması bizi desteklemesi. Kamuoyuna bizim bu noktada gerek eğitim noktasında, gerek teknik konuda tanıtımlarımızı yapması ve bizi bu noktada takip etmeleri, bu branşların ülkemizin hak ettiği noktaya gelmesi noktasında çok önemli. Rafting ülkemizin tanıtımı ve turizm açısından çok önemli. Doğu Karadeniz’den tutun Doğu Anadolu’ya kadar, Akdeniz’e kadar raftinge çok müsait akarsularımız var. Önemli olana kulüplerimizi ve gençlerimizi bu noktada desteklemek ve teşvik etmek. Bu sporu gelişmiş ülkelerin seviyesine getirmek için programımız var, bu amaçla yola çıktık. Bunun için çok fazla tesisi ihtiyacı var diyemem. Burada önemli olan doğru planlama yapmak ve doğru adımlar atmaktır. Bu noktada yapmış olduğumuz plan programla amacımıza ulaşacağımıza inanıyorum” açıklamasını yaptı.

“TECRÜBE AMAÇLI OLSA DA SPORCULARIMIZ YURTDIŞINDA YARIŞMA ŞANSINI TANIMAK BU SPOR BRANŞIMIZIN TANITILMASI NOKTASINDA ÖNEMLİ OLACAK”

Sporcuların tecrübe kazanmaları için yurt dışındaki yarışmalara gönderileceği bilgisini veren Haydar Doğan, “Uluslararası boyutta derece getirebilecek sporcularımız yok ancak yurt dışına kafilelerimizi göndermek noktasında hedeflerimiz var. Örneğin Mart’ın sonunda Korfbol Dünya Kupası Hollanda’da yapılacak. Bu hafta sonu U19 Türiye Şampiyonası’nı ise İstanbul’da yapıyoruz. Türkiye Şampiyonası’nda yeterli bulduğumuz sporcuları ülkemizin tanıtımı için yut dışına gönderiyoruz. Burada derece almak çokta önemli değil. Dereceden daha önemli olan kafilemizin orada alacağı tecrübe olacaktır diye düşünüyorum. Korfbol da olduğu gibi skuaş, kriket ve raftingde de tecrübe amaçlı olsa da sporcularımız yurtdışında yarışma şansını tanımak bu spor branşımızın tanıtılması noktasında önemli olacak. Bunun içinde biz sadece yarışma amaçlı değil, tecrübe amacıyla da sporcularımızı kafile olarak göndermenin çok güzel olmasını istiyoruz” ifadelerinde bulundu.

“ÖZERKLİK NOKTASINA GELMİŞ BRANŞLARI SERBEST BIRAKACAĞIZ”

Başkan Doğan, federasyonun bünyesindeki sporların gelişme kat etmesi durumunda ise yapacaklarını şöyle anlattı:

“Federasyon olarak var oluş sebeplerimiz arasında; ivmenin sürekli yukarı tırmanmış olması, yeterli düzeye gelmiş olması, Spor Bakanlığımız ve Spor Genel Müdürlüğümüz ile yaptığımız çalışmalar neticesinde hukuki alt zemini oluşturup, özerklik noktasına gelmiş branşları serbest bırakacağız. Diğer yandan da henüz tanınmayan branşlarımızı ve ülkemizde kaybetmeye yüz tutmuş spor branşlarımızın da sürekli artışını sağlamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ben katkılarından dolayı İHA Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ballı’ya ki kendisi aynı zamanda yönetim kurulu üyemiz ve sizlere sağladığınız destekten ötürü teşekkür ediyorum.”

5 SPOR DALI

Korfbol: Federasyona bağlı olan spor dallarından biri olan korfbol erkeklerle bayanların birlikte oynadıkları tek takım sporudur. 4 erkek ve 4 bayandan oluşan iki takım arasında oynanır. Oyunun amacı, topu rakip takımın ‘korf’ denilen, sepete benzer yüksek potasına atmaktır. Kapalı alanlarda oynanmasının yanı sıra, çimde, kumda veya suda da oynanabilir.

Skuaş: Bir diğer spor dalı skuaş ise, dört yanı duvarla çevrili alanda oynanan bir top oyundur. Kapalı alanların yeri genellikle tahta, açık alanlarınki ise betondur. Alanın arka duvarı boyunca, üst kenarı yerden 48 santimetre yüksekte olan tahta ya da metal bir plaka yer alır. Bu plakaya tin denir. Top buraya çarpınca ses çıkar ve atış geçersiz sayılır. Top oyun alanını belirleyen duvar çizgilerinin üzerine ya da tavana çarparsa oyun alanının dışına çıkmış sayılır.

Rafting: Ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinde yapılan rafting ise, raft adı verilen botlarla, tepesi yüksek nehirlerde yapılan bir nehir sporudur. 6 ile 8 kişilik takımlar halinde yapılan sporda başarılı olmak için takımın tek vücut gibi hareket etmesi gerekir.

Offshore: Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu bünyesinde faaliyetine devam eden offshore sporu ise, Türkiye'de hızla yayılmaya devam ediyor. Deniz kıyısında yapılan bu motor sporu pilot ve copilot ile kullanılan teknelerde yapılıyor. Teknelerin motorlarının ise modifiye yapılmadan fabrika çıkışlı motor olması zorunluluğu bu sporun öne çıkan özelliklerinden. Yarışa katılacak sporcuların ise özel bir eğitim alması gerekiyor.

Kriket: Bir çok ülkede yaygın bir şekilde oynana kriket sporu ise, 11'şer kişilik 2 takım arasında oynanır. Kriket maçları, ‘wicket’ denen iki kalemsi düzenekle oynanır. Kriket sahası, içinde dikdörtgen kum alanı olan oval bir sahadır. Oyun sırasında bir anda, sahada vuruş yapan takımın iki oyuncusu, diğer takımın tüm oyuncuları bulunur.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler