Günlük yaşamda farklı bağlamlarda kullanılan pek çok birleşik sözcük vardır. Bu birleşik sözcükler arasında sıfat olarak kullanılan kelimelere de sıklıkla rastlanır. Dolayısıyla bu kapsamda ele alınabilen hayırsever sözcüğünün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımına değinilmesi de oldukça önemlidir. Hayırsever sözcüğünü oluşturan kelimelerin yapıları incelendiği zaman bu ifadenin yazılı dilde nasıl kullanılması gerektiği anlaşılabilir. TDK kapsamındaki kurallar da hayırsever sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımının öğrenilmesini sağlar.
Sıfat olarak kullanılan birleşik sözcükler arasında yer alan hayırseverin nasıl yazıldığı pek çok kişi tarafından araştırılır. Bu sözcüğün Türkçe yazım kurallarına uygun olan kullanımının öğrenilmesi için TDK tarafından sunulan bilgilere göz atılabilir. Böylelikle "Hayırsever ayrı mı yazılır?" sorusunun doğru yanıtına ulaşmak mümkün hale gelir. Hayırsever sözcüğünün iki ayrı kelimenin bir araya gelmesi sonucunda oluştuğu görülür. Bu birleşik kelimeyi oluşturan ilk sözcük, Arapçadan Türkçeye ödünçlendiği bilinen hayırdır. Ele alınan bu sözcüğün içerdiği ikinci kelime ise Türkçe olan severdir.
Hayırsever sözcüğünü oluşturan ikinci kelimenin –er eki aldığı söylenebilir. Bu da Türkçede kullanılan sıfat-fiil eki olarak bilinir. Dolayısıyla hayırsever TDK tarafından bitişik şekilde yazılması gerektiği belirtilen birleşik kelimeler arasındadır. Bu bağlamda hayırsever doğru yazılışının ayrıntılı olarak incelenmesi için bu kelimenin yazım kurallarına uygun ve hatalı olan kullanımları aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:
İkinci kelimesi sıfat-fiil eki olan –er ile biten hayırsever sözcüğünün bitişik olarak yazılması gerekir. Dolayısıyla hayırsever yazımı, bu sözcüğü oluşturan iki ayrı kelime arasında boşluk bırakılmayacak şekilde olmalıdır. Sıfat olarak kullanılan hayırsever sözcüğünün TDK güncel sözlüğünde 2 ayrı tanımı mevcuttur. Bu sıfat sözcüğünün TDK kapsamındaki tanımları ve cümle içerisinde kullanıldığı örnekler aşağıdaki gibidir:
Düşkün, yoksul ve yardıma muhtaç olanlara yardım etmeyi ve iyilik yapmayı seven; yardımsever, iyiliksever, hayırperver kimse.