HABER

Hayvan hastalıkları insanı da etkiliyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi (DDH) Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Okan Bölükbaşı, hayvan hastalıklarının insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

İklim değişikleri ve hayvan hastalıklarının Türkiye'de ciddi salgınlara yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Bölükbaşı, "Türkiye'deki hayvan ve bitki çeşitliliği, Avrupa'daki tüm devletlerin toplamından daha fazladır. Buna bir de, giderek tropikale kayan iklim değişimi de eklenince, hastalıklar açısından ilginç bir tablo ortaya çıkıyor. Hayvanlardan insanlara geçebilen ve hastalıklar yönünden çok zengin bir coğrafyada yaşadığımız unutulmamalıdır" dedi.

Türkiye'nin sıtma, şark çıbanı ve trahomla mücadelede geçmişte dünyaya örnek olduğunu ifade eden Doç. Dr. Bölükbaşı, "Bu seferberlik yılları unutulmuştur. Oysa giderek artan oranda zirai bölge sulu tarıma açıldıkça, hayvandan insana geçen bazı hastalıklarda da doğru orantılı bir artış gözleniyor. Yakın bir dönemde İzmir'de birçok kişi domuz parazitiyle (Trişinellozis) enfekte oldu. Bunun yanında kuş gribi kabusu da unutulmamalı. Şimdilerde Güney Marmara'da şark çıbanı etkeninin (Laişmanyozis) yeniden hortladığına dair bildirimler var. Bu hastalık, her an Ege'ye sıçrayabilir" şeklinde konuştu.

Ulusal bir hastalık kontrol-bilgi merkezinin acilen kurulması gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Bölükbaşı, "Maalesef kuduz, birçok yerde görülmeye devam ediyor. Kenelerin taşıyıcısı olduğu hastalıklar bir salgına yol açma riski taşıyor. Tüm bu göstergeler, ülkemizin ve özellikle de Ege Bölgesi'nin bu tür salgınlara elverişli bir ortam olduğunu göstermektedir. Türkiye de bu hastalıklarla mücadele amacıyla kurulması gereken bir hastalık kontrol merkezine gereksinim duyulmaktadır. Bu merkezde her tür laboratuar olanakları, hem hayvan hem de insan sağlığıyla ilgili üst düzey uzmanlar bulunmalıdır. Merkez 24 saat çalışmalıdır ve ulusal düzeyde bir bilgi akışına sahip olmalıdır. Şu anda böyle bir merkez ve eşgüdüm sağlayıcı herhangi bir otorite bulunmamaktadır. Aslında Ege Bölgesi teknik ve bilimsel altyapı ve bu türlü bir eşgüdüm merkezinin kurulması için yeterlidir. Aydın'daki Veteriner Fakültesi ve Bornova'daki hıfzısıhha laboratuarları bu çalışmaları yürütecek düzeydedir. Bu konuda acilen önlem alınması gerekmektedir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler