SAMSUN (İHA) - Anadolu'da hayvancılığın yaygınlaştırılmasının hastalıklarla mücadeleden geçtiği bildirildi. Samsun Tarım İl Müdürü Mehmet Taşan, Asya ve Afrika kıtalarında en çok görülen hayvan hastalığının şap olduğunu belirterek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün bu hastalığa özel hassasiyet gösterdiğini söyledi. Taşan, "Şap hastalığı Asya ve Afrika ülkelerinin handikapı. Türkiye'de bu hastalığın önüne geçilmesi için büyük bir mücadele verilmiştir" dedi.
Türkiye'de yürütülen çalışmalar sonunda tüm sığır ve mandalara üçlü karma şap aşısı yapıldığını açıklayan Tarım İl Müdürü Mehmet Taşan, "Şap hastalığı başta olmak üzere hayvan hastalıklarının önlenmesi için özel çaba gösteriyoruz. Zira, Anadolu'da hayvancılığın yaygınlaştırılması hayvan hastalıklarıyla etkili mücadeleye bağlıdır. Çünkü, mevcut sayının korunamadığı ortamlarda artması mümkün değildir. Bu besicilerimizin moral motivasyonu açısından da önemlidir. Şap başta olmak üzere hayvan hastalıklarıyla mücadele ederek, aynı zamanda besicilerimizi teşvik etmiş sayılıyoruz" diye konuştu.
"171 BİN HAYVAN AŞILANDI" Samsun'da ikinci dönem aşılama çalışmalarının bittiğini, il ve ilçelerde toplam 171 bin 748 sığır ve mandaya şap aşısı yapıldığını ifade eden Taşan, bu aşının 6 ay bağışıklık sağladığını, şap hastalığının ülke hayvancılığına önemli zararlar verdiğini, hayvanlarda et ve süt kaybına yol açtığını kaydetti. Taşan, "Şap, kültür ırkı ve genç hayvanlarda ölümlere sebep olmakta, iyileşmeleri uzun zaman ve masraf gerektirmektedir. Özellikle Asya ve Afrika'da yaygındır ve çok kolay bulaşır. Hastalıktan korunmada en etkin yol aşı çalışmalarıdır. Şap hastalığının bugüne kadar yurdumuzda görülen tiplerine karşı bağışıklık sağlayan üçlü karma şap aşısı yapılmıştır. Bu hastalıkla mücadele ederken, ülkemizdeki mevcut büyükbaş hayvanlara kulak küpesi takılıp, kimlik kartı düzenlenerek, kayıt işlemleri de bitirilmiştir. Kayıt sayesinde ülkedeki hayvan hareketleri ve hastalıkları kontrol altına alınmıştır. Samsun'da bilgisayar ortamında kayıt altına alınan mevcut işletme sayısı 38 bin 765'dir. Bu işletmelerde 260 bin 290 adet sığır ve mandaya da kimlik çıkarılmıştır" şeklinde konuştu.