HABER

Hayvan kaçakçılarının gözdesi papağanlar

ADANA (İHA) - Her yıl 10 binlerce papağanın, yasa dışı yollarla doğal ortamlarından alınarak ev ve süs hayvanı olarak kullanıldığı bildirildi.

İHA muhabirinin derlediği bilgiye göre, etkileyici renkleri ve canlı mizaçlarıyla popüler ev ve süs hayvanlarının başında gelen papağanlar, hayvan kaçakçılığında önemli bir pazara sahip.

Papağan kaçakçılığının, M.Ö. 327 yılında İskender'in generallerinin Hindistan'ı işgalden dönerken Yunanistan'a papağan getirmeleriyle başladığı biliniyor. Kaçakçılığın artmasıyla renkleri ve hareketleriyle saraylarda popüler hale gelen papağanlar, saray eşrafınca yüksek ücretlerle alınmaya başlandı.

13. yüzyılda Roma İmparatoru 2. Frederick'in çok yüksek bedellerle papağanlar satın aldığı bilinirken, Kristof Kolomb'un 1493'de Amerika'yı keşfinden dönerken İspanya kraliçesi İsabella için bir çift Küba Amazon papağanı getirmesi de, yeni dünya papağanlarının kötü kaderlerinin başlangıcı olarak kabul ediliyor.

Doğal ortamlarından yavru ya da erişkin olarak yakalanan papağanlar, en çok Nepal ve Hindistan gibi ülkelerden Avrupa ülkelerine kaçırılıyor. Kaçakçılıkla çok yüksek gelirler elde ediliyor.

Dünya üzerinde her yıl on binlerce papağanın büyük kısmı kaçakçılık sırasında havasızlıktan hayatını kaybediyor. Papağanlar ABD'de yetişmediği halde sadece evlerde beslenen papağanların 20 milyonu bulduğu biliniyor. Bu papağanlardan büyük çoğunluğunun yasa dışı yollarla ülkeye sokulduğu tahmin ediliyor.
1800'lü yıllarda en çok kaçakçılığı yapılan St.Vincent Amazon papağanı gibi bazı türlerin doğadaki sayılarının ise 100'ün altına indiği sanılıyor.
Papağan ticareti, tüm dünyada Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme (CITES) gereğince kontrol ediliyor. Muhabbet kuşları ve kokotiyeller hariç diğer tüm papağanların satışında CITES belgesi gerekiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler