YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hayvan Yetiştirici Fiyatlardaki Durgunluktan Şikayetçi

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, hayvan üreticilerinin fiyatlardaki durgunluktan dolayı yatırım yapamadıklarını belirtti.Aydın...

Hayvan Yetiştirici Fiyatlardaki Durgunluktan Şikayetçi

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, hayvan üreticilerinin fiyatlardaki durgunluktan dolayı yatırım yapamadıklarını belirtti.

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, iki yıldır süt fiyatlarında önemli bir değişikliğin olmadığını belirterek, bu gün süt fiyatların 70-75 kuruş civarında değiştiğini belirterek, “ Soğuk süt diye tabir ettiğimiz süt tanklarında saklanan süt 80-82 kuruş civarında değişmektedir. İki yıldır süt fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadı. Enflasyon fiyatların 2 yılda yüzde 20 arttığı görünmektedir. Girdilerde ki fiyat artışı ve özellikle yem maliyetler çok yükseldi. Et kilogramı bir ara 17-18 TL civarında seyir ederken ardından ithalatlar başladı. Şuanda halen bıçak fiyatı danada 14 TL ve etli inekler de 10- 11 TL 'ye kesiliyor. Bakıldığında halen fiyatlar yerinde sayıyor. Piyasalarda parakende et fiyatları 22-27 TL civarında seyrediyor'' dedi.

İki yıl önce verilen sıfır faizli kredilerin ödemelerin günü geldiğini belirten Uçmaklıolu, “Hayvancılığı bilmeyen ve hayvan kredisinden faydalanan değişik meslek gruplarından hayvan kredisi alanların ödeme dönemi geldi. Bu krediler gerçek üreticilere verilmedi. Demirci, kömürcü, inşaat mühendisi, doktor gibi meslek grubu kişiler bu hayan kredisinden yararlanmak için hayvancılığa girdi. Bunlar zaten bu işin yabancısı ve yeni yeni öğrenmeye başladılar. Epeyce de yatırım yaptılar. Süt fiyatları istenilen düzeyde yükselmedi ve işleri zor. Kredilerin ödeme zamanları geldi maalesef çoğunun elinde paraları yok gözüküyor. Bu nedenle Aydın hayvancılığında yeni yeni sıkıntılar baş gösterecek” diye konuştu.

Gerçek üreticiler hayvancılığa yatırım yapamadığını belirten Uçmaklıolu, “Çünkü fiyatlar yerinde sayıyor. Üretici para kazanamayacağını bile bile yatırım yapamıyor. Zaten yaptığı yatırımdan daha istediği şekilde bir kazanç elde edemedi. Üretici 75 kuruş süt satarak, 14 TL bıçakla et satarak ne zamana kadar devam edecek” şeklinde konuştu.

Hükümetin tarımda önemli ölçüde destek verdiğini, ancak verilen desteklere nazaran girdilerdeki yüksek fiyatlar satılan ürünü karşılayamadığını savunan Uçmaklıolu, dolayısıyla destekler yetersiz kaldığını ve çiftçilere yarar sağlamadığını öne sürdü. Uçmaklıolu, şunları söyledi: ''Mutlaka maliyetlerin sübanse edilmesi gerekir. Gübre, mazot fiyatları yüksek. Hayvancılık yapan bir çiftçi yem bitkileri olan yonca, fiğ ve silaj mısır gibi ürünler ekerken tohum, gübre ve mazota ki pahallık büyük etkendir. Burada hayvancılığın canlanması için maliyeti azaltıcı önlemler mutlaka alınmalıdır'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler