YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hayvancılığının geleceği 'Trakya Hayvancılık Kongresi'nde masaya yatırılıyor

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Edirne Ticaret Borsası...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı öncülüğünde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Edirne Ticaret Borsası ve Namık Kemal Üniversitesi işbirliğiyle yapılan Trakya Hayvancılık Kongresi Edirne’de başladı.

Ticaret Borsası Konferans salonunda yapılan kongrede konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, bakanlık tarafından oluşturulacak Et, Süt Fiyat İstikrar Kurulu’nda üreticinin, sanayicilerin ve borsaların olması gerektiğini söyledi.

Dünyanın bir gıda sorunu olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, bunun nedenini aşırı derece nüfus artışı alt gelir grubundaki insanların refah seviyesinin yükselmesine bağladı.

Tarım ve hayvancılığın eskiden karın doyurmak için yapıldığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, bugün ise işin para kazanmak için yapıldığını kaydetti.

Önümüzdeki dönemlerde para kazanmak isteyenlerin hayvancılıkla uğraşması gerektiğini vurgulayan TOBB Başkanı, geçen yıl dünyada fiyatı en çok yükselen malların içinden üç tanesinin hayvancılıkla ilgili olduğunu hatırlattı.

Gelişmiş ülkelerde üreticilerin Türkiye’dekinden daha çok para kazandığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, bunu başarmanın yolu markalaşma, temiz ve kaliteli üretim ile pazarlamadan geçtiğini vurguladı.

Bunları yapmadan paranın kazanılamayacağını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Et ve süt hayvancılığın girdisi yüzde 65-70'ini yem oluşturuyor. Hayvancılıkta yem, meradaki besicilik çok önemli. Çünkü ot bedava. Bedava olan otu biz iyi yetiştiriyor olmamız lazım. Allah bize toprak vermiş, dünyada ekilebilir arazi sıralamasında da dünya dokuzuncusuyuz. Verimli topraklar. Ama biz boş otun bittiği araziye mera demişiz. Özelikle gelişmiş ülkelerde örneğin Hollanda'da her yıl buğday, arpa eker gibi, profesyonel meracılık ekimi yapıyorlar. Eğer bu işi profesyonel hale getirmezsek, meradan beslenmezsek küspe ile burada rekabet edebilme şansımız yok.” dedi.

Hayvanın kalitesinin çok önemli olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin bir türlü hayvan ırkını oluşturamadığını anlattı.

Bütün gelişmiş ülkelerin hayvancılık noktasında kendi ırkını oluşturduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Biz hepsini birbirine karıştırdık, melezi de koruyamadık. Ne olduğu belli değil bizde. Bu nedenle de verim düşük. Ürettiğimiz ürünler modern olmazsa, hijyenik olmazsa rekabet edebilme şansımız olmaz. Eğer Avrupa Birliğine mal satmak istiyorsak, hem verimliliğe hem hijyene en üst standartlarda dikkat ediyor olmamız lazım.” diye konuştu.

Kadınların hayvancılık sektörünün içine dâhil edilmesi gerektiğini vurgulayan Rıfat Hisarcıklıoğlu, kadın istihdamının AB ülkelerinde yüzde 60, Türkiye’de ise yüzde 26 civarında olduğunu dile getirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu da hükümetin birçok alanda olduğu gibi bakanlığının da kendi alanında başarılı çalışmalar yaptığını anlattı.

Türkiye'nin tarımda geldiği noktayı anlatan Arzu, dünyada 11. sırada iken bugün 7. sıraya, Avrupa'da ise 1. sıraya yükseldiğini söyledi.

Başarının elde edilmesinde üreticinin, sanayicinin ve pazarlamacının payı bulunduğunu belirten Arzu, “Bu başarı sizin başarınızdır. Türkiye'de aynı topraklar üzerinde 23 milyar dolar üretim yaparken, tarımda, son 10 yıl içinde bunu 63 milyar dolar getirdiniz. Bu sizin başarınızdır. Türkiye'deki 75 milyon nüfus, 30 milyon turisti beslemenin dışında Türkiye'deki ihracatı 4,5 milyar dolardan 17 milyar dolara getirdiniz. Sizleri kutluyorum.” açıklamasını yaptı.

Edirne Borsası Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yardımcı, Trakya son yıllarda sanayinin geliştiği bir bölge olarak dikkat çekse de aslında verimli bir tarım bölgesidir.

Bölgenin hayvancılıkla ilgili önemli hastalıklardan ari bir bölge olduğunu belirten Yardımcı, Trakya’nın şap hastalığı dışında bütün hastalıklardan ari olması gerektiğini vurguladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler