Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Türkiye'de istikrarın sürdüğünü ve ülkenin büyüdüğünü belirterek, "Ülkemiz, büyük devlet olmanın standartlarını yerine getiriyor" dedi.
Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) ve Türkiye Kırmızı Et üreticileri Merkez Birliği'nce (TKEÜMB) Erenler ilçesindeki bir otelde düzenlenen "Hayvancılık Sektörü Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu" toplantısında konuşan Arzu, organizasyonun Türkiye'deki hayvancılık sektörüne önemli katkı sağlayacağını söyledi.
"Türkiye'de istikrar var, istikrar sürüyor ve ülkemiz büyüyor, ülkemiz büyük devlet olmanın standartlarını yerine getiriyor" diyen Arzu, 2002 ve 2001 yılı arasındaki değişimi herkesin bildiğini söyledi.
Hükümetin yaptığı uygulamalarda hem tarım hem da hayvancılık sektörlerinin geliştiğini vurgulayan Arzu, şöyle devam etti:
"Sadece bunlar değil, tüm sektörlerde gelişim sağlandı. Eskiden bulamadığımız imkanlara hükümetimizle kavuştuk. Doğu ile batı arasında uçurum vardı, artık yok. Tarım Kanunumuz yoktu, çıktı. Türkiye'de neyin nerede iyi yetiştiği belli değildi, ülkeyi 30 havzaya böldük. Tarımda ve hayvancılıkta verilen destekler de kat kat arttı. Nakit olarak verilenlerin dışında, birçok görünmeyen ve tarıma, hayvancılığa verdiğimiz destekler var. Bu da verdiğimiz desteğin ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.
Tarımda 23 milyardan 63 milyarlık üretime geldik. Bunu el birliğiyle üretimi artırarak yaptık. Hayvancılıkta da böyle bir gelişim sağladık. Süt üretiminde ve et üretiminde büyük artışlar sağladık. Dünyada tarımsal üretimde 11. sıradan 7. sıraya yükseldik. Dünyada tabii insan nüfusu artıyor, bu insanların refah seviyesi de artıyor. Türkiye, 70 milyon nüfusu, 30 milyon turisti ve 15 milyar dolarlık ihracatıyla gözle görülür bir gelişim kazanmıştır. Bu, hükümetimizin gerekli çalışmaları yapmasıyla oldu. Hükümetimiz, üreticinin önündeki taşları kenara attı, Türkiye böyle gelişti."
Arzu, Miras ve Mera Kanunu ile ilgili çalışmaların sürdürüldüğünü hatırlatarak, ülke topraklarının bölünmesini istemediklerini sözlerine ekledi.
Öte yandan, konuşmasını tamamlayan Arzu kürsüden indiği sırada, bazı katılımcıların tepkisiyle karşılaştı. Arzu ile ekonomik sıkıntılar yaşadığını belirten hayvan üreticileri arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
-"Canlı hayvan ithalatı, durmayacaktır"-
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ise canlı hayvan ithalatının devam edeceğini ve yerli üreticilerin rekabet ortamına hazırlamaları gerektiğini kaydetti.
Yavuz, beslenme sorununun ciddi boyutlara ulaştığını vurgulayarak, "Günümüzde ulusların ciddi sorunlarından birisi de nüfus artışına paralel besin artışının sağlanamamasıdır. Sorunun çözümü, kaynakların bilinçli kullanılmasında yatıyor. İnsanların beslenmesinde hayvansal ürünler büyük önem arz ediyor" dedi.
Türkiye'de kırsal ekonominin kalkınması amacıyla hayvancılığın ve tüm alt sektörlerinin güçlendirilmesi gerektiğine işaret eden Yavuz, sektörel gelişimin bu şekilde sağlanacağını dile getirdi.
Yavuz, "Sektörde verimlilik artışının yanı sıra piyasanın alt yapısı da iyileştirilmelidir. Bununla birlikte hayvan hastalıklarının kontrol altına alınması da gerekiyor. Yem üretiminin artırılması konusunda da çalışmalar yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Besicinin en büyük mal varlığının ahırı, hayvanı ve yemi olduğuna dikkati çeken Yavuz, kırmızı et sektöründe fiyat istikrarsızlığı, kayıt dışılık gibi önemli sorunlar bulunduğunu anlattı.
Yavuz, kırmızı et piyasasının denetlenmesi gerektiğini belirterek, şunları bildirdi:
"Piyasayı düzenleyecek bir kurum olmalı ve bunun için de üretici-sanayici ve hatta tüketici olmalıdır. Bu şekilde piyasayı oluşturan unsurlar bir araya gelecektir. Bu yüzden bizim bu kurulda yer almamız gerekiyor. Hayvancılık sektöründe bundan sonraki süreçte teknoloji kullanımı çok önemli. Bunun yanı sıra üretim maliyetlerinin en aza indirilmesi yönünde tedbirler mutlaka alınmalıdır. Hayvan ıslahı ve birim başı verimliliğin artırılmasında organizasyon da çok önemli bir adım olacaktır. Üreticiyi destekleyen politikalar, üretimi artıracaktır. Bu anlamda gereken çalışmaların yapılmasını bekliyoruz."
Kırmızı et ithalatının devam edeceğini vurgulayan Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Hayvan ithalatı durmayacak, devam edecek. Bunu kimse aklından çıkarmasın. Eskiden bizim bir gerekçemiz vardı. O da yurt dışından gelen hayvanların hastalıklı oluşuydu. Artık o gerekçe ortadan kalktı. Onun için ithalat yasak olmayacaktı. Biz kendimizi bu anlamda rekabete hazırlamak durumundayız. Bunun için her üretici kendi hazırlığını yapmalıdır. Türkiye, 100. yıl kapsamında büyük hedefler koydu. Hayvancılık sektörü de 2023 vizyonuna kendini hazırlamalıdır. Bunun için gereken çalışmalar yapılmalıdır.
Devlet, et sektöründe yalnızca denetleyen olmalıdır. Yani devlet neden kıyma ve et satsın. Bıraksın bu işi özel sektöre. Artık EBK'yı satacak mı, ne yapacak bilemiyorum. Fakat özel sektör küstürülmemeli ve desteklenmelidir. Devlet olarak kamunun sektörlerdeki küçülmesini sağlamamız lazım. Geçtiğimiz yıl, kamunun küçülmesini sağlasaydık, dünyada büyümede 2'nci olurduk."
(Bitti)
Muhabir: Enes Duran - Mehmet Özcan
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz