HABER

Hayvanlarda sıcaklık stresine dikkat

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Kaygısız, hava sıcaklığının 25 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte hayvanların sıcaklık stresine girdiğini söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Kaygısız, sıcak iklim bölgelerinde yaşayan çiftçilerin karşı karşıya oldukları en büyük problemlerden birinin de hayvanların verimlerine olumsuz yönde etki eden sıcaklık stresi olduğunu belirtti. Kaygısız, sıcaklığın 25 derecenin üzerine çıkması durumunda özellikle süt sığırlarının, vücut sıcaklıklarındaki artış nedeniyle sıcaklık stresine girdiğini dile getirdi. Kaygısız, şunları söyledi: "Günde 30 kilogram süt veren ineklerde sıcaklığın artmasıyla birlikte iştah azalması meydana gelmektedir. Genellikle açık alanlarda yapılması ve birim hayvan başına ağırlığın daha fazla olması nedeniyle sıcaklık stresi özellikle sığırlarda diğer hayvan türlerine oranla daha etkili olmaktadır. Sıcaklık stresi, hayvanlarda yem tüketiminin azalması nedeniyle verimin düşmesine, fiziksel yorgunluk ve huzursuzluk ve ayrıca döl verim özelliklerinin düşmesine yol açmaktadır. Dişi hayvanların döl tutmaları zorlaşırken, erkek hayvanlarda sperma kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir" dedi.

Hayvanlardaki sıcaklık stresinin azaltılabileceğini vurgulayan Kaygısız, öncelikle yemliklerin kapatılarak hayvanların gölgede kalmasının sağlanması gerektiğini ifade etti. Kaygısız, hayvanları sıcaktan koruma yöntemlerini şöyle açıkladı:
"Hayvan, özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak ulaştığı saatlerde, duş ya da yağmurlamayla serinletilmeli. Barınaklarda fanlı soğutma kullanılıp, daha fazla hava sirkülasyonu sağlanmalı. Barınakların üstü ıslatılarak güneş ışınları kırılmalı. Hayvanların yemlemeleri ve meraya çıkma saatleri serin saatlerde yapılmalı. Özellikle yazın sıcak günlerde hayvanların önünde basınçlı suyla taze ve soğuk su temin edilerek sıcaklık stresi azaltılmalı. Sıcak havalarda verilen kaba yemin kolay sindirilebilir ve kaliteli olmasına özen gösterilmeli, rasyonlar protein ve vitamin bakımından desteklenmeli. Kaba yem tüketiminin düşmesi durumunda sığırlara verilen kaba yemlere bir miktar su ilave edilmeli."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler