Hayvanlarla ilgili düşündüğümüzde onların sevimli dünyalarında mutlu mesut yaşadıklarını sanırız. Ama hayvanlara dair bilmediğimiz o kadar çok şey var ki; duyduğunuzda kulaklarınıza inanamayacaksınız.
Herkes hamam böceklerinin ne kadar baş belası olduklarını bilir. Evinde onlarla uğraşmış insanlar, onların ne kadar dayanıklı olduğunu ve kolay kolay ölmediklerini görmüştür. Ama heralde kimse bu dayanıklı haşarenin kafası olmadan 9 gün yaşadığını tahmin edemez ama bu gerçek! Hamam böcekleri açlıktan ölene kadar 9 gün boyunca kafasız yaşayabiliyor çünkü beyinleri vücutlarındaki derin bir oyuğun içinde.
Köpekbalıkları popüler kültürün bize dayattığı bir korku malzemesidir. Onlar hakkında o kadar çok film çekildi ki onlar bizim korkulu rüyamız haline geldi. Halbuki köpekbalıkları yılda sadece 10 insan öldüren normal hayvanlardır. İnekler ise yılda ortalama 100 insan öldürür, yani onların sevimliliğine bakmayıp onlardan biraz çekinsek iyi olur.
Bir aslan modundaysa onun önüne geçmek neredeyse imkansız. Çiftleşme döneminde erkek aslanlar, neredeyse her 15 dakikada bir çifteleşirler, yani haftada yaklaşık 672 kere! Bu sayı ilk bakışta çok etkileyici gelebilir ama aslanların çiftleşme dönemleri arasında 2 yıl olduğu düşünülürse, onları anlamak daha kolay olacaktır.
Kurbağalar diğer bütün hayvanların aksine kusma refleksine sahip değildirler. Midesini boşaltmak isteyen kurbağaların pek seçeneği yoktur. Onlar da kusmak yerine bütün midelerini tükürüp sonra geri yutarlar!
Birçok insan geyiklerin yılanlardan, ayılardan ve örümceklerden daha fazla insan öldürdüğünü duyunca şaşırabilir. Ama geyikler asfalt yollarda ilerlemeye meyilli oldukları için, diğer hayvanlara nazaran daha fazla insanla karşılaşır ve doğal olarak daha fazla insan öldrürüler.
Kurtlar sürü halinde avlanırlar bu yüzden uzak mesafeden iletişim kurmak onlar için çok önemlidir. Kurtlar dağlık alanlarda avlandıkları için seslerinin yankılanması, iletişimlerini engelleyebilir. Kurtlar bu yankılanmaya engel olmak için ulumalarının sıklığını iyi ayarlarlar. Bu sayede sürüdeki diğer arkadaşlarına avın yerini en doğru şekilde verirler.
Hepimiz orangutanların ağaçtan ağaca büyük bir hızla atladığını görmüşüzdür ama malesef bu atlayışlar, orangutanlara pahalıya patlıyor. Bütün orangutanlar, hayatlarında en az birkaç kez ağaçtan atlarken düşüp kemiklerini kırıyor. Bunu düşününce, her iki yetişkin orangutandan birinin vücudunda en az bir kırık kemiği vardır.
Her midye dünyaya erkek olarak gelir. Üremeyi engelleyici bu özellikleri yüzünden, midyeler erkekten kadına kendi kendilerine dönme yeteneğini geliştirmişlerdir. Ama bir midye bu değişime karar vermeden önce iyi düşünmeli çünkü bu kararın geri dönüşü yok!
Bir ağaçkakanın bir ağacı saniyede 20 kere gagaladığı düşünülürse, ağaçkakanların kafalarının demir gibi sert olduğunu düşünebilirsiniz. Aksine onlar oldukça yumuşak bir kafaya sahipler. Her bebek ağaçkakan gagasının arkasında sümgerimsi yumuşak bir yapıyla doğuyor ve bu onları hızlı gagalamanın şokundan koruyor.
Fillerin ne kadar çok gaz çıkardığını duyunca kimse şaşırmayacaktır. Ama filin günden ne kadar çok dışkı çıkardığını duyunca inanamayacaksınız. Yaklaşık 100 kilogram! Yavru bir filin 80-120 kilogram ağırlığında doğduğu düşünülürse, bu miktarın ne kadar çok olduğu daha kolay anlaşılır.