HABER

Hazımsızlık hastalık habercisi

İSTANBUL (İHA) - Uzmanlar, oldukça sık rastlanan bir sağlık sorunu olan hazımsızlığın çok iyi araştırılması gerektiğinin altını çizerek, "Psikolojik nedenlerin ya da yanlış beslenme alışkanlıklarının sonucu olarak gelişebilen hazımsızlık diyabet, tiroid hastalığı, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de habercisi olabiliyor" uyarısında bulundular.

Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya, hazımsızlığın genellikle iyi tarif edilemeyen karında rahatsızlık hissi, hazımsızlık, şişkinlik, gaz, karın ağrısı, erken doyma, bulantı, kusma ve göğüs kemiği arkasında yanma gibi yakınmalar biçiminde ortaya çıktığını belirterek, "Aşırı stres, düzensiz yemek yeme alışkanlığı, çay, kahve ve asitli içeceklerin fazla tüketilmesi, hazımsızlığı ortaya çıkartıyor" dedi.

Genellikle basit bir sorun olarak görülen hazımsızlık sorununun diyabet, ülser, yemek borusu iltihabı, gastrit, safra kesesi taşı, bağırsak hastalıkları ve kanserlerinin de belirtisi olabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Nadir Kaya, "Hazımsızlık nedeni ile başvuran hastaların yaklaşık yarısında herhangi bir organik veya sistemik neden görülmez. Bu durum ise fonksiyonel hazımsızlık olarak adlandırılır. Fonksiyonel hazımsızlıkta, en az bir aydan daha uzun süreli tekrarlayan karın ağrısı ve karnın üst kısmında rahatsızlık hissi söz konusudur. Bu belirtileri açıklayacak hiçbir klinik, laboratuar, endoskopik veya ultrasonografik bulgu yoktur.

Fonksiyonel hazımsızlıkta düşünülen hastadan ayrıntılı bir hikaye alınmalı, organik ve sistemik hastalıklar araştırılmalıdır. Hazımsızlığa neden olabilecek sistemik hastalıklar diyabet, tiroid, paratiroid hastalıkları, kronik böbrek yetmezliği ve kollagen doku hastalığıdır. Gebelikte de hazımsızlık görülebilir. Sindirim sistemini ilgilendiren organik hastalıklar ise ülser, yemek borusu iltihabı, ilaca bağlı gastrit, safra kesesi taşı, pankreas iltihapları, parazitler, kötü emilim durumları, iltihabı, bağırsak hastalıkları ve kanserler sayılabilir" şeklinde konuştu.

AĞRI KESİCİLERDEN KAÇININ Hazımsızlık problemi olan hastalarda sorunun kaynağının kesin olarak ortaya konması için ayrıntılı olarak inceleme yapılması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, "Kilo kaybı, yutma güçlüğü, kansızlık, kanama, sarılık, kusma, ailede kanser öyküsü bulunması gibi belirtiler alarm belirtileri olarak görülür. Bu belirtileri olan hastalarda mutlaka endoskopik inceleme yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Gastroenteroloji ve Hepatoloji uzmanı Prof. Dr. Nadir Kaya, hazımsızlığa neden olabilecek psikolojik bozukluklar olabileceğine de işaret ederek, "Bu hastalığa neden olan bir takım psikolojik etkenler de vardır. Çözümlenmemiş ruhsal sorunlar, kişinin herhangi bir olaydan dolayı yaşadığı bir takım gerilimler ve sıkıntılar da kişide hazımsızlık yapabilir" açıklamasında bulundu.

Hazımsızlık yaşayan hastaların bazı noktalara dikkat etmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nadir Kaya, "Sigara, alkol, aspirin ve benzeri ağrı kesicilerden kaçınılmalıdır. Kahve, çikolata, asidik meyve suları, biber tüketilmemelidir.

Sık ve az yenilmeli, yemekten hemen sonra yatılmamalı, en az 2-3 saat sonra yatılmalıdır. Dar, kan basıncını artıran giysilerden kaçınılmalıdır. Özel bir diyet olmamakla birlikte hastayı rahatsız eden, dokunan yiyecek ve içecekler alınmamalıdır" uyarılarında bulundu.

En Çok Aranan Haberler