HABER

Hazımsızlık: Neden olur, nasıl geçer?

Hazımsızlık aslında kısa süreli bir sindirim problemi olarak görülse de ciddi sağlık sorunlarının bir belirtisi niteliği taşıyor olması da mümkün.

Hazımsızlık: Neden olur, nasıl geçer?

Özellikle belirli aralıklarla düzenli bir şekilde hazımsızlık sorunuyla karşılaşılması halinde bu durum ciddiye alınmalı, altında yatan neden ortaya çıkarılmaya çalışılmalıdır. Değiştirmeniz gereken birtakım alışkanlıklarınız veya almanız gereken önlemler olabilir. Kimi zaman yemekten hemen sonra mide bulantısına neden olan bu durum birçok belirtiyle birlikte kendini gösterir.

Hazımsızlık Nedir?

Diğer bir adıyla dispepsi olarak anılan hazımsızlık problemi karnın en üst bölgesinde gerçekleşen reaksiyonlar sonucunda ortaya çıkar ve şişkinlik, bulantı gibi sonuçları doğurur. Oldukça sık görülen bir şikayettir. Nedenleri yaşam tarzından mide problemlerine kadar geniş bir yelpazede değerlendirilebilir. Yaşam kalitesini düşüren semptomlara kaynaklık etmesi sebebiyle önlem alınması gereken bir rahatsızlıktır.

Hazımsızlık Neden Olur?

1. Düzensiz beslenme

iStock-157512311

Hızlı bir şekilde yemek yemek, besinlerin parçalanmalarına imkan tanıyan mide salgılarının etkisine maruz kalmadan sindirime hazırlanmalarına sebep olur. Bu durumun neticesinde de sindirim sisteminde birtakım bozukluklar meydana gelir ve yemeklerden sonra kramplar halinde yaşanan hazımsızlık problemi ortaya çıkar. Aynı zamanda lokmaların tam olarak çiğnenmeden yutulması da bu duruma sebebiyet verir. Bir öğünde midenin kapasitesinin üzerinde yemek yeme sonucu da hazımsızlık yaşanabilir.

Alkol ve kafein oranı yüksek içecekler midenin asit oranını artırır. Aynı zamanda sıcak içecekler ve portakal, greyfurt gibi turunçgillerden elde edilen meyve suları da hazımsızlık problemini tetikleyici içeceklerdir.

2. Hareketsizlik

Çağımızın en büyük problemlerinden biri olan hazımsızlık birçok sağlık probleminin yanı sıra hazımsızlığa neden olan faktörler arasında da ilk sıralardadır. Hareketsiz kişiler az miktarda yemek yediklerinde dahi şişkinlik hissedebilir. Bu kişiler mide asitlerine karşı hassas bir bünyeye sahiptir. Az hareket etmek aynı zamanda kilo problemine de ortaya çıkararak sindirim organlarının işleyişinin yavaşlamasına neden olur.

3. Stres

iStock-1162338229

Psikolojinin en çok etki ettiği organlardan biri de midedir. Ani duygu değişimleri özellikle midedeki değişimlerle birlikte yaşanır. Stresli bir dönemdeyseniz ya da oldukça önemli bir süreç yaşıyorsanız mideniz normalden daha hassas bir hale gelebilir. Bu hassasiyetin ortaya çıkışı da hazım sorunu şeklinde olur.

4. Reflü

iStock-1127591138

Mide asitleri, kimi zaman mide kapakçığının gevşemesiyle birlikte boğaza doğru yol alır ve yemek borusunu yakar. Bu durumun sık ortaya çıkması ise hazım sorununu doğurur. Bu şekilde görülen hazımsızlık problemi için alınabilecek pek çok önlem olsa da reflüye yönelik uygulanacak tedavi yöntemi sorunun çözümü için yeterli olur.

5. Bağırsak sorunları

İshal, kabızlık gibi bağırsak problemlerini sık sık yaşıyorsanız bu tip problemlerinizi ciddiye almalısınız. Bu sorunların ortaya çıkmasının temelinde besinlerin tam olarak sindiriminin gerçekleştirilememesi yatar. Bu sorunlara uygun bir şekilde önlem alınmadığı takdirde daha büyük sorunlarla karşılaşılması olasıdır.

6. Hamilelik

iStock-1213687410

Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişimler sindirim sisteminde de bazı problemlerin gelişmesine neden olabilir. Bu süreçte hazımsızlık, bulantı, midede yanma gibi şikayetlere sıklıkla rastlanır. Anne adayları bu konuyla ilgili en doğru çözümü doktorlarıyla görüşerek üretmelidirler. Doktor tavsiyesi haricinde herhangi bir ilaç ya da bitkisel ürün kullanmamalılar.

Hamilelik sürecinde annenin karnında büyüyen bebek fiziksel olarak annenin karnına baskı yapar. Bu durum da bazı sindirim şikayetleriyle birlikte yemeklerden sonra hazımsızlık problemini ortaya çıkarabilir.

Mide Hazımsızlığı Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlık belirtileri kalp krizi belirtilerine benzer. Ancak kalp krizinde hazımsızlıktan farklı olarak terleme, çene ve kollarda ağrı, nefes alışverişinde zorlanma gibi durumlar da yaşanır. Bu nedenle şikayetler doğrun bir şekilde yorumlanmalı, konunun ehemmiyetine göre adım atılmalıdır.

  • Midede sürekli olarak rahatsız edici bir şişkinlik hissi mevcuttur.
  • En büyük belirtilerinden biri karın ağrısıdır. Aniden gelişen ağrılar kıvranmaya sebep olabilir.
  • Mide asitleri rahatsız edici boyuta ulaşarak bulantıya ve kusmaya neden olabilir.
  • Sindirim problemlerinin boşaltım sorunlarını da ortaya çıkarması muhtemeldir.
  • Midedeki sürekli şişkinlik hissinden dolayı geğirme ihtiyacı duyulur.

Hazımsızlık Nasıl Geçer?

1. İlaç tedavisi

iStock-1031014554

Hazımsızlık sorununa sebep olan reaksiyonlar sıklıkla yaşanıyorsa en kısa süre içerisinde bir uzman doktora danışmakta fayda var. Bu durum sindirim sistemiyle alakalı bir sorunun sinyali olabilir, bu sebeple ciddiye alınmalıdır. Konunun uzman bir doktorla görüştükten sonra ilaçlarla çözüme kavuşturulması mümkündür. Uzman doktor tarafından ilaç tedavisine ek olarak mide koruyucular da önerilebilir.

2. Cerrahi müdahale

Genel olarak cerrahi yöntemler ile müdahale; mide ile ilgili ciddi hazımsızlık sonucunda ve safra kesesi sebepli durumlarda uygulanır. İlk olarak bazı testlerden geçmeniz gerekebilir. Testlerin sonucunda hastalığınızın seviyesine göre cerrahi yöntem belirlenir.

Hazımsızlık Nasıl Giderilir?

  • Öncelikle yeme alışkanlıklarınızı değiştirmelisiniz. Aşırı yemek yememeye özen gösterin. Geç saatlerde yediğiniz yemeğin sindiriminin zor olacağını ve buna bağlı olarak da birçok sağlık problemi yaşayacağınızı unutmayın.
  • Kızartılmış ya da donmuş gıdalarla beslenmemeye özen gösterin. Bunun yerine az yağlı ve az tuzlu sebzeleri tercih edin. Yağlı gıdalar yemekten sonra halsizliğe sebep hazım problemi yaşamanıza vesile olur.
  • Midenin asit dengesini bozacak alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklarını bırakın. Aksi takdirde bu alışkanlıklar mide kapağınızın gevşemesine neden olarak yemek borunuzun mide asidiyle temas etmesine neden olur.
  • Stresten olabildiğince uzak durmaya çalışın.

Mide Hazımsızlığı için Ne Yapılmalı?

Evde uygulayacağınız bazı yöntemlerle de midede hazımsızlığa bir çözüm bulabilirsiniz.

  • Bir parça karabiber ve toz zencefili eşik miktarda karıştırın. Bu karışımı yemeklerden önce, günde en az iki kez olmak kaydıyla suyla suyla beraber için. Uzun süreli hazım problemleri için oldukça etkili bir yöntemdir.
  • Yemekten sonra içeceğiniz ayran midenizin biraz daha yumuşamasına ve yoğurdun faydalı içeriğinden yararlanmanıza neden olarak kısa süre içinde mide hazmına iyi gelir.
  • Midede oluşan şişkinliğin giderilmesine yardım eden en doğal yöntemlerden biri de su içmektir. Günlük olarak içmeniz gereken su miktarını belirleyin ve altına düşmemeye özen gösterin.
  • Olabildiğince hareket etmeye özen gösterin. Gün içinde yapacağınız egzersiz ve sporla sağlığınızı destekleyin. Ağır sporlar yapmak yerine günde sadece 10 dakika yürüyüş yapmak yeterli olur.

En Çok Aranan Haberler