Hazımsızlık, başka hastalıklarla birlikte ortaya çıkabilir ya da başka hastalıkları taklit edebilir. Hazımsızlık yaşayan kişiler çok iyi dinlenmelidir. Hazımsızlık şikayetlerinin yemekle, açlıkla, gündüzle, geceyle mi ilişkili olduğu, sıklığı, şiddeti ve sırası hasta tarafından çok iyi ifade edilmelidir. Hazımsızlığa ne iyi gelir? Hazımsızlıktan kurtulmak için ne yapmak, ne yemek gerekir?
Hazımsızlık birçok şikayetle karşımıza çıkabilir. Bazen midede ağrı, kramp, baskı, zonklama, ince ince yanmalar vardır. Bunlar ülser tipi hazımsızlık olabilir. Bazen de yanma, ekşime, kaynamayla kendini gösteren reflü tipi hazımsızlık olabilir. Midede baskı, boşalamama, öğütmeme hissiyle kendini gösteren hareket bozukluğu tarzı hazımsızlıktır.
Hazımsızlık birçok değişik bulguyla karşımıza çıkabilir. Günlük yaşantıda mide ile ilgili bir takım şikayetler hissetmeye başladığımızda, bu şikayetler eğer 2 haftanın üzerindeyse hazımsızlığın habercisi olduğu mutlaka akla getirilmeli ve doktora gidilmelidir.
Hazımsızlık birçok hastalığın belirtisi olabilir. Hazımsızlığın sadece kendisi birçok hastalık gibi davranabilir. Ama reflü başlayabilir, hazımsızlığı taklit edebilir. Ya da gerçekten bir ülser vardır, hazımsızlık hissiyle kendini gösterebilir. Şişkinlik ve gaz midenin hazmı için zorluklar yaşatabilir.
Mide asitlerinin midede parçalanmasıyla safra asitleri birleşir ve bağırsaklarda dengeli bir emilim ortamı oluşur. Bu ortamın bozulması çok ciddi hazımsızlık şikayetleri yapabilir.
Mutlaka alarmda olmalı ve doktora gitmeyi ertelememeliyiz.
Hazımsızlık birçok hastalık şikayetiyle ortaya çıkabilir. Bunlar reflü gibi yanma, ekşime, kaynamadan ülser gibi ağrılara, gerçekten hareket bozukluğu, şişkinlik ve gazdan olabilir.
Yeme içme, diyet ve yaşam alışkanlıklarındaki değişiklikler, rahatlıkla midede şikayetle sonuçlanabilir. Yaz meyveleri daha çok hazım problemleri yapabilir. Turunçgil mevsiminde daha çok reflü şikayeti olabilir.
Dolayısıyla yeme içme alışkanlıkları, pişirme, yağlı kızartma, gece geç yeme alışkanlıkları, çok alkol ve sigara tüketimi gibi birçok tablo, midede ağrı, yanma ve şişkinlikle karşımıza çıkabilir.
Bunların dışında mideyi etkileyen romatizmal, damarsal, bağ dokusunu tutan hastalıklar, hormon bozuklukları sindirimi direkt etkileyen olaylardır. Dolayısıyla birçok hastalığın hazımsızlıkla karşımıza çıkacağını asla unutmamamız gerekir.
Hazımsızlığa birçok sistemik hastalık, yaşam alışkanlıkları, fiziksel aktivite, stres neden olabilir. Önemli hastalıkların altta yatabileceğini unutmamalı ve mutlaka önceden adımlar atılmalıdır.
Kesinlikle yeme alışkanlığında düzenleme yapılmalıdır. Burada önemli olan nokta, bireye yönelik tedavi yapılmasıdır. Yenilen yemeklerin yol açtığı şikayetler kişiden kişiye farklılık gösterir. Bunların yanı sıra stres gibi tetikleyen faktörler de önem taşır. İltihabı giderici, ülser iyileştirici, midenin sindirimini rahatlatıcı besinler tüketilebilir. Az ve sık beslenilmelidir.
Mide dostu beslenmede, yabanmersini, kereviz tüketilebilir, patates haşlanabilir, elma yenebilir. Ananas gaz yapabilen bir besindir fakat blenderdan geçirip gaz önleyici bitkilerle hazmınızı rahatlatan formüller bulabilirsiniz.
Yani öncelikle;
Mideye herhangi bir besin geldiğinde asitle parçalanır. Eğer siz bir besinin midede asitle parçalanmasını zorlaştırırsanız, midenin yaklaşık 2,5 saatlik boşalma süresini uzatırsanız, hazımsızlık problemi çekersiniz. Uzamaya bağlı reflü artabilir, asit salgısının artmasıyla gastrit alevlenmesi yaşanabilir. Dolayısıyla yüksek yağlı beslenmeye dikkat edilmelidir.
Hazımsızlık şikayetlerinin başka hastalıklardan olmadığını öğrendiğimizde, neyin tetiklediği, nasıl beslenmemiz gerektiği, hangi pişirme yöntemleri kullanmamız gerektiği öğrenilmelidir.
Besinleri sindirildiğinde yaklaşık 2,5 saatte asit maksimum olur. O sırada içinizde kazıntı, kıyılma gibi asit miktarında yükselme görebilirsiniz.
Bunlar sık oluyorsa, hastalığınızın alevlendiği anlamına gelir. Şikayetleriniz çok sıklaştığında doktorla irtibata geçip gerektiğinde endoskopi, ultrason ve kan tetkikleri mutlaka yapılmalı, onun dışında beslenme şekline önem vermeli, mideye dokunan ağır beslenmeden uzak durulmalıdır.
Aspirin ve romatizmal ağrı kesicilerin yanlış kullanımı da bunda etkilidir. Gerektiğinde ilaçları kullanmak önemlidir fakat uzun süreli ilaçlar kullanılmamalıdır.
Mide ve sindirim sistemini destekleyen bazı besinler midenin rahatlamasını sağlayarak hazımsızlık sorununu kısa sürede ortadan kaldırmaya yardımcı olur.
Sindirim sistemi problemi olan hazımsızlık sorunundan kurtulmak için evde doğal çözümler arayanlar beslenme programına bu besinleri dahil edebilirler.
Mide dost beslenmeye devam edilmediği sürece, mideye zarar verici ilaçları ve besinleri tükettiğiniz sürece, sigara ve alkol tükettikçe, fazla beslendikçe, gün içerisinde dengesiz beslendiğiniz takdirde hazımsızlık tabii ki geçmeyecektir.
Basit önlemler alarak ara öğünler yapıyorsanız, mideye iyi gelecek meyve ve sebzeleri haşlama modunda düzgün ara öğünler olarak tüketiyorsanız, mideyi büyük oranda koruma altına almış olabilirsiniz.
Dolayısıyla midede hazımsızlık diyecek şikayetlerin çoğu basit adımlarla geçer. Eğer bu geçmiyorsa bilin ki altta ciddi bir problem vardır.
Stres kaynaklı bir sorun olabilir, bunun giderilmesi gerekebilir, hazımsızlık değil gastrit alevlenmesi, ülser veya reflü olabilir.
Bireyin kendi vücuduna karşı yanlış beslenmesiyle, uzun dönem değişiklikleriyle, hem midede hem de bağırsakta ph dengesinin bozulmasıyla, açıkta kalan safra asitlerinin bağırsaktaki toksik etkileriyle ve istenmeyen bakterilerin artışıyla, bağırsakta geçirgenliğin artıp kana karışıp başka organlara gitmesiyle istenmeyen olaylar, kanserde rol oynayacak ve tetikleri çekecek adımların öncüsü olabilirler. Kesin denemez, fakat hipotez şeklinde uzun dönemde bunların olabileceği düşünülebilir.