HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hazine üzerinde uyuyan şehir

KÜTAHYA (İHA) - Kütahya'nın, maden ve değerli taşlar bakımından dünyanın en zengin yerlerinden biri olduğu ortaya çıktı. Kütahya Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) İl Sekreteri Yahya Daban, yaptığı açıklamada, Kütahya'nın gerek stratejik madenler, gerekse kıymetli ve yarı kıymetli taşlar açısından bir hazine yatağı olduğunu söyledi. Daban, Kütahya'da başta zümrütten opale, agattan kalsedona kadar onlarca kıymetli taş bulunduğunu belirterterek, "Bugün altından daha kıymetli hale gelen bor madeni de Kütahya'dan çıkıyor" dedi.

Kütahya ve çevresinde değerli taşlar ve maden üzerine bir yıl süren bir araştırma yaptığını belirten Jeoloji Müdendisi Yahya Daban, "Gümüş, kolemanit, grafit gibi onlarca maden bu ilimizden çıkıyor. Kütahya tam anlamıyla bir hazinenin üzerinde duruyor. Bu hazine, akıllara durgunluk verecek boyuttadır. Ama bu zenginliğe rağmen Türkiye varlık içinde yokluk çekiyor. Gerçek manada bunun farkına varsaydık, Kütahya dünya maden borsasının başkenti olurdu" diye konuştu.

Daban, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İl genelindeki madenler ve değerli taşlar üzerine yaklaşık 1 yıl süren bir araştırma yaptım. Araştırmalarım sırasında, madenlerinimizin ve değerli taşlarımızın çok ucuz fiyata ihraç edildiğini öğrenince şok oldum. Bor madeninde olduğu gibi, kuyumculuk sektörünün değerli taşlarından olan opalin tonunu 8 bin dolardan Hindistan'a ihraç ediyoruz. Aynı taş söz konusu ülkede işlendikten sonra kilosunu 8 bin dolardan geri alıyoruz. Kaybımız gayet açık, bir ton opal veriyoruz, geriye sadece 1 kilo işlenmiş opal alabiliyoruz."

Daban, kıymetli taş ve madencilik sektöründeki çarpıklığın giderilmesi için kuyumculuk ve taş işlemeciliği konusunda Kütahya'ya büyük yatırımlar yapılmasını ve Dumlupınar Üniversitesi'nin bu alanda bir bölüm açmasını istedi.

En Çok Aranan Haberler