HABER

Hazine'nin borcu 258, alacağı 104 milyar

Hazine'nin iç borç stoku Ağustos sonu itibariyle 258 milyar YTL'ye ulaşırken, büyük bölümü TMSF'den olmak üzere alacak stokunun ise 103.8 milyar YTL ile bunun yarısına yaklaştığı belirlendi.

ANKA'nın Hazine verilerinden yaptığı belirlemeye göre merkezi yönetimin toplam borç stoku Ağustos sonu itibariyle 347 milyar 373 milyon YTL'ye ulaştı. Bunun da 258 milyar 109 milyonunu iç, 89 milyar 264 milyon YTL'sini dış borçlar oluşturdu. Yılın ilk sekiz ayında merkezi yönetimin dış borç stoku 4 milyar 316 milyon YTL azalırken, iç borç stoku 6 milyar 639 milyon YTL arttı, toplam borçta 2 milyar 323 milyon YTL'lik artış oldu.

-104 MİLYARLIK ALACAK-

Aynı tarih itibariyle Hazine'nin TMSF ve yerel yönetimler ile diğer kamu ve özel kuruluşlardan alacağı ise 103 milyar 774 milyon YTL'ye ulaştı. Buna göre Hazine'nin alacakları, iç borç stokunun yüzde 40.2'si oranında bir büyüklük oluşturdu.

Alacak stokunun en büyük bölümü, el konulan batık bankaların mali yapısını düzeltme operasyonunda gerekli finansmanın sağlanması amacıyla Hazine'nin borçlanarak TMSF'ye kaynak aktarımından kaynaklanıyor. Hazine'nin TMSF'ye ikrazen ihraç ettiği devlet iç borçlanma senetleri dolayısıyla Fon'dan toplam alacağı Ağustos sonu itibariyle 83 milyar 441 milyon YTL'ye ulaşırken, bunun 41 milyar 633.2 milyon YTL'lik bölümünün vadesi geçtiği halde ödenmeyen borçlar olduğu belirlendi.

Devraldığı batık bankalara yönelik mali operasyonlar kapsamında gerekli tahsilatları zamanında yapamayan TMSF, Hazine'ye olan borcunun da büyük bölümünü ödeyemedi. Ağustos sonu itibariyle net 41.6 milyar YTL'lik borcunu vadesi geçtiği halde Hazine'ye ödeyemeyen TMSF'nin bugüne kadar yaptığı toplam geri ödemenin ise 7 milyar 605 milyon dolar (Yaklaşık 9.4 milyar YTL) olduğu belirlendi.

-HAZİNE'NİN BATIK BANKA KAMBURU-
1997'den bu yana 22 banka TMSF'ye devredildi. Devralınan bankalarla ilgili gerek duyulan finansman, Hazine tarafından ihraç edilen özel tertip tahviller, Merkez Bankası'ndan kullanılan avanslar ve TMSF'nin kendi kaynaklarından sağlandı. Ancak bankacılık operasyonunun finansmanının büyük bölümünün verdiği özel tertip DİBS'lerle karşılanması ve bu kapsamda alacakların zamanında tahsil edilememesi, Hazine'ye ağır bir yük yükledi

Bankacılık operasyonu kapsamında Hazine'nin yaptığı yüklü borçlanmaya karşılık, TMSF'den geri dönüşlerin düşük kalması, Hazine'nin borçlanma ihtiyacı ve faiz yükünü artırıyor. Hazine, ikrazlar kapsamında TMSF'den tahsil edemediği bu hacim için yılda yüzde 18-20 dolayında faiz ödemek zorunda kalıyor.

-YEREL YÖNETİMLER İKİNCİ SIRADA-

Batık bankalardan sonra en büyük Hazine alacağı yerel yönetimlerden bulunuyor. Hazine'nin, kullandıkları dış kredilere verdiği garantiler kapsamında yerel yönetimlerden toplam alacağı Ağustos sonu itibariyle 12 milyar 557.3 milyon YTL oldu. Bunun da 4 milyar 373.4 milyonunu vadesi geçmiş alacaklar oluşturuyor. Bu, vadesi geldiği halde borçlusu tarafından ödenmediği için garanti kapsamında Hazine'nin üstlenerek ödemek zorunda kaldığı tutarı gösteriyor.

Aynı tarih itibariyle Hazine'nin büyük bölümü EÜAŞ ve TCDD'den olmak üzere KİT'lerden toplam alacağı 5 milyar 271.1 milyon, Erdemir, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı, organize sanayi bölgeleri ve Vakıfbank ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası olmak üzere özel kesimden alacağı da 1 milyar 48.4 milyon YTL'ye ulaştı.

ANKA

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler