TBMM İdare Amiri ve HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, "Bu yazıyı göndermek ve bir 'oldu bittiye getirmek' açıkça bir anayasa ihlalidir" dedi.
HDP'nin Meclis Başkanlık Divanı üyeleriyle birlikte basın toplantısı yapan Önder, Parlamentoda MHP ve partisinin aynı sayıda milletvekili ile temsil edildiğini anımsattı.
Yaşananları "Tariflenmemiş bir durum" olarak nitelendiren Sırrı Süreyya Önder, "Bu konuda herhangi bir emsal ve kıyas yapılamayacağı için önce lafzına bakıp kanunun, yeterli değilse teamüller, o da yeterli değilse kura sistemi bugüne kadar uygulanmıştır" diye konuştu.
Meclis Başkanı İsmet Yılmaz'ın RTÜK üyeliği için isim bildirmesine yönelik HDP'ye gönderdiği yazıyı okuyan Önder, şöyle devam etti:
"Bu, Sayın Meclis Başkanı'nın bize gönderdiği çözüm önerisi. Bu konuyu görüşmek için dün başkanlık divanı toplandı. Bu toplantıda MHP'li üyelerin tamamı RTÜK üyeliğinin kendilerine verilmesi gerektiğini savunmuş, bunun dışında başkan hariç geri kalan Adalet ve Kalkınma Partisi'nden bir üye hariç kura çekilmesi görüşünü bildirmişlerdir. Adalet ve Kalkınma Partili üye de MHP'nin görüşlerinden yana fikir beyan etmiştir. Yani ortaya çıkan ağırlıklı görüş, kura yoluyla üçüncü üyeliğin belirlenmesi olmuştur."
Sırrı Süreyya Önder, Meclis Başkanlık Divanı'nın dün yaptığı toplantıda AK Parti'nin TBMM Başkanvekili Naci Bostancı'nın gündeme getirdiği, ancak Başkan İsmet Yılmaz tarafından açıkça kanuna aykırı bulunan önerinin, bugün Yılmaz tarafından kendilerine gönderildiğini savundu.
Başkanlık Divanı toplantısının tutanaklarını gazetecilerle paylaşan Önder, "Bugün Naci Bostancı'nın çözümünü bize dayatıyor. Fakat, yetkisiz ve anayasaya aykırı bir işlem yapıyor" şeklinde konuştu.
Meclis Başkanı'nın 3'üncü üyelik için hem MHP hem de partilerinden birer ismin bildirilmesini istemesinin anayasanın 133'üncü maddesine uygun olmadığını vurgulayan Sırrı Süreyya Önder, "Bunu, MHP'nin Meclis Başkanlığı'nı Adalet ve Kalkınma Partisi'ne ikram etmesinin bir diyeti gibi saymak istemiyoruz. Sayın Meclis Başkanı'nın acemiliğine sayıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Bu yazıyı göndermek ve bir 'oldu bittiye getirmek' açıkça bir anayasa ihlalidir" diyen Önder, bunun aynı zamanda RTÜK Kanunu'nun 35'inci maddesine de aykırı olduğunu iddia ederek, pazartesi günü Meclis Başkanı Yılmaz'ın Başkanlık Divanı'nı toplayarak bu durumun yeniden ele alınması gerektiğini, aksi halde seçilecek RTÜK üyesinin meşru olmayacağını savundu.
Sırrı Süreyya Önder, iddia ettiği sorunun çözülmemesi durumunda "RTÜK üyeliğine aday göstermemek" gibi bir tavır alıp almayacaklarına ilişkin soruya ise "Çözülmezse çok vahim bir durumdur. Partinin ilgili kurullarında oturup bunu değerlendireceğiz" yanıtını verdi.
(AA)