ANKARA (ANKA) - HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel, çözüm sürecinin acilen yasal zemine kavuşması gerektiğini belirtti ve "aksi halde çatışmanın başlamasının kaçınılmaz olduğunu" söyledi.
BDP'nin TBMM grubunda HDP Eşbaşkanı Sabahat Tuncel konuşma yaptı. 30 Mart yerel seçimleri ve Ağrı'da seçimin iptal edilmesini değerlendiren Tuncel, "HDP ile girdiğimiz seçimde bize büyük destek veren tüm arkadaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Seçim sonuçlarına göre halkımız kazanmıştır. Halkımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu başlangıç, mücadeleye yeni başlıyoruz. Durmak yok mücadeleye devam. Seçim sonuçlarını sadece bizim açımızdan değerlendirmek yeterli değil" dedi.
Ağrı'da seçimlerin iptal edilmesine de değinen Tuncel, ortaya çıkan sonuçların seçime yönelik şaibeyi bir kez kanıtladığını belirterek şöyle devam etti:
"Ağrı'da 15 defa sayım yapıldı. Bu garip değil mi? Bu nasıl bir demokrasi bu nasıl bir hukuk? Nasıl oluyor da bizim itirazlarımız reddediliyor? İktidar partisinin itirazları kabul ediliyor. YSK, AKP ile işbirliği içinde mi? Bizim itirazlarımız nasıl reddediliyor? Seçim sonuçları üzerinde şaibe kalkmamıştır. Ağrı seçimini iptal ettiniz, Ceylanpınar'daki seçimi de iptali edin."
Seçimlerin CHP açısından da bir yenilgi olduğunu ifade eden Tuncel, CHP'nin otoriterleşen sisteme karşı kendisini alternatif gösterdiğini, ancak uyguladığı politikanın, Türkiye'nin temel sorunlarının çözümünden uzak olduğunu savundu. CHP'nin, yalnızca AK Parti'nin koltuğuna göz koyan, Başbakan'ın yerini almak isteyen bir imaj sergilediğini öne süren Tuncel, "CHP, kendisine yeni bir kimlik edindi. Sosyal demokrasiden vazgeçti, daha milliyetçi bir konuma geldi. Kendisine yeni bir milliyetçi hat çizdi. Bu seçimin en büyük kaybedeni Ana muhalefet Partisi ve onun içindeki cemaat ve MHP koalisyonudur" dedi.
Çözüm sürecinde beklenen yasal adımların atılmadığına dikkat çeken Tuncel, bu durumun çatışmaya zemin hazırladığını belirterek şunları söyledi:
"Çözüm süreci eğer yasal zemine kavuşturulmazsa çatışmanın başlaması kaçınılmaz. Bunu tehdit olarak söylemiyoruz. Türkiye'nin yüzde 80'ni artık savaş istemiyor. 'Biz adım atarsak Kürtlere taviz veririz' anlayışı yanlıştır. Müzakere yasası çıkarılmalıdır. Biz kanun teklifi de verdik. Aksi halde Türkiye'de gerçek anlamda barış elde edilemez. Bakın, hareketlilik başladı. Sokaklar yeniden ısınmaya başladı. Bir yandan 'barış' diyeceksiniz bir yandan askeri hareketliliğe devam edeceksiniz. Bu kabul edilebilir durum değil. Türkiye'nin bölgedeki komşuları artık Kürdistan'dır. Türkiye'nin yapması gereken şey bu komşularıyla barışmaktır. Irak Kürdistanı, Federe Kürdistan Bölgesi ile en çok ilişkilerini geliştirilmesi gereken Türkiye'dir."