LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde yayımlanan gazetelerden Politis, "Başkan'ın Bilinmeyen Stratejisi - Tasos, 5 Yılda Çözüm İstiyor - Başkanlık Annan Planı'nın Esasen Ölü Olduğunu Düşünüyor" başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos'un bilinmeyen stratejisi konusunda yaptığı araştırma sonuçlarına yer verdi.
Gazete, Papadopulos'un Meksika'ya hareketi öncesinde Larnaka Havaalanı'nda yaptığı "Ne istediğimizi biliyoruz. Her siyasi gücün ne istediğini bildiğine ve kimsenin, Kıbrıs halkının Annan Planı'nın olduğu şekliyle kabul edilemeyeceği yönünde verdiği kararı gözardı edemeyeceğine inanıyorum" şeklindeki sözlerini ve yakın geleceğin Kıbrıs sorununa ilişkin yeni bir inisiyatif sunmadığı değerlendirmesini hatırlattı ve şunları yazdı:
"Papaodpulos'un 'bilinmeyen stratejisini' araştırırken, çok sayıda yakın çalışma arkadaşıyla görüştük. Çıkardığımız sonuç: Kamuoyuna yapılan açıklamalara ve teyitlere rağmen, Annan Planı esasen ölü olarak görülüyor. Güvenilir bir hükümet kaynağı, 'Türkiye'ye, Kıbrıs'ta daimi sınırlı egemenlik vererek, İngiltere ve Amerikan çıkarlarına hizmet eden bir Anglo-Amerikan planıydı' dedi. Bu nedenle, planın bütün felsefesi ve yaklaşımı hükümet ve özellikle Başkan Papadopulos tarafından reddedilmesi şeyler olarak görüldü. İçeriği gazetemiz tarafından yayımlanan ve Başkan'ın, yabancı hükümetleri bilgilendirmeleri için görevlendirdiği elçilerinin taşıdığı memorandumun kastettiği de buydu.
İlgili memorandumda -Papadopulos'a göre- Kıbrıslı Rumlar'ın hayır yanıtlarının gerekçelerinin sıralandığı 11 madede bulunuyor. Bunlar arasında Türkiye askerlerinin daimi mevcudiyeti, garantörlük hakları, çözümün hayata geçirilmesinin doğuracağı sorunlar, binlerce yerleşiğin kalacak olması, Türkler'in adaya akışlarının sürecek olması, tercih edilen devlet sisteminin işleyemez oluşu ve insan haklarının uzun süreliğine erteleniyor olması; yani Annan Planı'nın hemen hemen tamamı bulunuyor.
Başkan Papadopulos'un, yakın gelecekte planın yinelenmesine ilişkin hiçbir prosedüre dahil olmayacağı ve asıl meselenin, planın öngördüklerinin kesin şekilde hayata geçirilmesinin sağlanması olduğuna inananların düşüncelerine katılmayacağı aşikardır. Papadopulos; -bunu talep etse bile- Annan Planı'nın yeniden müzakere edilmesi çabasında hiçbir muhatap bulamayacağını iyi biliyor. Dolayısıyla, kısa anda çözüm mantığından çok uzakta bulunuyor. Başkan'ın bir çalışma arkadaşı, gazetemize yaptığı açıklamada, 'Kıbrıs sorununa şu andan itibaren 1 yıldan 5 yıla kadar bir zaman süresi içinde çözüm bulunabilir' dedi. Bu ara dönemde ne olacak? Veya, daha doğrusu Başkan ne olacağını bekliyor?:
1 - BM'nin, Kıbrıs sorununun -kendi geniş planlamaları çerçevesi içinde- çözülmesinde çıkarı var. Bu yüzden, bugünkü olumsuz niyete rağmen çözüm çabasını terk etmeyecek.
2 - Annan Planı'ndan zamansal olarak uzaklaşılması, sorunun çözümüne yönelik Anglo-Amerikan felsefesini hafifletir.
3 - Kıbrıs'ın AB'ye üyeliği ve Avrupa çalışmalarına katılımı, Kıbrıs sorununu aşamalı olarak BM alanından Avrupa alanına aktarır.
4 - AB içindeki rakiplik nedeniyle, İngiltere dışında başka ülkelerin de Kıbrıs'a ilgi göstermeleri olasıdır.
5 - Türkiye'nin Avrupa arabasına bağlanması, Ankara için Kıbrıs sorunuyla da ilgili olacak sürekli yükümlülükler oluşturacak.
6 - Annan Planı'nın Türkiye'nin yükümlülükleriyle ilgili bazı maddeleri (Maraş, ordunun çekilmesi, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanıması), bizim taraf benzer yükümlülükler üstlenmeksizin uygulanmaya başlaması muhtemeldir.
7 - Kıbrıslı Türkler'in ekonomik açıdan desteklenmesi önlemlerinin hayata geçirilmesi, Kıbrıs Türk ekonomisinin aşamalı olarak devletin ekonomisine bağımlı hale gelmesi şartlarını doğuracak. Bu gelişme, Lefkoşa'nın müzakerecilik konumunu çok daha güçlü hale getirir.
8 - Lefkoşa tarafından Kıbrıslı Türkler'e yönelik inisiyatifler üstlenilmesi, Kıbrıs Türk liderliğini ya işbirliği yapmaya ya da dolaylı tanınma yolunu tutma niyetini açıklamaya zorlayacak.
Bütün bunların gerçekçi olduğu kabul edilse dahi, 1 yıl içinde gerçekleşmeyecek. Bu nedenle, Başkan'ın çalışma arkadaşlarının çözüm için ufuk olarak gördükleri 5 yıllık zaman sınırı daha mümkün görünüyor. Diğer yandan, bu süre, Başkan Papadopulos'un görev süresinin bitiş tarihidir ve ikinci dönem başkanlık talebinde bulunması olasıdır"