ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu, hükümet olarak hedeflerinin komşu ülke Yunanistan'da olduğu gibi bir Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması olduğu belirterek, bu sayede denizcilikle ilgili konularda, yetkinin tek elde toplanabileceğini kaydetti.
'1 Temmuz Kabotaj Bayramı' nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Bakan Mirzaoğlu, Cumhuriyet'in ilk yıllarında 88 gemi ve 35 bin DWT'luk bir güce sahip bulunan Türk deniz ticaret filosunun bugün bini aşkın gemi ve 9.3 milyon DWT'luk bir seviyeye ulaştığı belirtti. 57. Hükümet olarak hedeflerinin komşu ülke Yunanistan'da olduğu gibi bir Denizcilik Bakanlığı'nın kurulması olduğunu kaydeden Mirzaoğlu, bu sayede denizcilikle ilgili konularda, yetkinin tek elde toplanabileceğini bildirdi.
Mirzaoğlu, aradan geçen 77 yıldan sonra, tekrar Denizcilik Bakanlığı'nın kurulmasına ilişkin hazırlanan kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda sunumunun yapıldığını ve bakanların imzasının tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi.
DENİZYOLU DAHA UCUZ Kabotaj diye tanımlanan ve her yıl bayram olarak kutlanan kendi limanlarımız arasındaki iç taşımacılığının Türkiye genelinde ulaştırma sektörleri içindeki payı, yük taşımacılığında yüzde 2, yolcu taşımacılığında ise yüzde 0.3 olduğunu vurgulayan Mirzaoğlu, deniz yolu taşımacılığının havayoluna göre 22, karayoluna göre 7, demiryoluna göre 3.5 kat daha ucuz olduğunu belirtti. Mirzaoğlu, sanayi ve nüfus yoğunluğunun büyük bir bölümünün sahil şeridinde olmasına rağmen, iç taşımacılıkta deniz yollarından yeterince faydalanılmadığına dikkat çekti.
Türk denizcilik sektörünün dış ticaret taşımacılığında Türk armatörlerin dünyanın dört bir yanına taşımacılık yaptığını ve dünya ile rekabet ettiğine işaret eden Mirzaoğlu, şunları kaydetti:
"Ancak kabotaj hattı dahilinde yük, hele hele yolcu taşımacığında denizcilik sektörünüz yoktur. İstanbul'dan İskenderun'a, Antalya'dan Alanya'ya, Samsun'dan Trabzon'a yük ve yolcu taşımacılığı yoktur. Avrupa Birliği'nde, Yunanistan, Fransa ve İtalya gibi ülkeler denizcilik sektöründe kullanılan akaryakıttan vergi alınmamaktadır. Yunanistan da kullanılan akaryakıt Türkiye'ye göre 3 kat daha ucuzdur. 'Deniz Ulaştırmasına İşlerlik Kazandırılması' projesi kapsamında Bakanlar Kurulumuzun 18 Şubat 2002 tarihinde gündemine getirdiğimiz halen Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşünü uzun süredir bekleyen Kabotaj hattına vergisiz yakıt verilmesi konusunun bir an önce hayata geçirilmesi için gerekli çaba gösterilmektedir."
Mirzaoğlu, Atatürk'ün hedefleri doğrultusunda Türk denizciliğini 'Türk'ün milli ülküsü' yapmak için çalışacaklarını ve Türk Milleti'ne hizmet etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.