YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hedef, Fidan Ithalatının Önüne Geçmek

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı 28 fidan üretim merkezinden biri olan ve çeşitliliği bakımından Türkiye'de

Hedef, Fidan Ithalatının Önüne Geçmek

İlker KILIÇASLAN / MANİSA, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı 28 fidan üretim merkezinden biri olan ve çeşitliliği bakımından Türkiye'de birinci sırada yer alan Manisa Muradiye Orman Fidanlığı, 2014 yılında 5 milyon 500 bin fidan üretti. Muradiye Orman Fidanlığı Müdürü Nedim Bozkurt, Türkiye'de ürün çeşitliliği bakımından en fazla fidanlığın kendilerinin olduğunun altını çizerek, "Fidanlığımız 1009 dönüm arazi üzerine kuruldu. Şu anda bünyemizde 300 çeşit fidan bulunuyor. Hem Bakanlığımıza bağlı fidanlıklar, hem de özel kurulmuş fidanlıklar bakımından Türkiye'de tekiz. Toplam 80 personelimizle ülkemize ve bazı zamarlarda yurt dışına fidan üretimi yapıyoruz" diye konuştu.
Fidanlık Müdürü Bozkurt, 2014 yılında fidan satışından 2 milyon 100 TL gelir elde ettiklerini ve bu rakamın yıllara göre değişiklik gösterdiğini söyledi. Bozkurt ayrıca, 2015 yılı için 5 milyon 150 bin fidan üretmeyi planladıklarını açıkladı. Fidanlık Müdürü Bozkurt, Türkiye'deki belediyelere ve yurtdışında bazı ülkelere fidan gönderdiklerini belirterek, "İstanbul, İzmir, Konya, Adana, Malatya, Diyarbakır, Mardin gibi illerimize sayısız fidanlar gönderdik. Ayrıca 2009 yılında Ürdün Krallığı'nın tüm saraylarına dikilen tüm fidanları fidanlığımız gönderdi. 2013 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne 300 bin TL değerinde yaklaşık 5 bin fidan gönderdik. 2013 yılında ayrıca, hem Kırgızistan'a hem de Türkmenistan'a fidan ihraç ettik" dedi.
"4 YIL ÖNCE ÇALIŞMALARA BAŞLADIK"
Muradiye Orman Fidanlığı Müdürü Bozkurt, Türkiye'nin yurt dışından kalın çaplı, boylu fidan ithal ettiğini ve bu fidanların maliyetinin fazla olduğunu belirtti. Bozkurt, 4 yıldır kendi bünyelerinde her çeşitten kalın çaplı ve boylu fidan üretimine başladıklarını söyleyerek, "Yurtdışından getirtilen kalın çaplı ve boylu fidanların tanesi 500 TL ile 1000 lira arasında değişiyor. Gerçekten yüksek bir rakam. Bunun önüne geçebilmek daha verimli, kaliteli, ucuz kalın çaplı ve boylu fidanlar üretmek için 4 yıl önce çalışmalara başladık. Şimdi bu tarzda fidanlar üretiyoruz. Ancak yeterli düzeyde değil. Bizde üretilen kalın çaplı ve boylu fidanların tane fiyatı 80 ile 100 TL arasında değişiyor. Ancak önümüzdeki yıllarda fidan ithalatının önüne geçebiliriz" diye konuştu.
15 BİN PAKET ORMAN BİTKİ KOKTEYLİ ÜRETİLİYOR
Muradiye Orman Fidanlığı'nın çeşitli türlerde fidan üretiminin yanı sıra Mesir Macunu çayına alternatif olarak 12 çeşit bitkinin içerisinde bulunduğu Orman Bitki Kokteyli adında çay ürettiğini söyleyen Bozkurt, "Yılda 15 bin paket bitki çayı üretiyoruz. Ürettiğimiz bu çaydan bir tane bile kalmıyor. Bu çayımız kendi bünyemizde yetiştirdiğimiz 12 çeşit bitkiden üretiliyor. Birçok kamu, kurum ve kuruluşunun yanı sıra, TBMM'ye ve Cumhurbaşkanlığı'na bu çayı gönderiyoruz. Ayrıca Sabahcı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı da bizim bu çayımızı içiyor. Bu çayımızı ABD; İngiltere ve Fransa'dan isteyen müşterilerimize de gönderiyoruz. Çayımız özellikle soğuk algınlığına iyi geldiği gibi sindirim sistemini rahatlatıyor" dedi.

FOTOĞRAF

Hedef, Fidan Ithalatının Önüne GeçmekHedef, Fidan Ithalatının Önüne GeçmekHedef, Fidan Ithalatının Önüne Geçmek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler