KOCAELİ (İHA) - Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, kültürle birlikte turizmin vazgeçilmez bir sektör olarak karşımızda bulunduğunu belirterek, Türkiye'nin Kültür ve Turizm Master Planı'nın acilen çıkarılması için çalıştıklarını söyledi. Atilla Koç, öncelikle 2014 yılında yapılacak Kış Olimpiyatları'na hazırlandıklarını, "Kültürü İhya" projesi çerçevesinde de kültür ve turizmi birlikte hareket ettireceklerini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Kocaeli Kartepe'de hizmete açılan Green Park Oteli ve kayak merkezini, bürokratlarıyla birlikte ziyaret etti. Bakan Koç'u Green Park Yönetim Kurulu Başkanı Adil Üstündağ, yetkililer ve büyük bir basın ordusu karşıladı. Otelde bulunan Rus Spartak Moskova Buz Hokeyi Kulübü Başkanı Gelani Taubulatov, Rusya'nın Rustov Şehri Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Alexey Kobilev ve takım oyuncularıyla hatıra fotoğrafı da çektiren Bakan Atilla Koç, daha sonra Rus heyetiyle Kartepe'ye buz hokeyi ve kapalı bir tesis kurarak, Rus sporcuların Kartepe'de kamp yapmalarına imkan sağlayacak bir protokolü imzaladı.
"TÜRKİYE'Yİ DÜNYAYA AÇACAĞIZ" Protokol anlaşmasından önce 5 yıldızlı Kartepe Green Park Oteli gezen Bakan Atilla Koç ve beraberindeki heyet, otelin standart üzeri yapısı ve hizmetinden memnun kaldı. Oteli gezerken gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Koç, bütün girişimcileri desteklediklerini, turizmi kültürle beraber tüm dünyanın hizmetine sunacaklarını söyledi. 8 Nisan Cuma günü de Rus tur operatörleriyle biraraya gelerek, Türk-Rus turizminin gelişmesi açısından neler yapılabileceği üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını, bu toplantıda da turizmin kültürle birlikte ele alınması için öneri ve proje bazında fikir teatisi yaptıklarını belirtti.
Türkiye'de Rus turistleri misafir etmekten mutlu olduklarını dile getiren Bakan Koç, "Birçok işadamımız Rusya'da halkın refahı için çalışmaktadır. Rus turistler de ülkemizin kalkınması ve zenginleşmesine katkıda bulunuyor. Ama biz daha çok yatırım, daha çok turist bekliyoruz. Çünkü bu kadar Rus turisti misafir etmekten memnunuz; ama sizden gelenle bizden giden arasında aleyhimize durum var. Rusya'dan daha çok ithalat yapıyoruz. Turizmden aldığımız gelirler dahi bu açığı kapatmıyor. Bu duruma göre, Rusya'dan daha çok turist alacağımız var" dedi.
9 Nisan Cumartesi günü de Vehbi Koç zamanında kurulan Turizmi Geliştirme Vakfı yöneticileriyle sabahleyin biraraya geldiklerini hatırlatan Bakan Koç, bütün bölgeleri turizme açma seferberliğinde olduklarını kaydetti.
KONGRE TURİZMİ Kongre turizminin önemine dikkat çeken Atilla Koç, "Kongre turizmi çok karlı bir alan. Adam başı, 1 turistten bin dolar alıyorsanız, kongre turizmde 5 bin dolar. Turizm yatırımcıları için karlı. Turizm yatırımcılarından daha çok ülke için karlı. Kongre turizmi, tesislere bıraktığı 5 kat, ülkeye katkısı 5 kat olmak üzere 10 kat daha karlı oluyor" diye konuştu.
28 Nisan'da (2005) Kuşadası'nda 70 trilyon liraya mal olacak bir kongre merkezinin temelini atacaklarını bildiren Koç, "Kongre merkezlerini hayata geçirebilmek için 20 bin yatağın üzerinde tesis olması gerekiyor. 2009 yılında Telekom Kongresi var. Kongre için İstanbul'da gelecek turist sayısı 40 bin" dedi. Koç, Türkiye'nin dünya kongre turizminin yüzde 3'ünden istifade edebildiğini, 600 milyar dolarlık dünya turizm gelirinin de 200 milyar dolarının kongre turizminden sağlandığını kaydetti. Türkiye'nin bundan 10 yıl önce dünyada 29., şimdi ise 16. sırada yer aldığına işaret eden Koç, "Viyana'nın tek başına 1. olduğunu görüyoruz. Ama çalışmalarımız hızla devam ediyor. Eldeki tahsisleri bitirmedim, onları bitireceğim, yeniden başlayacağım. Çıkan kanunlar için şu anda 53 adet yönetmeliğin çıkarılması gerekiyor. 40'ı çıktı, ay sonuna kadar da 13 tanesi daha çıkacak. Türkiye layık olduğu yeri alacak" diye konuştu.
"MASTER PLANI ŞART" Sektörde hızlandıracak ve acil yapılması gereken çok şeyin olduğuna değinen Atilla Koç, valilerin database üzerinde çalıştıklarını, Haziran ayına kadar bunları ortaya çıkaracaklarını, sistemi hizmet alımı tarafından özel teşebbüse vererek ortaya bir an evvel çok şey koyacaklarını, bunun adının da 'Kültür ve Turizm Master Planı' olduğunu söyledi. Türkiye'nin böyle bir planı olmadan hareket etme şansının bulunmadığını ifade eden Koç, "Plan ortaya çıktıktan sonra önemli adımlar atacağız. O zaman başarılı olup olmadığımız ortaya çıkacak" dedi.
Turizmin yalnız başına ele alınmasının yanlış olacağını, kültürün de birlikte işlenmesi gerektiğini vurgulayan Turizm Bakanı, yemek kültürünün dahi turizm için vazgeçilmez bir alan olduğunu dile getirdi. İstanbul Ahırkapı'da Türk yemeklerine ait bir enstitüsü oluşturulduğunu ifade eden Bakan Koç, "Bizim mutfağımız tencere mutfağıdır. Tencere mutfağından restoran mutfağına geçerken bazı değişiklikler gerekiyor. Mutfağın gurme, gıda teknolojisi gibi alanlarda mütehassısların gözetiminde yapılması lazım. Hakikaten Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın birleştirmesi fikri, çok yerinde bir anlayış. Bu dünyada da yaygınlık kazanmaktadır" diye konuştu.
Ülkede acil olan havaalanları ve karayollarıyla ilgili eksiklikleri gidermeye çalıştıklarını ve yenileme çalışmalarsoruz. Çünkü bu kadar Rus turisti misafir etmekten memnunuz; ama sizının hızla sürdüğüne değinen Koç, Antalya Belek'te dün akşamki etkinliğin de bu açıdan önemli bir yerinin olduğunu kaydetti. Koç, turizm hedefi olarak bu yıl geçen yıldan daha iyi olacağını ve oran olarak bunun yüzde 20'lerin üzerinde gerçekleşeceğine inandıklarını ifade etti.
KIŞ OLİMPİYATLARI VE KÜLTÜRÜ İHYA PROJESİ Master plan olmadan hiçbir alanda adım atmanın mümkün olmadığını, yapılsa bile verimli olmayacağını kaydeden Atilla Koç, "Kış turizminin öncelikli yatırım alanı olarak görülmesi gerekiyor. Biz de öyle yapıyoruz. Mesela kış turizmi için Rusya önemli bir turizm kaynağı. Onların havaları soğuk; ama kayacak yerleri yok. Şu anda aktif olarak kış turizmi yapan yerlerimizle birlikte Doğu Anadolu Bölgesi'ni de hizmete açacağız. Bu ayın sonunda Sarıkamış'a gidiyorum. Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki milletvekillerimizle bürokratlarımız Erzurum projesini ihya için biraraya geliyor. 2014 Kış Olimpiyatları'nı biz yapacağız. Master planı yapmazsak yanlış yapabiliriz. Biz bunu önemsiyoruz, herkesin de önemsemesi lazım" dedi.
Turizmde çok işin olduğunu hatırlatan Koç, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğinde tüm yurttaki ticaret ve sanayi odaları başkanları, 81 ilin valisi ve
belediye başkanlarının haziran ortasında Edirne'de birlikte bir 'Turizm Zirvesi' yapacaklarını vurguladı. Koç, "Burada Kültür Varlıklarını Tekrar İhya Etme yönündeki projeleri ortaya koyacak ve protokolünü imzalayacağız" diye konuştu.