YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hedef Küresel Düşünen Beyinler Yetiştirmek

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin yüksek teknolojili, katma...

Hedef Küresel Düşünen Beyinler Yetiştirmek

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Türkiye'nin yüksek teknolojili, katma değer yaratan bir üretim sistemine geçmeden dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına giremeyeceğini belirterek, bunun için eğitime odaklanmak ve küresel düşünen beyinler yetiştirmek gerektiğini bildirdi.

MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye ekonomisinin son durumunu değerlendirdi. Sanayi üretim rakamlarının büyümenin temel göstergelerinden olduğuna işaret eden Aşut, Mart ayında bir önceki döneme göre Türkiye genelinde yüzde 2,4'lük bir artış olduğunu kaydetti. Bu rakamın, AB ülkelerindeki ve Türkiye'nin bölgesindeki sıkıntılara rağmen, Türk sanayicisinin pazar bulduğunu ve ürettiğini gösterdiğini ifade eden Aşut, "AB ekonomilerindeki riskler devam ediyor. Bu ciddi bir sıkıntı. Neticede AB pazarı bizim için hala en önemli pazar. Elbette istatistikler ve rakamlar önemli ama her şey değil. Reel sektörün nabzı iyi takip edilmeli. Yeni teşvik paketindeki eksikler giderilirse yatırımların daha hızlı artacağını düşünüyoruz. Yine de paket, üretime odaklanan bir paket. Bu doğal olarak sanayi üretimini olumlu etkileyecektir" dedi.

Bu olumlu tabloya rağmen, Türkiye'nin düşük ve orta teknolojili üretim yapan ve montaj sanayisiyle büyüyen bir ülke olmaması gerektiğinin altını çizen Aşut, "Yüksek teknolojili, katma değer yaratan bir üretim sistemine geçmeden dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına giremeyiz. Sanayi ve ihracat stratejilerimizi hazırladık ve bir yol haritamız var. Ancak, değişim önce beyinlerde başlar. Küresel çalışan beyinler yetiştirmeliyiz. Evet, bu iş zaman alan, uzun vadeli bir şeydir. Ancak, hedefe başka türlü ulaşamayız" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE KÜRESEL DÜŞÜNEN BEYİNLER YETİŞTİRMELİ"

Türkiye'nin artık büyük bir ekonomi olduğunu ve güçlenen bir sanayisi bulunduğunu savunan Aşut, şöyle devam etti: "İtalya ve Çin arasında en güçlü sanayi ülkesiyiz. Finans sistemimizin ayakları yere basıyor. Bundan dolayı ne küçük rakamsal düşüşler bizi üzmeli ne de küçük artışlar bizi şımartmalıdır. Bizim daha köklü şeylere odaklanmamız gerekir. Eğer yüksek teknolojili, katma değer yaratan, markalaşmış bir üretim, rekabetçi bir sanayi istiyorsak, dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmek istiyorsak eğitime odaklanmalıyız. İleri teknoloji, yüksek kaliteli eğitim ve bilgi gerektirir. Küresel düşünen beyinler gerektirir. Bundan dolayı, çıktılardan çok girdilere odaklanmalıyız. Kaliteli insan olmadan, kaliteli ekonomi olamaz."

Mersin firmalarının imalat sanayi sektöründeki ihracatındaki gelişmeleri de değerlendiren Aşut, bu anlamda Mersin'de 2012 yılı Ocak ve Şubat aylarında bir önceki döneme göre artış olduğunu dile getirdi. Bu dönemde mevsimsel etkilerden dolayı tarım üretim ve ihracatı azalmasına rağmen, Mersin ihracatının yukarıya doğru çıkmasını, sanayisiyle bu eksikliği telafi etmesine bağlayan Aşut, özellikle Mart 2012'de Mersin sanayi sektöründe hızlı bir üretim ve ihracat artışı olduğunun altını çizdi. Mersin'in yılın ilk üç ayında sanayi sektöründeki ihracatının, toplam ihracat içerisindeki payının 9,2 puan artış gösterdiğine dikkat çeken Aşut, şunları söyledi: "Mersin sanayisinin ihracatı artık tarım ihracatı rakamlarına gittikçe yaklaşmaktadır. Yani, Mersin tarım-gıdadaki öncü rolüne bir de sanayi üretimini eklemekte, lojistiği ile bunu yeni pazarlara ulaştırmaktadır. Mersin üretiyor, istihdam yaratıyor, ihraç ediyor, katma değer yaratıyor. Yani, Mersin küresel ekonomiyi kurallarına göre oynuyor."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler