Dünyada özellikle çevre kirliliği ile birlikte gündeme gelen alternatif teknolojilerden biri de elektrik. Her yıl daha fazla firma elektrikli ya da hibrit modeller üretiyor ve piyasaya sunuyor. Ancak otomobil endüstrisinde elektrik ile çözülemeyecek problemler de var. Mesela trafik ve hız limitleri gibi.
Dolayısıyla gelişmekte olan ülkeler uzun mesafeleri hızlı bir biçimde kat edebilen, trafiğe takılmayan raylı sistemlere yöneliyor. Avrupa’da Fransa ve Almanya, Uzakdoğu’da ise Japonya ve Çin raylı sistem konusunda oldukça kararlı. Fransa, standart tekerlekli TGV trenlerine yönelirken özellikle Almanlar manyetik trenlere uzun süredir yatırım yapıyor. Bu trenlerin dünyadaki en büyük müşterisi ise Çin.
Şu an dünyada ticari olarak görev yapan 2 “Maglev” yani manyetik ray sistemine sahip tren hattından biri Çin’de bulunuyor. Üstelik Çin’deki bu sistem en uzun Maglev hattı ve en hızlı tren hatlarından biri olarak da dikkat çekiyor. Şuan Şangay Pudong havalimanını Pudong şehir merkezinde bağlayan bu hat “SMT” yani Shangai Maglev Train olarak adlandırılmakta.
Yapımına 2001 yılında başlanan bu hat 2004 yılında tamamlandı ve yolcuların hizmetine sunuldu. Yani manyetik trenler Çin’de 8 yıldır görevde ve artık 30 kilometre uzunluğundaki bu hattın genişletilmesine yönelik planlar. Çin Hükümet’inin hedefi 2020 yılında çok daha uzun ve çok daha hızlı Maglev’leri hizmete almak.
[
****](http://www.scroll.com.tr/97909/cinin-super-hizli-trenleri-hedef-saatte-1000-kilometre/2/)