ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Bugün 20 sene evvel Türkiye'nin toplam bir yılda yaptığı ticaret hacmini bir ayda yapıyoruz. İşte Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacağımız 2023'de amaçladığımız 500 milyar dolarlık rakam buradan kaynaklanıyor" dedi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Yarınlar İçin Düşünce Platformu'nun ortaklaşa düzenlediği 'Türkiye'de İhracatın Yükselişi ve Bir Gelecek Vizyonu: İhracat Stratejik Planı' paneli, Hilton Otel'de başladı. Panele, Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, siyasi parti temsilcileri ile özel sektör ve kamudan çok sayıda sektör temsilcisi katılıyor.
Panelin açılışında bir konuşma yapan Devlet Bakanı Tüzmen, ihracatta elde edilen artışın devam edeceğini söyledi. "Artık bizim büyük hedeflerimiz var" diyen Tüzmen, ihracatta 30 milyar dolarlık psikolojik barajın aşıldığını belirtti. Gerek komşu ülkeler gerekçe çevre ülkelerle olan siyasi ve ticari ilişkilerin son 1.5 yıllık süreçte önemli gelişmeler kaydettiğini vurgulayan Tüzmen, "Siyaset ve ticaret ilişkileri birbirini tetikliyor. Rakamlar arttıkça siyasi ilişkilerde gelişiyor" dedi.
Tüzmen, dünya ticaret hacminde yaşanan daralmalara karşın, Türkiye'nin ihracatta ciddi bir artış sağladığını hatırlatarak, "Hatırlanacağı gibi, senenin başında, 2010'da 100 milyar doları geçmek, 2023'de de 500 milyar dolar ihracat rakamını geçeceğimizi söyledim. Bugün 20 sene evvel Türkiye'nin toplam bir yılda yaptığı ticaret hacmini bir ayda yapıyoruz. İşte cumhuriyetin 100. yılını kutlayacağımız 2023'de amaçladığımız rakam buradan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu. 2023'deki 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin hiçte zor olmadığını ve herkesin bu rakama 'kulaklarının alışmasını' isteyen Tüzmen, "Bu hedefe hep birlikte hareket ederek ulaşabiliriz" ifadesini kullandı.
Adalet Bakanı Cemil Çiçek ise katılımcı demokrasinin önemini vurguladığı konuşmasında, meslek liseleriyle ilgili tartışmalara da atıfta bulundu. "Biz şu an kalkınma planının 8.'sini uyguluyoruz. Halkın katılımı olmadığı zaman kalkınma planları niyet planı olmanın ve ülke için iyi şeyleri temenni etmenin ötesinde bir anlam ifade etmez" diyen Çiçek, "Nitekim ifade etmediğini görüyoruz. Nereden görüyoruz? 8. 5 yıllık planda meslek liseleriyle ilgili çok açık hüküm var. Kimse o planın bu kısmına bakmıyor. Meclis bunu niye kabul etti demiyor. Bu ne anlama geldi demiyor. Onu bir tarafı itiveriyor. Herkes aklındaki türküyü çağırmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.
İhracatın ülke ekonomisinde motor görevini yüklendiğini belirten ve telaffuz edilen rakamların gerçekleşmesini temenni eden Çiçek, "İhracat artsın ki istihdam olsun. İşsizliğin azalmasının yolu ihracatın artmasıdır" dedi. Devletin para vermediğine yönelik eleştirileri, "Havuzda su yoksa kimin değirmenine, bağına su taşıyabilirsiniz" şeklinde değerlendiren Çiçek, Türkiye'nin yıllardır stratejik konumundan elde ettiği 'avantanın' yerine artık ülke potansiyelin devreye girmesi gerektiğini belirtti.
500 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİ Açış konuşmalarının ardından çıkışta gazetecilerin sorularını cevaplayan Bakan Tüzmen, dış ticaret hacminde açığa yönelik bir soru üzerine, "Eskiden büyük boyutlu açıklar olduğunda sıkıntı yaratıyordu. Şimdi gelinen noktada 2004 tahminimiz yaklaşık 130 milyar doları aşmaktır. 130 milyar doların içindeki yüzde 20'lik seviyede bir dış ticaret açığını geçmiş senelerde olduğu gibi rahatlıkla çevirebileceğimiz bir açık olduğu için her hangi bir sıkıntı ve tehlike yok. Hacim çok büyüdü. Artık eski alışkanlıkları bırakmak lazım" değerlendirmesinde bulundu.
Artık, GSMH'nın yaklaşık yüzde 45'ini dış ticaretten sağlandığına işaret ederek, "Dış ticaret ekonomimizin yarısı haline geldi" diyen Tüzmen, şunları kaydetti:
"Bu artışı böyle sürdürdüğümüz zaman, önümüzdeki dönemde her şey çok daha iyi noktalara gelecek. Şunu unutmayalım, 20 sene evvel 1 senelik ihracatımız olan yaklaşık 5 milyar doları şimdi bir ayda yapar hale geldik. Dolayısıyla 2023 vizyonuyla vermeye çalıştığımız o. Bu rakamlara kendimizi alıştırmamız lazım ve geleceğe öyle bakmamız lazım. Önümüzdeki dönemde tarifelerde yaşanacak düşüşle birlikte daha da iyi olacağız. Önümüz açık, göreceksiniz Türkiye bu sene 55 milyar doları da aşarak çok rahatlayacak. Ekonomide yaşanan sıkıntıların en önemli ilacı haline ihracat geldi"
500 milyar dolarlık ihracat hedefinin gerçekleşmesinde kime güvendiğinin sorulması üzerine ise "Bu hedefi gerçekleştirmek için, iş dünyamıza güveneceğiz" diyen Tüzmen, "Kendi özgüvenimizi bu dönemde kazanmaya başladık. Ve istikrarlı bir yönetime sahibiz. Türkiye şu an arzulanan noktaya doğru gidiyor. Önemli olan bu" diye konuştu. Geçmiş dönemde yaşanan istikrarsızlıkların yaşanmadığı ve sürdürülebilir ihracatta artış sağladığımız zaman 500 milyar dolar hedefinin yakalayacağını vurgulayan Tüzmen, "Ben iş dünyamızda bu dinamizmi görüyorum. Devamlı çalışacağız, hiçbir zaman rehavete kapılmamız lazım. Ve ben bizden sonraki nesillere güzel bir Türkiye bırakacağımıza inanıyorum" şeklinde konuştu.
Bakan Tüzmen, kur rejiminden herhangi bir sıkıntının kalıp kalınmadığı yönündeki soruya "Şu anda bu soruya vereceğim samimi cevap, eskisinden daha iyi" yanıtını veren Tüzmen, "Ekonomideki oynaklık rahatsız eder mi?" sorusunu ise, "Küçük oynamaların sıkıntı yaratacağını zannetmiyorum. Aşırı değerli Türk Lirası, yavaş yavaş kendi değerine doğru döndü. Önemli olan ihracatın ithalatı karşılamasıdır" şeklinde yanıtladı.
Panelde, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar ve Yarınlar İçin Düşünce Platformu Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Yener de birer konuşma yaparak, Türkiye'nin ihracat hedeflerini ortaya koydular.