HABER

"Hedefimiz ilişkilerimizi geliştirmek"

WASHİNGTON (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Savaş sonrası yeniden imar faaliyetlerinde Türk ve ABD firmaları arasında Afganistan'da başarılı örneklerine şahit olduğumuz işbirliğinin, Irak'ın yeniden imarına yönelik projelerde de çok daha geniş ölçekte hayata geçirilebileceğini düşünüyoruz" dedi. Ekonomik ve ticari ilişkiler konusunda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, Türk-Amerikan ekonomik ve ticari ilişkilerinin, siyasi ve askeri ilişkiler seviyesine yükseltilmesinin temel hedef olduğunu söyledi.

ABD'deki temasları çerçevesinde başkent Washington'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türk-Amerikan İş Konseyi, Ankara Ticaret Odası (ATO) ve Türk Amerikan İşadamları Derneği'nce (TABA) düzenlenen öğle yemeğinde konuşan Başbakan Erdoğan, Türk ve Amerikalı iş adamlarına yönelik önemli mesajlar verdi.

Türkiye ve ABD'nin geleneksel, köklü ve önemli bir ortaklığı paylaşmakta olduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki işbirliğinin 11 Eylül saldırılarının ardından oluşan yeni uluslar arası ortamda, terörle mücadele konusunda yeni bir boyut kazandığını söyledi. Türkiye'nin yaşadığı ekonomik krizde ABD yönetiminin başından itibaren her düzeyde destek verdiğini ve bunun sürmesinden memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, "Öncelikle vurgulamak istediğim husus, Türk-Amerikan ekonomik ve ticari ilişkilerinin, siyasi ve askeri ilişkilerimizin seviyesine yükseltilmesinin temel hedefimiz olduğudur. İlişkilerimizin ekonomik ve ticari veçhelerinin geliştirilmesi, Türkiye'nin daha fazla ABD yatırımı çekmesine yardım edecek, aynı zamanda ekonomik ve sosyal kalkınmasını hızlandırmasına ve Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik hedefini gerçekleştirmesine katkı sağlayacaktır" diye konuştu.

IRAK'IN YENİDEN İMARI

ABD Kongresi'nin Irak'ın yeniden imarı için ayrılan 18.6 milyar dolarlık fon çerçevesinde açılacak ihalelere Türk firmalarının ana müteahhit olarak katılabilmelerine imkan sağlayan kararından duyduğu memnuniyeti ifade eden Erdoğan, "Savaş sonrası yeniden imar faaliyetlerinde Türk ve ABD firmaları arasında Afganistan'da başarılı örneklerine şahit olduğumuz işbirliğinin Irak'ın yeniden imarına yönelik projelerde de çok daha geniş ölçekte hayata geçirilebileceğini düşünüyoruz. Türkiye'nin, coğrafi konumu, uluslararası deneyimi, rekabet gücü, vasıflı işgücü ve ulaşım olanaklarının yanısıra bölge halklarıyla da yakın kültürel ve insani bağları haiz olup, paylaşmaya hazır bulunduğu bu önemli mukayeseli avantajlarıyla ABD firmaları açısından ideal bir ortak konumundadır" dedi.

Hazar bölgesi enerji kaynaklarının Türkiye ve batıya ulaştırılmasını sağlayacak Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı projesinin bugün ulaştığı ileri aşamada ABD'nin sağladığı siyasi desteğin öneminin bilincinde olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Projenin öngörülen takvime uygun olarak 2005 yılında sonuçlandırılabilmesi açısından bu desteğin sürdürüleceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Hükümetin gerçekleştirdiği yabancı yatırımı kolaylaştıracak ve bürokratik engelleri kaldıracak mevzuat çalışmaları arasında en önemlisinin 2003 Haziran ayında yürürlüğe giren 'Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu' olduğunu ve çalışmalarla yabancı yatırımcıya güven aşılanmasının hedeflendiğini vurgulayan Erdoğan, "Bu yeni yasal düzenlemeler ile son 23 yılda sadece 4 milyar dolar tutarında gerçekleşmiş olan ülkemizdeki ABD yatırımlarının artmasını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

İş adamlarından Türkiye'nin iyileşen yatırım ortamının, hızla büyüyen ekonomisini, nitelikli ama göreceli ucuz işgücünü ve bölgesel bir lojistik terminal olma kapasitesini diğer meslektaşlarına iletmesini isteyen Başbakan Erdoğan, "Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almasının yolu daha fazla yabancı sermayenin ülkemize gelmesinden geçmektedir" şeklinde konuştu. Erdoğan, Türkiye'ye yatırım yapmış bazı Amerikan şirketlerinin sorunlarına çözüm getirme konusunda da kararlı olduklarını belirtti.

İTHALAT-İHRACAT ORANLARI

Türkiye ile ABD arasındaki ithalat ve ihracat oranlarının, Türkiye'nin toplam ticaretindeki büyümesinin gerisinde kaldığını vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"2003 yılı Ekim ayı itibariyle ABD'ye ihracatımız 3.2 milyar dolar civarında gerçekleşmiştir. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 12.8'lik bir artışı ifade etmektedir. ABD'den ithalatımız ise 2003 Ekim ayı itibariyle 2.9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam da 2002 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 11.3 oranında bir artışa tekabül etmektedir. Bununla birlikte bu artış oranları söz konusu dönemde Türkiye'nin toplam ticaretinde meydana gelen yüzde 33'lük artışın oldukça gerisinde kalmıştır. Dolayısıyla ikili ticaretimizi daha da arttırmanın imkan ve yollarını araştırmamız gerektiğini ve bu çerçevede ticaretin önündeki kota ve benzeri tarife dışı her türlü engelin kaldırılması yönünde adımlar atılmasının uygun olacağını düşünüyoruz."

ABD ile mevcut ekonomik ve ticari işbirliğinin sektörler işbirliğini teşvik edici programların bir an önce uygulamaya konması gerektiğine işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin ucuz el emeği, coğrafi konumu ve AB ile gümrük birliği, ABD firmalarının sermaye ve teknoloji olanakları ile birleştirildiğinde, iki ülke arasındaki ticari-ekonomik ilişkilerde atılım yapılması için geniş ufukların mevcut olduğunun görüleceğini söyledi. Erdoğan, Aralık 2003'teki II. Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantvin, coğrafi konumu, uluslararası deneyimi, rekabet gücü, vasısında, OPIC'in (The Overseas Private Investment Corporation) Türk KOBİ'lerince kullanılmak üzere 1.6 milyar dolarlık kredi kolaylığı sağlamaya hazır olduğunu açıklamasının memnuniyet verici bir gelişme olarak gördüklerini belirtti.

En Çok Aranan Haberler