ANKARA (İHA) - Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'de insan hakları ihlalleri konusunda 'sıfır tolerans'ı amaçladıklarını bildirdi.
Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) arasında 'Veri Değişimi' ve 'İnsan Hakları İhlalleri'nin İstatistiki Çalışları'na yönelik yapılan 2 protokol, düzenlenen imza töreni ile hayata geçti.
DİE'de bu sabah yapılan imza törenine, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanı Vahit Bıçak, DİE Başkanı Ömer Demir ve Emniyet Genel Müdür Vekili Necati Altıntaş ile Emniyet üst düzey yetkilileri ve bürokratlar katıldı.
Törende bir konuşma yapan Dışişleri Bakanı Gül, Kasım 2002'de hükümetin güven oyu alarak yönetimi devralması ile birlikte Türkiye'deki insan hakları ihlallerini engelleyecek olan reformları çıkararak uygulamaya koyduğunu söyledi. Gül, bu konuda gelişmiş demokratik ülkelerdeki standartları yakalamanın önemli bir amaçları olduğunu belirterek, bunun öncelikle Türk halkı için olduğunun altını çizdi. Gül, bu reformların uygulamaya geçirilmesinin çok büyük önem arzettiğini belirterek, hükümetin sadece yasaları Meclis'e götürmeye değil, bunları uygulamaya da çok önem atfettiğini bildirdi. Gayretlerin neticesinde Türkiye'de artık eskiden konuşulduğu gibi organize insan hakları ihlallerinin söz konusu olmadığını belirten Gül, bunun hem Türkiye içinde hem de Türkiye dışındaki bazı kurumlar ve kuruluşlar, dernekler ve insan hakları ile ilgili örgütler tarafından da tespit edilen bir husus olduğunu söyledi. "Şüphesiz ki bireysel olarak insan hakları ihlalleri halen devam etmektedir. Biz bunları gizlemek peşinde de değiliz" ifadesini kullanan Gül, artık büyük oranlarda ihlallerin olmadığının da bir gerçek ve başarı olduğunu söyledi. Nihai hedefin, insan hakları ihlalleri konusunda 'sıfır' tolerans olduğunu belirten Gül, bunun için bütün kamu kurumlarının büyük bir katkısına ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Yasa değişiklikleri içinde Bilgi Edinme Hakkı Yasası'nın da 24 Nisan'da yürürülülüğe gireceğini belirten Gül, bu yasanın Türkiye'nin şeffaflaşması, hesap verme mekanizmasının gerçekleşmesi için önemli olduğunu, vatandaşların kamu ile ilgili her türlü hususu öğrenebileceğini bildirdi. Bu kanunun iyi bir şekilde uygulanmasında, kamu görevlilerinin vatandaşlara her türlü kolaylığı sağlaması amacıyla 24 Ocak 2004 tarihinde bir genelge yayımlandığını belirten Gül, herkesten bu kanunla ilgili vatandaşa en iyi şekilde davranılması gerektiğine, soruların en kısa sürede cevaplandırılması gerektiğine dikkat çekildiğini söyledi.
Gül, 6 ay önce Başbakanlık İnsan Halkarı Başkanlığı'nın yeniden yapılandırıldığını hatırlatarak, il ve ilçelerde İnsan Hakları Komisyonları'nın kurulduğunu söyledi. Bu kurulların içinde sivil toplum örgütlerinin yeri ve ağırlığı olduğunu belirten Gül, insan hakları ihlallerine ilişkin vatandaşların şikayetlerinin bu komisyonlarda ele alındığını bildirdi. Bu hizmetin bilimsel bir şekilde yapılmasına yönelik olarak DİE ile Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı'nın işbirliği yaptığını belirten Gül, bu işbirliği neticesinde, yapılan reformların uygulama seviyesinin ölçülmesi, Türkiye'de halen bu konuda kusurlar varsa, uygulamada zaaflar varsa bunların ortaya çıkarılması gibi faaliyetlerin yapılabileceğini bildirdi. Gül, bu durumla hükümetin bu konulara ne kadar önem verdiğinin ortaya koyulacağını belirterek, "Bütün amacımız, kuru kuruya birşeyleri gerçekleştirdik demek değildir. Bütün amacımız, Türkiye'de halkımızı mutlu etmek, özgürlüklerini daha rahat kullanabilecekleri, her türlü korkudan uzak bir Türkiye'yi gerçekleştirmektir. Bu konuda hükümetimiz çok kararlıdır" dedi.
Devlet Bakanı Beşir Atalay ise DİE'nin Türkiye'nin hafızası olduğunu belirterek, bu kuruma yeterince önem verilmediğini söyledi. DİE'nin yapılanmasında birtakım değişiklikler yapıldığını belirten Atalay, bu kurumun çağdaş normlara uygun hale getirileceğini belirtti. Atalay, DİE ve Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu arasında yapılan protokolle, Türkiye'de ilk kez insan hakları ihlalleri konusunda uluslararası alanda da kabul görecek bir veri tabanının oluşturulacağını söyledi. Atalay, bu verilere göre bir politika uygulanacağını, 27 tür insan hakları ihlali konusunda veri tabanı oluşturulacağını söyledi. Atalay DİE ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokolle ise güvenlik ile ilgili tüm konularda Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerinin sistematik bir hale getirileceğini, kağıt ortamından bilgisayar ortamına geçirileceğini ve kayıtlara bir standart getirileceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından söz konusu protokoller yetkililer arasında imzalandı.