Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Abdüllatif Şener ise, muhtemel Irak operasyonuyla ilgili olarak, "Hiçbir gelişme ekonomiyi rayında götürme hedefimizi bozamaz" dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Abdüllatif Şener, toplantıda alınan kararları açıkladı. Bakanlar Kurulu'nun memur maaşlarıyla ilgili kararları ise Maliye Bakanı Unakıtan tarafından açıklandı. TBMM'de görüşülen 2003 Mali Yılı Geçici Bütçe Kanunu tasarısına, Plan ve Bütçe Komisyonu'nda eklenen bir madde ile 2003 yılının ilk üç ayında milletvekillerinin ödenek ve yolluklarında herhangi bir artış yapılmadığını açıklayan Unakıtan, 2002 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla artırılan, ancak ödemesi 2003 yılı Ocak ayına ertelenen üç aylık brüt 75 milyon tutarındaki seyyanen artışın zamanında ödenmesi için gerekli yasal düzenlemenin ise Geçici Bütçe Kanunu tasarısında yapıldığını ifade etti.
Bakan Unakıtan, "Böylece memurlara Ocak ayına mahsus olmak üzere net, yaklaşık 53.7 milyon lira ayrıca ödenecektir. Söz konusu düzenleme, 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren yürürlüğe konacak olan 25 bin taban aylık katsayısındaki artışa ilave olarak, ayrıca yüzde 5 oranında zam yapılacaktır. Böylece, 1 Ocak 2003 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, aylık katsayısı 32 bin 650'den 34 bin 300'e, taban aylık katsayısı 288 bin 300'den 329 bin 250'ye, yan ödeme katsayısı 10 bin 365'den 10 bin 885'e çıkarılmıştır. Memur emeklileri de yukarıdaki artışlardan mevzuatları dahilinde aynen yararlanacaklardır" diye konuştu.
Unakıtan, diğer taraftan hükümetin, bugüne kadar yeterli seviyede artırılamayan ve çok düşük seviyede kalan sosyal ödemeleri bütçe olanakları çerçevesinde aşamalı olarak artırma kararı aldığını ifade etti. Bunun ilk adımı olarak da 1989 yılından beri artırılamayan çocuk yardımı ile 1997 yılından beri artırılamayan aile yardımı ödeneklerinin yükseltildiğini belirten Unakıtan şunları söyledi:
"Buna göre memurlarımızın çalışmayan eşleri için 700 gösterge rakamı üzerinden ödenen aile yardımı ödeneğinin gösterge rakamı bine, çocuk için 50 gösterge rakamı üzerinden verilen ödeneğin gösterge rakamı ise yüze çıkarılmıştır. Böylece Ocak 2003'ten geçerli olmak üzere çalışmayan eş için ilave 10 milyon 290 bin lira, her bir çocuk için ise 1 miyon 715 lira ilave artış sağlanmıştır. Bu artışla en düşük dereceli memurlarımızın maaşı yüzde 13.7 oranında artmaktadır. Bu artış sonucu evli ve iki çocuklu en düşük dereceli bir memurumuzun maaşı 373 milyon liradan 424.3 milyon liraya yükselmiştir. Evli ve iki çocuklu bir Genel Müdürün maaş artış oranı ise yüzde 6.5 olmaktadır. Bu düzenlemeler sonucunda, memur maaşlarında yapılan artış oranları yüzde 13.7 ile yüzde 6.5 arasında değişmektedir. Sözleşmeli personelimiz de bu düzenlemelerden yararlanacaktır."
"EKONOMİK GÖSTERGELERDE BOZULMAYA NEDEN OLACAK HERHANGİ BİR GELİŞME OLMAZ" Maliye Bakanı Unakıtan'ın açıklamalarının ardından Devlet Bakanı, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Şener basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Bugünkü Bakanlar Kurulu'nda muhtemel bir Irak operasyonu ile ilgili karar alındı mı?" sorusuna, "Hayır" karşılığını veren Şener, "Muhtemel bir harekatın Türk ekonomisine nasıl yansıyacağına ilişkin perspektif çizebildiniz mi?" sorusu üzerine ise şunları söyledi:
"Her türlü olasılığı, belli bir harekata bağlı veya bağlı olmadan hükümetler değerlendirirler. Ortaya koyduğumuz politikaların ayakları sağlam basmaktadır. Dolayısıyla hangi koşulda olursa olsun ekonomik göstergelerde bozulmaya sebep olacak herhangi bir gelişme olamaz. Çünkü her konuyla ilgili olarak farklı olasılıklar da dikkate alınarak önlemler alınmıştır. Yol haritamız bellidir. Hiçbir gelişme, ekonomiyi rayında götürme hedefimizi bozamaz. Pek çok alternatifi içeren raporlar olabilir. Bu konularda matematik formüller olmaz. Biz bir hükümetin izlemesi gereken tüm politikaların ayrıntıları üzerinde çalışmalarımızı yapıyoruz. Koşullar ne olursa olsun bu politikaların gerçekleşmesi için adımları atıyoruz. Elbette bir ülke dış ticaret dengelerini kurmak zorundadır, kamu finansman dengelerini kurmak zorundadır, piyasalarda dengeleri kurmak zorundadır. Biz yapılacakları yapıyoruz, yapılmaması gerekenlerden uzak duruyoruz. Ortaya koyduğumuz program ve yürüyüş tarzımız, farklı gelişmelerle bozulabilecek özelliklere sahip değildir."
Şener, POAŞ'ın Genel Kurulu öncesinde Özelliştirme İdaresi'ne birtakım baskılar yapıldığı, önceki gün Özelleştirme İdaresi'nde çıkan yangında, POAŞ belgelerinin yandığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, bu tür bir hadisenin hiçbir kamu kuruluşunda olamayacağını vurguladı.
Şener, "Herhangi bir kamu kuruluşunda tek bir kağıt kaybolsa, onun bedeli çok ağır olur. Aldığım bilgilere göre önemli herhangi bir evrakın yanmasına neden olabilecek bir yangın olmamıştır. Hiçbir zaman devlet üzerinde baskı hissetmez. Kamu kuruluşları kanunların kendilerine verdiği yetkileri, yetki sınırları içinde özgürce kullanırlar" diye konuştu.
Şener, memur maaş artışları için ne kadar kaynak kullanılacağı sorusuna ise, "Üç aylık dönem için, memur maaşlarıyla ilgili geçici bütçe tasarısında yer alan rakam 6 katrilyon civarındadır. Daha önceden öngördüğümüz ödenek düzeyini ifade ediyor" karşılığını verdi.