HABER

"Hedefleri tutturacaksınız"

ANKARA (İHA) - Uluslar arası Para Fonu (IMF) Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen, "Türkiye'nin makroekonomik hedeflerin bu yıl tutturulacağını, hatta daha başarılı olacağını görüyoruz" dedi. Temaslarını tamamlayan IMF heyeti Türkiye'den ayrılmadan önce 4'üncü gözden geçirme ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Juha Kahkonen, Türkiye ile IMF'in gözden geçirme ile ilgili mutabakata vardığını, gözden geçirme tamamlanınca Türkiye'ye verilecek kredi miktarının 1.6 milyar dolar olacağını söyledi. Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) hedefinin yüzde 4'e revize edildiğini hatırlatan Kahkonen, "Makroekonomik hedeflerin bu yıl tutturulacağını, hatta daha başarılı olacağını görüyoruz. Bu hedef bile muhafazakar görülmektedir. Enflasyon yıl sonu hedefi olan yüzde 35'in altına doğru ilerlemektedir. Merkez Bankası bu gözden geçirme için tüm parasal göstergeleri tutturmuştur. Hazine borcu gayet başarılı bir şekilde çevirmeyi başarmıştır" diye konuştu.

Gelecek dönemde programın beklenildiği şekilde gitmesi için bir takım çabaların gerekli olduğuna dikkat çeken Kahkonen, "Yaptığımız görüşmeler sonucunda kamu maliyesinin de beklediğimiz doğrultuda ilerleyeceği söylenebilir. Yılın geri kalan kısmında Türk yetkilileri kamu maliyesini bozacak başka tedbirler almamayı taahhüt etti" dedi.

Gelecek dönem için yapısal alanda da ek çaba gerektiğine işaret eden Juha Kahkonen, "Bu yapısal reformları KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılması TEKEL'in özelleştirilmesi, doğrudan vergilendirmeye ilişkin vergi reformu taslağı ve İcra İflas Kanunu değişikliği konusu bunlar arasındadır" diye konuştu.

Geçen yıl programın tam olarak uygulandığında iyi sonuçlanabileceğini gördüklerini seçimlerden sonraki dönemde de programın uygulanmasının hızlı ve sürdürülebilir kalkınmayı hızlandıracağını kaydetti.

Kahkonen, gözden geçirme çalışmaları tamamlandığında Türkiye'ye 1.6 milyon dolarlık kredi vereceklerini söyledi. 4'üncü gözden geçirme çalışmaları için beraberindeki heyetle birlikte Ankara'da bulunan IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, temaslarına ilişkin Haizne Müsteşarlığı'nda bir basın toplantısı düzenledi. Kahkonen, Türk yetkililerle çalışmalar konusunda bir mutabakata varıldığını kaydetti. Türkiye'deki yetkililerin bu ayın sonuna kadar gerekli koşulları yerine getireceklerini söylediklerini ifade eden Kahkonen, "Bu demektir ki önümüzdeki aya kalacak. Şimdiye kadar kaydettikleri ilerlemelerde 4'üncü gözden geçirmesi tamamlanması için gerekli bazın hazırlanmış olduğunu gördük. Gözden geçirme tamamlandığında Türkiye'ye verilecek kredi miktarı 1.6 milyon dolardır" dedi.

Ekonomik göstergelere bakıldığında makro ekonomik göstergelerin tutturulacağını hatta daha başarılı olacağını gördüklerini dile getiren Kahkonen, GSMH'nin yüzde 4 oranında büyüdüğünü, enflasyonda hedeflenen yüzde 35'in altında ilerlemekte olduğunu belirtti.

Bu yıl ki sonuçların yetkililerin uyguladıkları politikalar ve son birkaç aydaki performansının da dahil olduğunun altını çizen Kahkonen, "Son gelişmelere bakıldığında Merkez Bankası tüm parasal göstergeleri tutturmuştur. Yapısal reform büyümesi devam etmiştir. Özel bankaların yeniden sermayelendirme süreci tamamlanmıştır. Pamukbank'ta satış durumunda. Piyasada yapıcılık sistemi tekrar yürürlüğe konuşmuştur" diye konuştu.

Önümüzdeki dönemde programı beklenildiği gibi yürütmek için bir takım çabalara ihtiyaç duyulacağını vurgulayan Kahkonen, "Bütçe politikası kamu maliyesi programın önemli ayaklarından bir tanesiydi. Kamu maliyesinde bir takım baskılar çıkmıştı, ancak yetkililerle yaptığımız görüşler sonucu kamu maliyesinde gerekli ilerlemeler sağlanacaktır. Bunun anlamı GSMH'nin yüzde 6.5 faiz dışı fazlanın tutturulacağıdır" ifadelerini kullandı.

Kahkonen, yılın geri kalan kısmında Türk yetkililerinin kamu maliyesini bozacak başka tepkiler konusunda önlem alacağını ifade ederek, "Hükümet bütçe taslağını Meclis'e sunacaktır. Bu bütçenin 2003 yılı içinde konulan yüzde 6.5 fazlanın tutturulacağını belirtiyoruz. Önümüzdeki dönemde de yapısal anlamda çaba gerekmektedir. Burada yapısal politikalar yanında KİT'lerdeki atıl istihdamın azaltılması, TEKEL için özelleştirme planı kabul edilmesi, doğrudan vergilendirmeye ilişkin vergi reformu taslağı önemli" dedi.

Geçen yıl boyunca istikrarlı bir çerçeve altında programın uygulanması halinde iyi sonuçlar alınılabileceğini gördüklerini dile getiren IMF Türkiye Masası Şefi Kahkonen, seçimlerden sonra bu programın tamamen uygulanması ile Türkiye'nin sürdürülebilir kalkınmayı sağlayacağını ve bu konuda Türkiye'ye güvendiklerini söyledi.

Açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kahkonen, "1.6 milyarlık kredi bazı şartlara dayanmış. 1.6 doların verilmesini parlamentonun çalışmaya başlayacağı tarih olarak yani 2003 olarak algılayabilir miyiz?" sorusuna, "Gözden geçirme için şartlara bakıldığında Parlamento'dan geçecek bir kanun yok. Parlamento'nun kanun yapamıyor olması Gözden Geçirme için bir engel değil. Kanun taslaklarının Meclis'e sunulmasına ilişkin şartlar var" şeklinde yanıt verdi.

Kahkonen, "4'üncü gözden geçirmenin tamamlanması için IMF tarafından nelerin yerine getirilmesi gerek?" şeklindeki bir soruya "Koşullar daha önceki niyet mektubunda yer almıştı. Bu bağlamda bir takım hedeflerin tutturulması gerek. Yapısal koşullar var. Bunların bir kısmı tutturuldu, bir kısmı da tamamlanamadı. IMF'nin çalışmaları için bu koşulların yerine getirilmesi gerek" yanıtını verdi.

Kahkonen, Stand-By Anlaşması'nın değiştirilmesi konusunda ise şu andaki Stan-by Anlaşması'nın 2004 yılına kadar süreceğini söyledi.

"2003 için ek çabalardan bahsettiniz. Bu ek çabalar için hangi sektörlerce belirlenecek?" sorusuna Kahkonen, "Şartlar yerine getirildiği zaman Gözden Geçirme tamamlanacaktır ama şuanda şartların tümü tamamlanmış değil. Ek çabalar konusunda bir takım çabalardan söz edilebilir. Yapısal alandaki ek çabalarda Gözden Geçirme Çalışmaları üzerindeki ek çalışmalar olarak yerine getirilecektir" karşılığını verdi.

Kahkonen, bir gazetecinin sorusu üzerine, olası bir Irak hareketinin zamanını ve etkisini kestirmenin güç olacağını, ancak uygulanan programın ekonominin çeşitli şoklara karşı etkinlik göstereceğini belirtti.

"Seçimlerden sonra tekrar Türkiye'ye gelecek misiniz? Gözden geçirmeleri birleştirmek gibi bir şey söz konusu olabilir mi?" sorularına da "Şu anda 4'üncü gözden geçirme için buradayız. Gözden Geçirmelerin birleştirilmesi gibi bir düşünce yok şuanda" dedi.

"Programın yürütülmesi için çabalara ihtiyaç var dediniz. Vergi iadesi ve işçi ücretleri hususunda hükümetin açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki bir soruya "Hükümet yılın geri kalan kısmında bütçeye yük getirmeyecek tedbirler alacağını bize iletti" yanıtını verdi.

Kahkonen, atıl istihdamın yeterli olup olmadığının sorulması üzerine "Hükümetin atıl istihdam konusundaki politikasını anlıyoruz. Bu politika devam ediyor. Proje ettiğimiz rakamlarda bir takım farklılıklar çıktı. Vergi iadesindeki baskılar da bundan kaynaklanıyor. Zamanlama koşulların yerine getirilmesine bağlı. Vergi reformu konusunda hali hazırda verilmiş bir taahhüt var, ancak bunun hazırlanması vakit alacaktır" diye konuştu.

Kahkonen, "AK Parti hedefleri değiştireceğini söyledi. Yeni hükümette bu tartışılacak mı?" sorusuna şu şeklide yanıt verdi:

"Yeni hükümetle görüşmeler sürdürülecek, ancak programdaki faiz dışı fazla için nedenlerimiz var. Türkiye'nin borç seviyesi çok yüksek. Türkiye'nin borçlarını geri ödeyebilmesi için kaynak yaratması gerek. Bu kaynakta yüzde 6.5 faiz dışı koymanın gerçek nedeni. Hükümetin geçtiğimiz dönemlerde yüksek faiz gerçekleşmesi güven vermiştir."

"Bütçe hazırlıkları sürerken faizlerdeki ekonomik artışın 2003 bütçesini değiştirebilecek yönde. IMF olarak bu yönde bir önlem var mı?" sorusuna Kahkonen, "Faiz oranları yüksek seviyelerde. Faiz oranlarının düşmesi için bu politik belirsizliğin kalkması gerek. Yeni hükümetin de güvenilir politikalarla ortaya çıkması gerek" şeklinde yanıt verdi. Kahkonen, seçimlerden sonra Türkiye'ye gelip gelmeyeceğinin sorulması üzerine "Davet edildiğimiz zaman geleceğiz" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler