Fatih TURAN/TRABZON, Türkiye’nin şiddet haritası ile ilgili olarak Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde SUÇ İŞLEMEDE ALLAH KORKUSU
Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa Keskin, şiddet ve suç işlemeye yönelik araştırmalarda çarpıcı sonuçlarla karşılaştıklarını belirterek, “ Gençlere, ‘Sizi suç işlemekten ne men eder?’ şeklinde soru yönelttik. Yüzde 42 ‘Allah korkusu’, yüzde 25 de ‘Kanun’ yanıtını aldık. Bizler kanunun caydırıcı olduğunu biliriz. Kanunun çok caydırıcı olduğu bilinmesine rağmen eğer yüzde 42 Allah korkusuyla suç işlemekten geri duruyorsa Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da bu konuya el atması ve camilerde, şiddetin ve suç işlemenin önüne geçilebilecek hutbe ve vaazlarla öncelik vermesi gerekir” dedi.
GENÇLERİMİZ ÖFKELİ, KIZGIN, SALDIRGAN VE KARAMSAR
Konuşmasına yapılan araştırmalardan örnekler vererek başlayan Doç. Dr. Nurten Sargın da, gençlerin büyük oranda öfkeli, kızgın, saldırgan ve mutsuz olduğunu saptadıklarını kaydetti ve şunları söyledi:
“Gençlerimizin yüzde 36’sı evde şiddet görüyor. Erkek çocuklar daha çok babadan fiziksel şiddet görüyor. Üzgünüm ama evde anneler daha öfkeli. Evlerde anne ve babadan en çok kız çocuklar öfkeye maruz kalıyor. Öğrenciler genellikle sorunu ilk olarak ağız kavgasıyla çözme yöntemine başvuruyor. Konuşarak anlaşma ise ikinci düzeyde kullanılıyor. Öğrencilere, ‘Evde gergin misiniz?’ diye sorduk. Erkek öğrenci yüzde 68.5 oranında gergin. Bu oran kızlarda yüzde 74. ‘Mutlu musunuz?’ diye sorduk, ne yazık ki kızlarda gerginlik ve mutsuzluk oranı çok yüksek. ‘Çevrenizde cinsel tacize maruz kalma ya da buna tanık olma durumunuz nedir?’ şeklinde soru yönelttik. Bu oran yüzde 52 çıktı. Bir diğer araştırmamızda da öğrencilerin birbirlerine şiddet uygulama oranının yüzde 81.5 olduğunu belirledik. Kızgınlık araştırmamızda da yüzde 83 ‘Evet’ yanıtı aldık. Yani gençlerimiz öfkeli, kızgın, saldırgan ve karamsar. Aslında gençlerimizde vicdan gelişimi var ve onları bu konuda eğitmemiz gerekir.”
ANNELER BABALARDAN YÜZDE 10 DAHA FİZİKSEL ŞİDDET UYGULUYOR
HEGEM Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Adem Solak da, yaptıkları araştırmanın Cumhuriyet tarihinde bir ilk olduğunu belirterek şöyle konuştu:
“Ankara’da okullarla ilgili bir araştırma yaptık. Birçok ilkokulda birinci sınıflar 4’üncü katta, 3’üncü ve 4’üncü sınıflar birinci katta. Bu bir şiddettir. Bu bir düzenlemede şiddettir. Yani Milli Eğitim Bakanlığı Ankara’da bu işi halledemediyse başka illerde nasıl halledecek? Şiddet ailede varsa stadyumda da, eğitim ortamlarında da ve her yerde olacaktır. Çünkü insanın temelinin atıldığı yer ailedir. Yapılan araştırmalarımızda anneler çocuklara, babalara göre yüzde 10 daha fazla fiziksel şiddet uyguluyor. Aile Bakanlığı’nın ilk işi şiddetle mücadeledir. Bu açıdan kadrolar buna göre kurulmalıdır. Diyanet İşleri ve tüm kurumlar birlikte hareket ederek şiddet konusuna el atmalı.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz