Türkçe'ye, Farsça sütten yapılmış manasına gelen 'panīr' kelimesinden geçen peynir, özellikle kahvaltı sofralarımızın ve hamur işlerinin vazgeçilmezidir. Dünya üzerinde peyniri en çok tüketen ülkelerden biriside Türkiye'dir. Tüketimi en yaygın olan peynirler; beyaz peynir, deri peyniri ve kaşar peyniri olmakla birlikte, yöresel peynirler yönünden de hayli çeşitlilik gösterir.
Peynirli Sebzeli Tart Tarifi İçin Tıklayın
Peynir protein, kalsiyum, mineraller ve diğer besin elemanlarının sağlık açısından temin edilmesinde ve sağlıklı yaşamın sürdürülmesinde önemli katkıları bulunan bir süt ürünüdür. Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynir olan rokfor peyniri yaşlanma karşıtı tedavilerde faydalı ve oldukça sağlıklıdır.
Rokfor Peynirli Kereviz Sapı Çorbası Tarifi İçin Tıklayın
Laktoz alerjisi bulunan çocuklar ve yetişkinler peynir tüketebilirler. Parmesan, rokfor gibi yıllanmış peynirlerde çok az laktoz bulunur ya da hiç laktoz bulunmaz. Diğer tüm doğal peynirlerde laktoz seviyesi çok düşüktür. Bu nedenle süt içemeseniz de peynir yiyebilirsiniz.
Peynirli Salamlı Rulo Tarifi İçin Tıklayın
Yapımında koyun ya da keçi sütü kullanılan Doğu Akdeniz bölgesinde yapılan Feta peyniri, Yunan salatalarında ve kahvaltılarda sıkça tüketilmektedir. Feta peyniri ve sebzeyi bir arada atıştıran çocukların sadece patates cipsi yiyen çocuklardan yüzde 72 daha az kalori tükettikleri belirlendi.
Peynirli Yoğurtlu Yumurta Tarifi İçin Tıklayın
American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmaya göre, günde en az 55 gram (yaklaşık 2 dilim) peynir yemek, tip 2 diyabet hastalığı riskini yüzde 12 azaltıyor. Araştırmacılar, bu etkinin peynir ve yoğurtta bulunan probiyotik bakteriler nedeniyle olduğunu düşünüyor.
Peynirli Ve Mantarlı Hamburger Tarifi İçin Tıklayın
Uykusuzluk çekenler için sütün içinde oluşan bir protein, uyku kalitesini geliştiriyor ve ertesi gün zindelik sağlıyor. Keçi sütünden elde edilen peynirler esansiyel yağ asitleri, A ve B vitaminleri, riboflavin, niasin, kalsiyum, fosfor, klor, magnezyum, potasyum ve selenyum içermektedir. Fazla miktarda fosfat içerdiğinden et ve balık yemeyen bireylerde görülen fosfat eksikliğinin giderilmesinde iyi bir kaynaktır.
Romantik Keçi Peynirli Salata Tarifi İçin Tıklayın
Beslenme uzmanları; vücudumuz için gerekli enerjiyi karşılayan en iyi öğünün kahvaltı olduğunu söylüyor. Kahvaltının faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen kadınların kahvaltıyı atlamaması gerekiyor. Uzmanlar; kahvaltıda yenilecek yumurta ve peynirin doğurganlığı artırdığını da söylüyor.
Kahvaltı Sevmeyen Anne Adayları İçin Alternatif Elmalı Ve Peynirli Tost Tarifi İçin Tıklayın
Hamilelik döneminde ve kemik erimesinde yüksek kalsiyum ihtiyacı da, peynirin içerdiği zengin kalsiyum ile karşılanabilir. Peynir, her çeşit sütten yapılabilir. Sütün özellikle hayvandan hayvana ve mevsime göre değiştiği gibi peynirin de kalitesi buna bağlı olarak değişir.
Canı Tatlı İsteyen Hamile Anneler İçin Sağlıklı Bir Tatlı! Pişmeyen Cheesecake Tarifi İçin Tıklayın
Peynir, hayatımız içinde yer alan çok yönlü yiyeceklerden biri tanesidir. İştah açıcılarda, böreklerde, tatlılarda, ana yemeklerde, çorba ve makarnada birçok şekilde kullanılır. Peynir, inek, koyun, keçi, deve ve manda sütünden yapılabilen çok eski bir yiyecektir.
Kaşar Peynirli Mantar Tarifi İçin Tıklayın
Kahvaltı yetişkinler için önemli ama çocuklar için kesinlikle atlanmaması gereken bir öğündür. Güne sağlıklı başlamak 8-12 saatlik açlık sonrası vücuda ihtiyacı olan enerjiyi vermek kahvaltının en önemli amacıdır ve peynir kahvaltı için iyi bir protein kaynağıdır.