ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 'Hekim Seçme' uygulaması resmen başladı. Yeni uygulamaya 'alt yapısı yeterli' hastanelerde start verildi, daha sonra gerekli hazırlığını tamamlayan tüm hastanelerde hastalar istedikleri hekime muayene ve tedavi olabilecek. Uygulamanın kısa sürede tüm Türkiye'de yaygınlaştırılması hedefleniyor.
İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı'nın uzun süre üzerinde çalıştığı "Hastanelerde Hekim Seçme Projesi" nihayet uygulamaya geçti. Bakan Akdağ'ın talimatı üzerine hazırlığını tamamlayan bazı hastaneler "Hekim Seçme" uygulamasını başlattı, geri kalanlar ise alt yapısını tamamladıktan sonra projeyi hayata geçirecek. Sağlık Bakanlığı'na bağlı, 'Hekim Seçme Uygulaması'na geçen tüm hastaneler bundan böyle özel logo kullanacak. Üzerinde, "Sağlık Bakanlığı Hekim Seçme Hakkı-Ağustos 2004" yazılı logonun kimlik formatları, rengi ve yazı karakteri kesinlikle değiştirilmeyecek. Bakanlık logonun hastanelerde herkesin rahatlıkla görebileceği şekilde sergilenmesi konusunda başhekimleri uyardı.
Bakanlık logo üzerindeki 'Ağustos 2004'ü ise uygulamanın başladığı ayın tarihe geçmesi için özellikle kullanıyor. 2003 yılında yaklaşık 70 milyon kişiye poliklinik hizmeti veren Sağlık Bakanlığı, bu yıl SSK ile yapılan 'ortak kullanım protokolünden sonra sayısın 100 milyona ulaşmasını bekliyor. Sağlık hizmetlerinde verimlilik ve etkililik insan gücünün, tıbbi donanımın ve fiziki mekanın uygun kullanımı ile doğrudan ilgili olduğunu düşünen bakanlık, vatandaşların polikliniklerde beklemesini önlemek amacıyla, 'Hekim Seçme' uygulamasını başlattı. Uygulama şartları ve alt yapısı uygun olanlardan başlamak üzere kısa sürede tüm hastanelerde yaygınlaştırılacak. Sağlık Bakanı Recep Akdağ 81 ile gönderdiği genelgede, hekim seçme uygulamasına geçen hastanelerde gerekli her türlü tedbirin alınmasını istedi. Akdağ, söz konusu genelgede başhekimlere, aktif olarak çalışan klinisyen uzman hekim sayısı kadar poliklinik odası açılması, poliklinik odalarında hastaya hizmet sunmak için gerekli olan tıbbi araç, gereç ve demirbaş malzemesinde eksiklik olmamasına azami itina gösterilmesi talimatını verdi. Başhekimlerin poliklinik yapılan alanda branşlar itibariyle hizmet sunan tüm hekimlerin isimlerini herkesin görebileceği şekilde ilan edeceğini anlatan Akdağ, şunları kaydetti:
"Poliklinik odalarının uygun yerlerine odayı kullanacak uzman hekimin adı, soyadı ve branşı yazılacaktır. Poliklinik hizmetlerinin sunulduğu yerlerde hastaları bilgilendirmek, yönlendirmek ve uzman hekimlerin hastalarla ilgili sekreteryasını yürütmek üzere yeteri kadar tıbbi sekreter ile danışma ve rehberlik hizmetleri için sağlık personeli görevlendirilecektir. Bu konuda gerekli görülmesi halinde hizmet alımı yapılacaktır. Sekreteryalar, yoğunluğun bir yerde toplanmaması için ilgili polikliniklerin olduğu yerlerde kurulacaktır".