Verimli takım arazilerine sahip ilçedeki ağaçlardan toplanan dutlar, büyük kazanlarda kaynatılmak suretiyle şıraya dönüştürülüyor. Bu şıraya un, şeker ve nişasta katılarak kaynatma işlemine devam ediliyor.
Bir süre kaynatıldıktan sonra istenilen kıvama getirilen şıra, kovalarla bezlere dağıtılarak güneşte kurutulmaya bırakılıyor.
EV EKONOMİSİNE DE KATKI SAĞLIYOR
Kurutma işlemi tamamlandıktan sonra bezlerden alınan pestiller, serin bir ortama konuluyor. Daha sonra kadınlar tarafından çeşitli ölçülerde kesilen pestiller, bidonlarda saklanıyor. Yörede kadınlar, asırlardır geleneksel yöntemlerle imece usulü pestil yaparken, ev ekonomilerine de katkı sağlıyor.
Kilogramı 30-35 liraya alıcı bulan pestil, yörede kış aylarının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alıyor. Dut pestili nasıl yapılır ve besin değeri nedir? Merak edenler için pestil üreticileri detaylı bir şekilde anlattı.
Hekimhan'ın asırlık lezzeti dut pestili yapımı!
GELENEĞİMİZ BİR ASIRDIR DEVAM EDİYOR: Hekimhan ilçesine bağlı Kocaözü Mahallesi'ndeZeynep Doğan her yıl eylül ayında imece usulü pestil yaptıklarını söyledi. Pestil üretim sürecine ilk olarak bahçelerinde bulunan dut ağaçlarından başladıklarını belirten Doğan, yaklaşık üç ay yapım için çalıştıklarını ifade etti.
DUT PESTİLİ YAPIMI: Komşular ve arkadaşlarının yardımıyla daha hızlı bir şekilde pestili yaptıklarını anlatan Doğan, "Geleneğimiz bir asırdır devam ediyor. Dut ağaçlarımız var. Bu ağaçlardan dutları döküp topluyoruz. Daha sonra şıra ve pekmezleri hazırlıyoruz. İstenilen şekilde haşhaş veya ceviz dökerek de yapılabilir. Tabi içinde su da oluyor. Tadına bakarak ve ayarlayarak ona göre lezzet tutturuyoruz." dedi.
ALMANYA'DAN SİPARİŞ ALIYORUZ: Pestili yaparken yoğun bir çaba harcadıklarını vurgulayan Doğan, şunları söyledi: "Pestili yaptıktan sonra serilir ve kurur daha sonra bezlerden çıkarıp keseriz. Bu kış hazırlığımız. Misafirlerimize ve ev halkına kışlık olarak bir çerez niyetinde yapmaktayız. Tabii ki siparişlerimiz de oluyor. İstanbul ve diğer iller hatta Almanya'ya kadar sipariş alıyoruz. Yaptığımız pestilleri satarak harçlığımızı çıkarıyoruz. Almanya'da akrabalarımız var, onlar buradan götürünce çevrelerindeki insanlar da görüp tadıyor ve sipariş veriyorlar."
BU İŞİ ZEVKLE YAPIYORUZ: Pestil üreticisi Feride Doğan, havalar soğumadan komşuları ve akrabalarıyla pestil yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti: "Bu işi zevkle yapıyoruz. Biraz zahmetli ama güzel oluyor. Sabah namazından sonra kalkıyoruz. Büyük kazanlarda yapıyoruz zaten ölçümüz bellidir. Sabah namazını kıldıktan sonra kazanın altını yakıyoruz. Ondan sonra gereken malzemeleri getirip hazırlıyoruz. Hepimiz sabah erkenden toplanıyoruz. Yaptıktan sonra serme işlemlerimiz başlıyor. Atalarımızdan geldiği için biz de bu işi devam ettiriyoruz. İnşallah da bizden sonrakiler de bu işi zevkle devam ettirebilirler."