Gıda ve İhtiyaç Maddeleri ve Sertifikalandırma Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal gıda sertifikasının en üst kalite sertifikası olduğunu söyledi.
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen konferansta konuşan Öğretim Üyesi Mesut Kaplan, gıda sektörünün ciddi bir değişim içinde olduğunu ve yeni yaklaşımların bulunduğunu belirtti. Helal gıda konusunda yanlış bilgilerin ve önyargıların olduğunu hatırlatan Kaplan, ciddi bir talebin olduğunu, bu talebin görmezden gelinemeyeceğini ifade etti. Bu konudaki çalışmaların yetersiz olduğunu, ilmi çalışmalar yapılması gerektiğini kaydeden Kaplan, "Bu bir ihtiyaç. Nasıl ki Yahudilerin Kosher sertifikası varsa, vejetaryenler nasıl et istemiyorsa, İslam toplumlarının da kendi gıdalarını seçme ve bunların bileşimini inceleme hakkı var. Bununla ilgili gıdayı talep etme hakkı var. Bunu da gıda sektörü yapmak zorunda" dedi
GİMDES Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, helal gıda sertifikası denince bazı çevrelerin dini bir konu üzerinde duruluyor zannettiğini söyledi. Helal gıdanın çok yüksek bir kaliteyi tarif eden bir standart olduğunu belirten Büyüközer, "Tüm kalitelerin üzerinde mükemmel bir kaliteyi tarif etmek istiyorsanız, helal sertifikalı ürünleri rahatlıkla seçebilirsiniz. Çünkü o mükemmellik standardını uygulayan bir sisteme göre üretilmiştir. Ortaya çıkardığımız bu standart bütün insanlık için geçerli bir standarttır. Helal ve tayyib en mükemmel kaliteyi anlatan bir ifade. Bütün kaliteler bunun içine giriyor ve onun üstüne çıkıyor. Tayyip demek, sağlıklı olmak, hijyen olmak ve kaliteli olmak demektir. Helal gıdanın anlaşılabilmesi, tespit edilebilmesi için öncelikle helal hayat sisteminin bilinmesi gerekir. Musevilerin Kosher sistemi ve vejetaryenlerin etsiz ürün taleplerini görmek için yurt dışına gidin, uçağa binin, ben Kosher ikram istiyorum deyin, size hemen, onların şartlarına ve onların hahamlarının kontrolünden geçmiş ürünlerle ilgili tepsiyi önünüze getirirler" diye konuştu.
GİMDES Helal Gıda Basın Danışmanı Fatih Çiçek ise, GİMDES'in 2005 yılında helal sertifikalama üzerine kurulan bir dernek olduğunu 2008 yılından itibaren sertifikalama işlemlerine başladığını söyledi. Çiçek, toplam 500 civarı firmanın kendilerine başvurduğunu, bunlardan 250 kadarının standartlara uymadığı ve gerekli kriterleri taşımadığından diskalifiye edildiğini kaydetti. Çiçek, yaklaşık 240 firmanın ise sertifika aldığını sözlerine ekledi.
Vatandaşlarında ilgisinin yoğun olduğu konferansta dokuz başlık altında helal gıda anlatıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz