Helal sertifikalandırma konusu dolandırıcılık boyutuna ulaşması üzerine Dünya Helal Gıda Birliği, ‘DHGB 1502:2010 Helal Gıda Güvenliği’ sistemi ve belgelendirme standardını belirledi.
Dünya Helal Gıda Birliği Genel Başkanı Raşit Nogay, birlik binasında düzenlediği basın toplantısı ile yeni güvenlik sistemi hakkında bilgi verdi. Nogay, günümüzün en az nükleer silahlanma ve insan hakları gibi büyük sorunlar arasında göz ardı edilen gıdanın geleceğin en önemli savaş aracı ve stratejik maddesi olacağını kaydetti. Canlının olduğu yerde beslenme, insanın olduğu yerde ise gıdanın olmazsa olmazlardan olduğuna dikkat çeken Raşit Nogay, “Dünyada ‘ne yersen osun’. Gıda insanın maddi hayatını sürdürmesini sağladığı gibi, psikolojisini, huyunu, davranışlarını, inanç ve ibadetlerini de doğrudan etkiler.” dedi.
Türkiye’nin gıda tüketimi konusunda çok büyük bir risk taşıdığına dikkat çeken Genel Başkan Nogay, şunları söyledi: “Ülkemizde gıda konusunda belli başlı dört sorundan bahsedebiliriz:
a) Bilgi kirliliği (GDO, Katkı Maddeleri, yem, tohum, un)
b) Uygulama kirliliği (Sertifika ve üretim uygulamaları)
c) İnsanımızda tükettiği gıda konusunda toplumsal bilinç yetersizliği
d) Helal Gıdanın ekonomik sorunları.”
Raşit Nogay, Dünya Helal Gıda Birliği olarak; dünyada helal ve temiz gıdayı araştırıp, insanlara tükettiği gıda konusunda hassasiyet oluşturmak ve gıdanın helalliği konusunda ulusal ve uluslararası alanda vizyon taşıdıklarını anlattı. Belirledikleri dört ana sorunu ortadan kaldırmak için çalışmalarına devam ettiklerini anlatan Dünya Helal Gıda Birliği Genel Başkanı Raşit Nogay, “Bilgi kirliliğini önleyip helal gıda konusunda toplumsal bilinç oluşturmak için çalışıyoruz. Helal Gıda dergisi adında süreli yayın çıkartıyoruz. Helal sertifikalandırma konusu dolandırıcılık boyutuna ulaştı. Çok başlılık ve kirli uygulamaya son vermek amacı ile derneğimiz helal ve temiz gıda belgelendirme konusunda bir garanti markası oluşturmuştur.” şeklinde konuştu.
İnsanlığın hizmetine sunulan ‘DHGB 1502:2010 Helal Gıda’ genel standardı belirlediklerini anlatan Raşit Nogay, şunları söyledi: “Her ürün için ayrı ayrı olmak üzere helal ürün standartları üzerinde çalışıyoruz. Helal ürün ve hizmet yeri standartları belirlendi. Cenevre merkezli İSO kalite belgelendirme sistemi gibi, DHGB 1502:2010 Helal Gıda Güveliği sistemi ve belgelendirme standardı da başta İslam ülkeleri ve dünyada kabul edilebilir bir sistem olacak.”
Dünya Helal Gıda pazarının yaklaşık 1 trilyon dolara ulaştığını bildiren Dünya Helal Gıda Birliği Genel Başkanı Raşit Nogay, “Son yıllarda ihracatını artıran ülkemiz bu pastadan hak ettiği payı alamamakta. Sertifikalı üretim yapıldığı takdirde helal gıda pazarında rekabet gücümüz artacaktır.” şeklinde sözlerini tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz