Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve İHA muhabiri İsmail Güneş'in de aralarında bulunduğu 6 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.
Enkazda inceleme yapan Alman Kaza Kırım ekibi içerisinde yer alan ve son olarak BBP'nin oluşturduğu komisyonda görev alan pilot Volkan Sürmeli, hazırladıkları ikinci kaza raporunda Awacs uçağı ile sabotaj yapıldığına ilişkin iddiaların yer aldığını söyledi.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve İHA Muhabiri İsmail Güneş ile birlikte 6 kişinin yaşamını yitirdiği helikopter kazasını inceleyen Alman Sivil Havacılık Kurumu'na bağlı kaza kırım uzmanları Uwe Reibel ve Volkan Sürmeli ikinci raporunu tamamladı. Raporda Awacs uçağı ile sabotaj ihtimalinin ön plana çıktığını ifade eden pilot Sürmeli ayrıca 15 tane bakım direktifinin uygulanıp uymadığı konusunda emin olamadıklarını söyledi. Sürmeli, "Mart ayında meydana gelen elim kazanın ardından 6 Nisan 2009 tarihinde alman uzman ile birlikte bölgeye gelerek araştırmalarımızı yaptık. Bir ön rapor hazırladık, bu rapor kamuoyunu açıklandı. Hemen ardından Almanya'ya dönerek araştırmalara devam ettik. O zamandan bu yana yapığım araştırmalar neticesinde hazırlamış olduğum rapor hafta içerisinde BBP Komisyonuna brifing ile anlatıldı.
Rapora göre kazada bir Awacs uçağının bölgede uçuş yaptığı dile getirildi. Bu rapor diğer belge ve ekler ile birlikte Cumhurbaşkanı ve Başbakanımız ile Deniz Baykal'a verildi. Ayrıca meclis araştırma komisyonuna bilgi verildi" dedi.
Ekleri ile birlikte yaklaşık 100 sayfadan oluşan raporla ilgili olarak İHA'ya açıklamalarda bulunan Volkan Sürmeli, kazada sabotaj iddiasının ön plana çıktığını söyledi. Sürmeli, "Raporda "Awacs" konusu var. Daha önce bu konu üzerinde durulmadı. Bu raporda bunun üzerinde durdum. Bu uçakların bir özelliği helikopterin kullandığı GPS cihazlarına etki ederek pilotun nereye uçtuğunu bilmeden farklı bir yöne yönlendirilmesidir. Hepimizin bildiğiniz gibi helikopter dağa çarptı. Bunun Awacs uçakları ile mümkün olduğu ve daha öncede Türkiye dışında bir ülkede bu Awacs uçakları kullanılarak başka bir politikacıya aynı şekilde bir suikast düzenlendiğini biliyoruz. Helikopter kazasından önce bölgede bir Awacs uçağının uçtuğu doğru ise bu Awacs uçağının bazı özelliklerinin kullanılarak bu helikoptere dışarıdan müdahale edilmesi ve bu helikopterin istenilen bir bölgeye yönlendirilerek bir yere çarpması maalesef mümkün olabiliyor. Bu kazada da böyle bir yolun kullanılmış olması pek tabidir. Bu konunun üzerinde durulması ve özellikle bu konuda araştırmaların yoğunlaştırılması gerektiğine inanıyorum" dedi.
"RADAR VE UÇUŞ RAPORLARI VERİLMİYOR" Kaza yapan helikopter için 15 bakım direktifi olduğunu anlatan Sürmeli inceleme ekibine bakımların uygulanıp uygulanmadığına dair bilgi ve belgelerin verilmediğini söyledi. Alman Kaza Kırım Uzmanı pilot Sürmeli, "Kaza yapan helikopterde şuanda uygulanıp uygulanmadığını konusunda tam emin olamadığımız, uygulanmadığı konusunda bize bilgi ve belge sunulmayan 15 tane bakım direktifi var. Eğer bu bakım direktifi helikopter üzerinde uygulanmadıysa helikopterin bu bakımlarının yapılmaması nedeniyle bir kaza meydana gelmesi tabii ki mümkündür. Uygulanıp uygulanmadığından emin değiliz, ayrıca Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden istenilen radar kayıtları ve uçuş planlarının parti yönetimine verilmemesinden dolayı bu iddianın güçlendiğini söylemek mümkün. Eğer radar kayıtları olsaydı, çok daha net olarak konuşabilirdik. Geçmişte Awacs uçakları kullanılarak sabotaj yapıldığını ve bu helikopter kazasında da merhum BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun politik kimliğinin ön plana çıkması ve önemli bir kişilik olması nedeniyle aynı yolu denenerek burada da aynı sabotajın, aynı suikastın çok güçlü olduğunu düşünüyorum. Bu konuyla ilgili olarak kendi yaptığım teknik değerlendirme ve tespitler var" şeklinde konuştu.