Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan mevzuatla helikopterlerin 'gece görerek şartlarda' uçuş yapabilmesini sağlayan talimatı yürürlüğe girdi. Gözler şimdi Türkiye'deki sivil ve resmi kullanımdaki helikopterlere çevrildi.
Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı’na açıklama yapan Ulaştırma Habercilik ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım, “Helikopterlere gece uçuş izninin verilmesi, birçok hayatın kurtarılmasına vesile olacak.” dedi.
Türkiye hava sahasında gece görerek şartlarda, ambulans, insani yardım ve arama kurtarma amaçlı uçuş yapabilmesine yönelik hazırlanan 'Gece Görerek Şartlarda Helikopterlerin HEMS, Ambulans, Arama Kurtarma Ve İnsani Yardım Maksatlı Uçuşlarına İlişkin Talimat (SHT G-VFR-H)', Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yürürlüğe sokuldu. Sivil Havacılık ve Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan talimatta, Türkiye hava sahasında tanımlanmış sahalarda gece görerek şartlarda helikopterlerin HEMS, ambulans, insani yardım ve arama kurtarma amaçlı uçuş yapılabilmesi için gerekli usul ve esasları belirleniyor.
TEST, AKROBASİ VE KOL UÇUŞU YASAK
Talimata göre, Gece Görüş Görüntüleme Sistemleri (NVIS) ile yapılacak gece VFR uçuş talebi ile ilgili genel müdürlüğe yapılacak yazılı başvurunun ardından yapılacak değerlendirme neticesinde, özel yetkilendirmeyle bu uçuşlara izin verilecek. Yetkilendirme ise talimatta belirlenen şartları karşıladığı sürece geçerli olacak. Talimata göre, gece yapılacak uçuşlarda test, akrobasi ve kol uçuşu düzenlenemeyecek.
Gece uçuşlarında, operasyon yapacak helikopterlerin ana üs bölgesinin koordinatı merkez olmak üzere emniyetle uçuş yapılabileceği değerlendirilen maksimum 75 NM yarıçaplı sahayı kapsayacak.
YAPILACAK HER BİR UÇUŞ İÇİN DETAYLI RİSK ANALİZİ YAPILACAK
Talimat çerçevesinde, NVIS ile Gece VFR HEMS, ambulans, arama kurtarma ve insani yardım uçuşu yapacak veya yaptıracak kamu kurum ve kuruluşları ile uçuşu yapacak işletmeler; uçacakları her bir operasyon bölgesini belirlemek, bölgeler ile ilgili risk analizini yapmak, analizi çerçevesinde ilgili sivil ve askeri kurum ve kuruluşlar ile gerekli koordinasyon ve angajmanlarda bulunmaktan sorumlu tutulacak.
Bu talimat çerçevesinde, uçuşu yapacak veya yaptıracak kamu kurum ve kuruluşları ile uçuşu yapacak işletmeler; operasyon yapılacak her bir uçuş bölgesi için detaylı risk analizi yapacak.
UÇUŞU YAPTIRACAK İŞLETME, PİLOTLARIN EMNİYETLİ UÇUŞ YAPMASINDAN SORUMLU
Talimatta, uçuşu yaptıracak işletme, gece uçuşa katılacak pilotların emniyetli bir şekilde uçuş yapmalarını temin etmekle yükümlü kılınıyor. Buna göre, şirketler pilotların sorumlu oldukları uçuş operasyon bölgesinde, gündüz şartlarında belirlenmiş uçuş rotalarında en az bir gün uçuş yapmasından, 10 gün süreyle başka bir yerde görev yapması durumunda da kaptan olmamasını sağlamaktan, başka bir bölgesine en az 6 ay geçici olarak gidip tekrar uçuş bölgesine dönmesi halinde en az 5 saat gündüz uçuş yapmasından sorumlu tutulacak.
Talimatta, gece uçuş yapacak helikopterlerin ise şu teknik özelliklere sahip olması zorunlu tutuluyor:
- Gece Görüş Görüntüleme Sistemleri ile uçuş yapacak helikopterler çift
pilotla IFR uçuş yapabilecek sistem ve donanıma sahip olması.
- Helikopterde, NVIS operasyonu sırasında pilot tarafından seçilebilen, görsel ve sesli alçak irtifa ikaz sistemine sahip radyo altimetresi bulunması.
- Çevresel görüş yeteneğinin artırılması ve durumsal farkındalığın geliştirilmesi ihtiyacının karşılanabilmesi için, NVIS operasyonuna uyumlu aydınlatma gereklilikleri sağlanması.
- Helikopterde gelişmiş yer yaklaşım ikaz sistemi, trafik uyarı ve
çarpışma önleme sistemi uydu izleme cihazı, hareketli harita,
meteoroloji radarı bulunması.
PİLOTLARIN HAFTALIK UÇUŞ SÜRESİ 40 SAATİ GEÇMEYECEK
Gece uçuş yapacak pilotların haftalık uçuş görev süresi 40 saati geçemeyecek. Pilotların uçuş görev süresi 06.00 ile 16.00 saatleri arasında başlayan uçuşlarda UGS 10 saati, uçuş süresi 6 saati; 16.01 ile 23.59 saatleri arasında başlayan uçuşlarda UGS 8 saati, uçuş süresi 5 saati; 23.59 ile 05.59 saatleri arasında başlayan uçuşlarda UGS 6 saati, uçuş süresi 4 saati geçemeyecek. Acil durumlarda dahi uçuş görev sürelerinde aşım yapılmayacak.
Talimata göre, onay alınmadığı sürece gece görerek şartlarda HEMS, ambulans, arama kurtarma ve insani yardım maksatlı helikopter operasyonu gerçekleştiremeyecek.
YILDIRIM: HELİKOPTERLERE GECE UÇUŞ İZNİ BİRÇOK HAYATIN KURTULMASINA VESİLE OLACAK
Konuyla ilgili açıklama yapan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yaldırım, helikopterlerin gece uçuşlarına izin verilmesiyle birlikte özellikle hava ambulansı olarak görev yapan helikopterlerin gece meydana gelen acil vakalara hızlı müdahale edebilme imkanına kavuştuklarını söyledi. Bakan Binali Yıldırım, bugüne kadar ambulans helikopterlerin gece uçuş izni olmadığından sadece gündüz saatlerinde hizmet verebildiklerini, yeni hazırlanan mevzuatla gece saatlerinde de hizmetlerini sürdürebileceklerini kaydetti.
Son 10 yılda ulaşımda ve iletişimde çok önemli mesafeler katettiklerine dikkat çeken Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Bugüne kadar yaptığımız bütün yatırımların aslında bir tek amacı var. Vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak, yaşamlarını daha konforlu sürdürmelerini sağlamaktır. Her fırsatta söylediğim gibi ulaşımda yaptığımız yatırım ve yasal düzenlemeler neticesinde bir tek vatandaşımızın bile hayatını kurtarabildiysek, amacımıza ulaşmış sayılırız. Bakanlığıma bağlı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanarak yürürlüğe giren mevzuatla Türkiye hava sahasında gece görerek şartlarda ambulans, arama kurtarma ve insani yardım maksatlı uçuşlara izin veriliyor. Daha önce yaşanan arama kurtarma veya acil müdahale gerektiren kaza ve olaylarda helikopterler gece çalışmalarına ara vermek zorunda kalıyorlardı. Bu bazen insanın hayatını kurtarmak için çok geç kalınmasına neden oluyordu. Bu mevzuatla buna benzer sıkıntıları tamamen ortadan kaldırmış olduk. ‘İnsanı yaşat ki, devlet yaşatsın’ felsefesini kendimize şiar edindik ve bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz