YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hem Yapıyor, Hem Çalıyor

Gümüşhane'de 33 yıldır bağlama yapan, çalan ve öğreten sanatçı Sezai Özdemir (54), şehirde sanata olan...

Hem Yapıyor, Hem Çalıyor

Gümüşhane'de 33 yıldır bağlama yapan, çalan ve öğreten sanatçı Sezai Özdemir (54), şehirde sanata olan ilgi azalınca köyüne geri döndü. Sanattan kopamayan Özdemir, köyündeki atölyesinde saz başta olmak üzere çeşitli müzik aletleri üretimine devam ediyor.

Merkeze bağlı Çamlıköy köyünde doğan ve keman çalan bir baba, saz çalan bir dedenin 8 torunundan birisi olan Özdemir'in ailesi atadan beşiğe sanatçı. Özdemir'in 2 kızı gitar, oğlu da saz çalabiliyor.

Müzik hayatına 1979 yılında Ankara'da Devlet Konservatuarında başlayan Özdemir, bugün itibarı ile 12 enstrümanı çalabiliyor. Ankara'da Tokat'lı radyo sanatçısı Lütfi Akan'la birlikte bağlama yapmaya başlayan Özdemir, 33 yıldır ara vermeden bağlama üretiyor. Köyüyle irtibatını da hiç kopartmayan Özdemir, Gümüşhane il merkezindeki kursunu sosyal faaliyetlerin gerilemesi, kendilerine kimsenin sahip çıkmaması ve sanata olan ilginin azalması sonucunda temelli olarak köyüne geri döndü. Kendi elleriyle yaptığı atölyesinde 22 yıldır bağlama üreten Özdemir, bağlamanın yanında mey, zurna gibi nefesli sazları ve gitar yaptığını söyledi.

DUT AĞACI BAĞLAMA OLUP, TÜRKÜLERE SES VERİYOR

Yaptığı bağlamanın tamamen organik olduğunun altını çizen Özdemir, kendi köyünde ki dut ağacından yaptığı bağlamanın kapağının Kürtün ilesindeki ladin ağacından, sapını da yine Kürtün ilçesindeki ardıç ve gürgen ağaçlarından imal ettiğini ifade etti. Bir sazın yapımının en az 1 hafta sürdüğünü dile getiren Özdemir, Türkiye'nin ve dünyanın dört bir tarafından gelen siparişlere göre bağlama yapıp yolladığını ifade etti. Özdemir, sipariş üzerine yaptığı el yapımı bağlama ve sazların bugüne kadar en uzak olarak Hollanda ve Almanya'ya gönderdiğini de sözlerine ekledi.

Özdemir, köydeki imalathanesinde ürettiği sazın yaprak saz olduğunu, bir de oyma saz denilen bir üretim tekniğinin olduğunu belirterek, son yıllarda yaprak saza rağbet gösterildiğini fakat yavaş yavaş yine oyma saza dönüş olduğunu kaydetti. Sanata başladığı ilk yıllarda sazları "oyma saz" yaptıklarını, 1980'li yıllarda yaprak saz imalatının ön plana çıkıldığını dile getiren Özdemir, "O zaman oyma saz bir kenara itilmişti. Yaprak saz çok pahalıydı. Bütün sazcı arkadaşlar yaprak bağlamaya yönelmişti. 27 yılın ardından tekrar sektör oyma saza dönmeye başladı" dedi.

"Hem yapıyoruz, hem icra ediyoruz, hem de öğretiyoruz" diyen Özdemir, sanatının ilk yıllarında Özay Gönlüm'e de cura yaptığını da ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler