ANTALYA (İHA) - Halk arasında 'Deli dana' olarak bilinen Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) taşıdığı tahmin edilen kan ürünlerinin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 11 ülkeye ihraç edildiğinin duyulmasının ardından bir açıklama yapan Hemofili Derneği Başkanı Bülent Zülfikar, "Biz kan değil, plazma alıyoruz. Hastalığın plazma ile geçmesi mümkün değil. Bu hastalık kan nakli sırasında bulaşıyor. Risk yok" dedi.
İngiltere'den 'Deli dana' hastalığı taşıyan kan ithal edildiği iddialarına Antalya'nın Belek Beldesi'nde düzenlenen bir toplantıya katılan Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar açıklık getirdi. İngiltere'den kan değil plazma alındığını belirten Dernek Başkanı Zülfikar, "Bize kan ihraç edilmedi ki. Bize o kanlardan alınan plazmalar ve ürünleri ihraç edildi. Plazma kullanıp da deli dana hastası olan hiç kimse yok ki şuana kadar. Bilimsel olarak 'Deli dana' bulaşır demek çok yanlış olur" diye konuştu.
Eskisi gibi kanın direk kullanılmadığını ifade eden Zülfikar, "Kan günümüzde olduğu gibi kullanılmıyor. Kanın Plazma kısmı ayrıştırılıyor ve 2 bin kişiden alınan kan işlendikten sonra insanların kullanımına sunuluyor. Bunu kullanan kan hastaları var. Bu plazmaları ihraç eden 10'a yakın ülke bulunuyor. İngiltere'de bu kanları alıp işledikten sonra satan ülkelerden biri. İngiltere 1995 li yıllarda çiftçilerde ve hayvanlarda görüldü. Çiftçiler deli danadan ölünce panik yaşandı. Yıllar sonra bu hastalığı taşıyan insanlarda da aynı hastalığın görülüp görülmediği araştırıldı. Böyle bir endişe yaşanmaktaydı. Geçtiğimiz yıllarda kan verilen bir hasta ölünce durum değişti. Böyle olunca da nedeni araştırıldı. Araştırıldı ki ölen kişinin kan aldığı kişi 'Deli dana' hastalığından ölmüş. Bu ürünü üreten firma ise bu konuyu basına ihbar etti. Ölenler, kanı direk kullanmış kişiler. Bizim ithal ettiğimiz ise kandaki plazmadan yapılan ürünler" diye konuştu.
Plazmadan yapılan ürünlerin birçok testten geçirildiğini ifade eden Zülfikar, "Bizde bu ürünler ithal edildi fakat biz plazmaları kullanıyoruz. Plazma birçok testten geçerek kullanılıyor. Bugün için endişe kaynağı yapmak mümkün değil. Güncel anlamda bir risk taşımıyoruz" şeklinde konuştu.