HABER

Hemoroidin (basur) belirtileri nelerdir?

Hemoroidin (basur) belirtileri nelerdir?

Hemoroid veya basur hastalığının belirtileri kolaylıkla; makat çatlağı, makat fistülü, makat apsesi, makat siğili, rektal polip, makat sarkması, ülseratif kolit, Crohn hastalığı, makatta mantar hastalığı, makat bölgesi enfeksiyonları ve tümörler ile karışabilmektedir. Burada önemli olan, makat kanseri ve rektum kanseri gibi tümörlerin ayırt edilmesidir.

Makat yakınması ile hekime başvuran hastalarda yapılan gözlemler hastaların yakınmaların başlangıcından itibaren uzun bir süre hekime başvurmadıklarını göstermektedir. Hekime gitmekten kaçınmada, makat muayenesinden korkma, çekinme, utanma, kanser gibi kötü bir hastalık ile karşılaşılabileceği korkusu vb. nedenlerle hastalar makat muayenesini ötelerler. Yine ayrı ve sık karşılaşılan bir neden ise, kulaktan kulağa yayılan ve makat muayenesinin ağrılı olduğu ve hastaya ıstırap vereceği yönündeki kanıdır. Deneyimli hekimlerin hastanın mevcut durumuna göre, muayenenin seyrini ayarladıklarını bilmekte yarar vardır. Makat muayenesinden kaçınmaya neden olan ayrı bir neden ise basur, makat fistülü, makat çatlağı, makat siğili, makat sarkması vb. makat hastalıklarında tekrarlama (nüks) sorunu nedeni ile tedavinin sonucu konusunda karamsar düşüncelerdir.

Hemoroid (basur) belirtileri nelerdir?

- Ikınma sırasında makattan kan gelmesi
- Ikınma sırasında makattan dışarıya sarkma olması
- Makat bölgesinde kaşıntı
- Makatta ağrı (sıklıkla basur pıhtılaşması nedeni ile)
- Makat bölgesinde ele gelen ağrılı şişlik

Hemoroid (basur) hastalığı evreleri nelerdir?

I. Evre hemoroid: kanamaya yol açan ve makat dışına çıkmayan iç basur

II. Evre hemoroid: makat dışına çıkan, ancak kendiliğinden içeri giren iç basur

III. Evre hemoroid: makat dışına çıkan ve kişinin elle içeri itebildiği basur

IV: Evre hemoroid: makat dışına çıkan ve kişinin elle içeri itemediği basur

Hemoroid (basur) hastalığı seyri nasıldır?

Hastalığın başlangıç döneminde sadece makattan kanama yakınması varken, daha sonraki dönemlerde kanamaya dışkılama sırasında makatta oluşan şişlikler eşlik eder. Hemoroid (basur) ilerledikçe bu şişlikler artık içeriye girmez hale gelir. Özellikle ilerlemiş olduğu dönemlerde hemoroid (basur) memelerinin dışarı çıkmış olması nedeniyle makat devamlı ıslak hale gelir. Makat ıslaklığı nedeniyle kaşıntı da diğer

yakınmalara eklenir. Bir de hemoroidin (basur) akut dönem özellikleri vardır. İç hemoroidler (basur memeleri) dışarıya çıkar, içeriye giremez ve şişer. İçleri kanla dolar. Bu dönemde makatta büyük, şişkin bir kitle oluşur ve bu safha çok ağrılıdır.

Prof. Dr. Korhan Taviloğlu videoları için tıklayın

En Çok Aranan Haberler