SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilimdalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Malazgirt, "Sağlıklı ve bol posalı beslenen, bol su içen ve iyi bir tuvalet alışkanlığına sahip bireyler kötü hemoroit geliştirmezler" dedi.
OMÜ Şehir Polikliniği'nde hasta bilgilendirme toplantıları kapsamında "Hemoroit Sorunu ve Çözümleri" konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Zafer Malazgirt, hemoroitlerin toplumun bir gizli derdi olduğunu, 'belki geçer', 'kanıyor ama idare ediyorum' ya da 'geçmezse düşünürüm' şeklindeki düşüncelerle sürekli erteleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Hemoroit denilen yapıların aslında anal bölgede yer alan anal yastıkçıklar olduğunu belirten Malazgirt, bu yapıların, tıpkı göz kapağının, burnun ya da parmak gibi önemli görevleri olan dokular olduğunu kaydetti. Hemoroit olarak adlandırılan anal yastıkçıkların, anal bölgede kirlenmeyi, dışkı kaçırmayı veya günlük yaşamda istem dışı talihsiz sürprizlerin oluşmasını engelleyen yapılar olduğunu dile getiren Malazgirt, "Dışkı tutma bu konuda özelleşmiş kaslar ile kasların boşluğunu dolduran özel yastıkçıkların birlikte başardığı çok önemli bir işlevdir. Musluğu kapatırken sıktığımız vida sistemi, kaslar ise, suyun damlamasını engelleyen conta da, hemoroitlerdir. Contası çıkarılmış bir musluk, ne kadar sıkarsak sıkalım su damlatır. Hemoroitler de sızdırmayı yani kaçırmayı önleyen çok önemli yapılardır. Normal koşullarda her bireyde olan hemoroitlerin bazı sorunlara yol açmasıyla onların varlığından haberdar oluruz. Hemoroitleri sorun oluşturup oluşturmadıklarına göre ikiye ayrılır. Bazı yakınma ve sorunlara yol açan hemoroitlere kötü hemoroit" diye konuştu.
Hemoroitlerin erken dönemde tanınması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Malazgirt, "Kötü hemoroitler, küçük bir tomurcuk büyüklüğünde olabileceği gibi, anal girimden dışarıya sarkmış ve o bölgede anatomik bozukluklara yol açmış ileri evre ve boyutlarda da olabilir. Sağlıklı ve bol posalı beslenen, bol su içen ve iyi bir tuvalet alışkanlığına sahip bireyler kötü hemoroit geliştirmezler. Böylece yaşamlarının bir döneminde hemoroit tedavisine maruz kalmazlar. Her zaman olduğu gibi korunmanın en iyi ve en etkili yoludur" diye konuştu.
Malazgirt, hemoroit tedavisinde çeşitli yöntemlerin uygulandığını de sözleri ekledi.