ANKARA (İHA) - Türk Sağlık-Sen'in 'Hemşireler Haftası' kutlamaları öncesi yaptırdığı anket, hemşirelerin içinde bulunduğu durumu açık bir şekilde ortaya koydu.
Türkiye genelinde bin hemşire üzerinde gerçekleştirilen anketten çarpıcı sonuçlar çıktı. Anket sonuçlarına göre, "Mesleğinizden memnun musunuz?" şeklindeki soruya hemşirelerin yüzde 71.7'si 'Evet' derken, yüzde 28.3'ü memnun olmadığı yanıtını verdi. Ankete katılan hemşireler, yüzde 96.9 oranında, hemşirelik mesleğinin riskli meslekler arasında yer aldığına inandıklarını belirtti. "Size en fazla kaygı veren şey nedir?" şeklindeki soruyu hemşirelerin yüzde 48.3'i 'enfeksiyon, hastalık kapma', yüzde 11'i 'geçim sıkıntısı', yüzde 12'si 'sürgün yada geçici görev', yüzde 10.4'ü ise 'çalışırken şiddete maruz kalmak' şeklinde cevapladı. Evli olan hemşirelerin yüzde 12.3'ü ise en kaygı duyduğu şeyin, çocuklarıyla yeterince ilgilenememek olduğunu söyledi.
Hemşirelerin, yüzde 78.2'si, evlerinin bulunmadığını belirtirken, yüzde 82.5'lik oranda da, aldıkları maaşın kendilerine yetmediği karşılığını verdi. "Döner sermayeden hemşirelerin yeterince pay aldığına inanıyor musunuz?" şeklindeki soruya, hemşirelerin yüzde 93.4'ü 'Hayır' yanıtını verdi. Hemşirelerin, yüzde 53.3'ü, işyerinde nöbet sisteminin adil bir şekilde düzenlendiğine inanmadıklarını kaydederken, yüzde 45.4'ü, nöbet sisteminin adil olduğuna inandıkları yönünde görüş belirtti.
Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, neredeyse 3 hemşireden birinin çalışma şartlarından memnun olmadığının ortaya çıkmasını düşündürücü olarak niteledi. Hemşirelerin yüzde 96.9'unun mesleklerinin riskli olduğuna inandığı sonucunun ortaya çıktığını kaydeden Kahveci, "Ancak uygulamaya bakıldığında, hemşirelik mesleği hiç risk taşımıyormuş gibi hareket ediliyor. Sağlık Bakanlığı da buna inansa gerek özlük hakları, gerek çalışma şartları açısından önemli mesafe alınacaktır" dedi.
Kahveci, hemşirelerin yüzde 12'sinin sürgün ya da geçici görev korkusu, yüzde 11'e yakınının ise görev başında şiddete maruz kalma korkusu taşımasının ise son derece üzüntü verici bir sonuç olduğunu ifade etti. Hemşirelerin yüzde 82.5'inin, aldıkları maaşın kendilerine yetmediği yönünde yanıt verdiğini hatırlatan Önder Kahveci, "Bunu Sağlık Bakanlığı yetkililerinin duymayan kulaklarının da duymasını isterdik" yorumunu yaptı. Kahveci, hemşirelerin yüzde 78.2'sinin ev sahibi olmadığı yönünde çıkan sonuca ilişkin, "Bu maaşlarla, bu özlük haklarıyla hemşirelerin ev sahibi olmasını kimse bekleyemez zaten" değerlendirmesinde bulundu. Kahveci, hemşirelerin yüzde 93.4'ünün de döner sermayeden yeterince pay alamadığını bildirdiğini hatırlatarak, "Aylardır biz de bunu söylüyoruz. Döner sermaye ödemelerinde belirli bir alt tabanın oluşturulması gerektiğini defalarca dile getirdik. Bu sağlanmadıkça, çalışma barışı da sağlanamaz" diye konuştu.
Önder Kahveci, anket sonuçlarının gerçekleri bütün çıplaklığıyla ortaya koyduğuna işaret ederek, "Umarız Sağlık Bakanlığı da bu verilerden yararlanıp uygulamadaki çarpıklıkları düzeltme yönünde bir adım atar" dedi.